Гледаме онлайн 8 часа 39 BG филма безплатно

Асен Блатечки и Иван Бърнев в сцена от филма на Стефан Командарев “Посоки”

8 часа безплатно онлайн могат да се се гледат днес 23 игрални и 16 документални български филма от последните години.

Те ще бъдат налични за свободно ползване на стрийминг платформата neterra.tv от 16 ч до 24 часа.

Това е подарък за Деня на българското кино, а таксата за гледаните филми през този часови пояс ще бъде платена от Националния филмов център и от Столичната община.

Преди 106 години - на 13 януари 1915 г., за първи път е показан първият български игрален филм “Българан е галант”. Премиерата му е в киното “Модерен театър” в София. Филмът е черно-бял и ням, а легендарният пионер в киното Васил Гендов е негов режисьор, сценарист и актьор в главната роля.

“Българан е галант” не е съхранен на лента и изчезва през 40-те години при бомбардировките в столицата по време на Втората световна война.

През 2005 г. за 90-годишнината от прожекцията му датата 13 януари се превръща и в Ден на българското кино с постановление на Министерския съвет.

Сред заглавията, които ще можем да гледаме безплатно днес, са успешни ленти като “Маймуна” с Юлиан Вергов и Радина Боршош, “Диви и щастливи” с Яна Маринова и Луиза Григорова, който за 13 месеца от премиерата си събра над милион зрители, “Посоки” с Асен Блатечки и Герасим Георгиев-Геро, “Писма от Антарктида” с Ирмена Чичикова.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници
3 причини, поради които умните жени предлагат да платят сметката

Напишете дума/думи за търсене