Нетаняху и принц Мохамед бин Зайед номинирани за Нобелова награда за мир

Бенямин Нетаняху СНИМКА: Ройтерс

Израелският премиер Бенямин Нетаняху и престолонаследникът на Обединените арабски емирства принц Мохамед бин Зайед са номинирани за Нобеловата награда за мир от носителя на наградата Дейвид Тримбъл, съобщиха израелски източници, предаде ДПА.

Нетаняху и принц Мохамед оглавиха усилията, довели до подписването на историческо споразумение за нормализиране на отношенията между двете страни, а също и с Бахрейн, във Вашингтон през септември, предава БТА.

Северноирландският политик Тримбъл получи Нобеловата награда за мир през 1998 г., заедно с Джон Хюм, за усилията си за намиране на мирно решение на конфликта в Северна Ирландия.

"Съгласно правилата на Нобеловия комитет, тъй като лорд Тримбъл е лауреат на Нобеловата награда за мир, решението му за издигане на кандидатурата на премиера Бенямин Нетаняху ще накара комитета да разгледа въпроса", съобщи кабинетът на Нетаняху.

Споразумението между Израел, ОАЕ и Бахрейн беше първата по рода си голяма договореност между арабските страни и еврейската държава от четвърт век.

Двете страни от Персийския залив се отклониха от всеобщия консенсус между арабските държави, че предварително условие за нормализиране на отношенията е Израел да признае независима палестинска държава със столица Източен Ерусалим.

След това Судан също нормализира отношенията си с Израел.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп, който спомогна за споразуменията, беше номиниран за Нобеловата награда за мир през септември от десния норвежки депутат Кристиан Тюбринг-Геде.

Престолонаследникът на ОАЕ принц Мохамед бин Зайед СНИМКА: РОЙТЕРС
Престолонаследникът на ОАЕ принц Мохамед бин Зайед СНИМКА: РОЙТЕРС
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!
След развода с Брад Пит Анджелина Джоли е придобила 100 млн. долара
Йордан Лечков стана за първи път дядо

Напишете дума/думи за търсене