Предлагат от 5 до 10 хиляди лева екобонус при покупка на нова кола
Георги Луканов | 03 Декември 2020 г. | 35 показвания | 0 коментара

До 10 000 лева екологичен бонус да получават бъдещите клиенти на чисто нови коли, ако върнат за скрап возило над 15-годишна възраст, съобщи Храбрин Иванчев, председател на Управителния съвет на ААП (Асоциацията на автомобилните производители в България) на онлайн пресконференция. Това е предложението на асоциацията към правителстовото за стартиране на т.нар. скрапинг програма. 10-те хиляди лева са предвидени при покупка на електрически автомобил, 7500 лв. при взимане на хибрид. Има обаче и искане за бонус в размер на 5 хиляди лева за автомобил с двигател с вътрешно горене с бензин или дизел с екостандарт Евро 6d.
"Такива програми има и в Хърватия и в Гърция, които не са производители на коли. Там са осъзнали, че само така може да ес борят със замърсения въздух и инцидентите по пътищата. Мерките у нас с екологичната компонента в годишния данък няма така желания ефект. За това предлагаме и скрапинг програма. Това е екобонус при рециклиране на над 15-годишен автомобил и взимане на фабрично нов. Има доста програми, при които могат тези пари да стигнат за потребителите. При бюджет от 50 милиона лева ще се изтеглят 10 000 стари коли, за да се заменят с 10 000 нови. Отделно ползите ще са за здравето и екологията. Приходите от ДДС при вноса на нови автомобили и косвените данъци, пътните такси, приходите за държавата от такава скрапинг програма ще достигнат над 80 милиона лева. Много от тези коли над 15 г. са част от т.нар. почиващ трафик, които не са в движение и предимно са паркирани. Това е възможност за стартиране на управлението на автопарка в България. Има различни механизми, откъдето може да се осигури финансиране освен чрез държавния бюджет. Има и фонд за възстановяване след коронакризата. Може да се намери най-ефективният метод. Освен това тази мярка може да се самофинансира. Кандидатстването за нов автомобил ще става при връщане на кола към някоя фирма за скрап. Целта е масовият потребител да си смени колата, а не някоя фирма да си обнови автопарка си и затова ще има ограничение в бройките", каза Иванчев по повод скрапинг програмата.


Спадът на регистрациите на нови автомобили у нас през първите 10 месеца на годината е 34 процента. През 2020-а са пласирани 29 509 коли, докато през 2019-а са били 44 707. Общо 21 процента е намалението на автомобния пазар в България при новите и старите автомобили. Тази година най-много се купуват колите над 20 години - с 8,2 процента повече до 136 хиляди са регистрирани. Докато до 5-годишните возила са намалели с 5000 бройки или минус 1,16 процента. Средната възраст на автопарка у нас е 18,5 години при среден за ЕС 10,5 години. Най-старият автопарк в Европа е у нас. Смъртността в европейските държави при инциденти с превозни средства е 51 към 1 млн. души, докато в България е 89 на 1 млн души. "Не превишаваме катастрофите, но смъртността е голяма", подчерта Иванчев.
Асоциацията предлага също така и въвеждането на онлайн регистрации във вид на електронни сертификати СОС с обща база данни в ЕС. Също така от управителния съвет настояват най-накрая да се осъществи и идеята им за подаване на документи в КАТ с електронен подпис. Това ще доведе до намаляване на опашките с 15 процента.
"Тромаво се движи това наше предложение и не е с темпото, което искаме. Трябва да се направи, за да не се налага до струпване на хора в пунктовете на КАТ. Електронните сертификати СОС се използват в Нидерландия и Германия. Подадохме тестове сертификат, всичко рабогеше. Но засега процеса още е на ниво работна група. За втората ръка автомобили няма как да стане, защото те са на хартиени носители", добави Иванчев.
От асоцацията искат да има и един регистър на автомобилите в България.
"Той съществува на много места в Европа. Видяли сме го в Румъния. Всеки автомобил да се записва в регистър и всичко, което се случва с него. Ремонти, застрахователните събития, технически прегледи. Всеки ще има достъп до тези дании. Потребителите ще знаят и реалните километри на даден автомобил. Ще елиминираме измамите с превъртането на километражите. Едно от основните неща на пазара с употребяваните е измамата с километража. Този регистър да е достъпен до всички. Всеки клиент, който иска да си купи кола втора ръка да има информация за нея и да има някаква сигурност. Всички автомобили при първа регистрация да се вписват освен в регистъра, но да минават и детайлен технически преглед", завърши Иванчев.

Хороскоп
Овен
Здраве: ★★★★★★ Любов: ★★
Късмет: ★★★ Работа: ★★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Задължителна подготовка по иновации за гимназиалните преподаватели 109 млн. лв. от еврофондовете за онлайн обучението Два пъти повече часове по методика на обучението по конкретни предмети ще трябва да учат вече студентите, които искат да станат начални учители. Това предвижда приета от правителството наредба за придобиване на професионална

Правната комисия промени закона преди второто му четене и вече не ЦИК, а здравният министър ще пише правилата за безопасен вот С поправката за изборите в извънредния закон променят и този за хазарта Въпреки пандемията предизборните митинги ще са разрешени и на закрито, но при 50% пълни зали като кина, театри и концертни зали

74-годишната Джанет Йелън преди това бе и първата начело на Федералния резерв След вицепрезидентката Камала Харис още една жена в САЩ направи исторически пробив - Джанет Йелън. Тя става първата представителка на нежния пол, поела юздите на американските финанси. В момент на икономическа криза и гигантски харчове заради пандемията мнозинството от

“МАТЕМАТИЧЕСКО БУКВАРЧЕ 2-3 клас” от Веселин Златилов, Ани ...
Може ли ЦСКА-София да спре хегемонията на "Лудогорец" в ...
Учени от университета на Лунд, Швеция, тестваха теорията за ...
Поли Генова, Азис, Софи Маринова, Фики Стораро, Михаела ...
Най-добрият български джудока Ивайло Иванов (81 кг) ще ...
Съпругата на звездата на "Лестър" Джейми Варди - Ребека, ...
Досега не се е чуло или видяло съсобственикът на ...
Мениджърът на "Ливърпул" Юрген Клоп е доста притеснен от ...
За първи път “Рая на Данте” - новият филм, в който Владо ...
“Снимката е направена през най-студения ден за тази зима в ...
“Хората се вълнуват дали героинята ми Лора ще се върне във ...
Бившият капитана на "Манчестър Юнайтед" Уейн Рууни и ...
Единствената биография на голямата ни спортна звезда Трифон ...
Григор Димитров за първи път проговори за връзката си с ...
Актьорът и режисьор Бен Афлек е готов да остане сам в ...
Френският институт "Пастьор" спира разработката на ваксина ...