Илиана Раева: Смешно е да се търси отговорност за COVID-19

Илиана Раева никога не пести похвали и критики. В своето първо изявление след европейското първенство по художествена гимнастика в Киев тя отдаде заслуженото на медалистките при девойките Стиляна Николова (злато на лента и сребро на топка) и Ева Брезалиева (бронз на въже). Успоредно с това размаха пръст към Боряна Калейн (четвърта в многобоя) и Катрин Тасева (седма).

След завръщането на отбора Нешка Робева зададе горещи въпроси към Илиана Раева. Тя постави под въпрос предпазните мерки за състезателките и формата на гимнастичките. Бившата треньорка на националния отбор призова за отговори пред родителите, феновете и министерството на спорта.

Специално за читателите на "България Днес" президентът на федерацията по художествена гимнастика споделиха своето мнение по въпроса. Ето какво каза Илиана Раева:

"Кажете какви мерки да въведем? Изолирахме ансамбъла във варненската база "Спортпалас". При изключителни мерки се разболяха там, след като бяха 10 дни на подготовка. Всичко вървеше както трябва за европейското. Когато Кристиано Роналдо се разболя, някой потърси ли му сметка? Звучи смехотворно да се търси отговорност за хора, които са се разболели. Ние тръгнахме за европейското първенство от София с отрицателни тестове, направени 48 часа преди заминаването. При пристигането в Киев се оказа, че фотографът ни е с коронавирус. Изолирахме я. Всичко, което зависи от нас, го направихме.

Критиките

Няма да вляза в това, в което Нешка Робева се опитва да ме вкара. На предишното европейско първенство в многобоя имаме 5-о и 15-о място. Сега сме с 4-о и 7-о. Тоест сме дръпнали доста по-напред. Друг е въпросът, че много израснахме. Ако не бяха болестите на двете момичета, щеше да е различно. Катрин се оказа, че е изкарала коронавирус. Преди заминаване изследването показа наличие на антитела. Прекара тежко заболяването. Ако момичетата не бяха допускали грешки, щяха да са медалистки. Естествено, че съм доволна, но на всяко състезание може повече.

Гимнастичките

Катрин и Боряна не са доволни. Те вече са много класни гимнастички. Можеха доста по-добро класиране да направят, но има обективни причини да не са във форма. Израел и Беларус не са спирали да тренират. Ние направихме три паузи. Реално нашите момичета се готвиха три седмици за европейското първенство.

Боряна Калейн е готова да атакува златния медал на олимпиадата със своите композиции, стига да ги играе така, както на контролните състезания. Дано да е здрава. Тя е единствената от индивидуалните гимнастички, която не преболедува коронавируса, заедно с две момичета от ансамбъла. Виждате как цели отбори не участваха на европейското първенство заради пандемията.

Бъдещето

Има една много интересна статистика за Стиляна Николова. Нейната оценка за златния медал при девойките на лента е 21,550. Най-добрата при жените на този уред получи 23,000. При девойките има две трудности по-малко. Ако ги сложим и тях на Стиляна, тя ще е с най-висока оценка и при жените. Николова и Ева Брезалиева са първото поколение, което националният отбор създава с централизирана подготовка. Щастливи сме от техните резултати. Догодина влизат в категория жени. Ще трябва да усложнят съчетанията. Имат нужда да играят различни уреди, защото при девойките лентата е 5 метра, а при жените е 6 метра. Това създава голяма разлика в усещането на уреда. Възможностите им са огромни. Ще има контролни състезания и ще видим кой как ще се представи при жените и ще е в оптимална форма.

Ансамбълът

Липсата на състезания се отрази много зле. Нямат нито една проява. Представяте ли си цяла година да тренираш, без да участваш на турнири. Правихме им контролни състезания. Тежко е, но момичетата от ансамбъла са в добра кондиция. Мотивирани са и продължаваме да тренираме. Готвим се за Световната купа в България през април, европейското първенство във Варна и олимпиадата, дай боже в Токио. Още не е сигурно кога започват състезанията. Трябва през февруари или март да стартира календарът. Лично аз съм скептично настроена.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Любовната съвместимост на Телеца с останалите зодии
Изкуственият интелект генерира модели от модната индустрия
Последните думи на известни хора
Как да предпазим децата от капаните на Facebook?

Напишете дума/думи за търсене