Честит рожден ден на „Концерти за бебоци“ в Софийската опера!

Снимки: Софийска опера

Навършиха се седем години от инициативата на акад. Пламен Карталов да отвори врати на театъра за най-малките зрители

Тази неделя програмата „Концерти за бебоци“, чийто вдъхновител е директорът на Софийската опера и балет, акад. Пламен Карталов, празнува своя седми рожден ден. Концерти са от най-любимите в програмата на операта и придобиха широка популярност сред обществеността ни, сред родителите на едва прохождащите деца. На рожденния ден дойдоха много момченца и момиченца, приятели на операта. Някои от тях посещават представленията редовно, а други са за втори или трети път.

Децата разбират и усещат, че са добре дошли на тези концерти. Те пеят, играят и палуват с артистите и им ръкопляскат. Понякога майките и бащите танцуват със своите малки палавници, които се стремят непрекъснато да подражават на героите от сцената, съобщиха от Софийска опера.

На рождения ден на „Концерти за бебоци“ артистите изнесоха интересна програма, която впечатли децата. От песента „Над смълчаните полета, пеят медени звънчета“… през изпълнение на весело хорце и правенето на снежен човек, до поучителната песничка „Зеленчуци, който не яде“ , „Дядо белобради ряпа взе да вади“, до „Серенада“ от Франц Шуберт“, децата гледаха и слушаха със затаен дъх.

Вниманието беше грабнато от разнообразните изпълнения,от всеотдайна игра на артистие и от поуките, които различните игри и песни носят. След едночасова програма малките палавници не искаха да си тръгнат от залата, а водеха родителите си към сцената, за да пипнат артистите и инструментите, на които музикантите свирят. Директорът на Операта акад. Пламен Карталов на края на спектакъла сподели: „Бяхме с Вас цели 7 години! До нови срещи! " Той припомни на децата и на родителите, че винаги са добре дошли в театъра. Юлия Кръстева, режисьор на детските спектакли, обеща на децата нови интересни срещи с тях в Софийската опера.

След представлението малката Елизабет, която е на 2 годинки и майка й Диана се доближиха до пианото, за да докосне детето с пръстче един клавиш. „Елизабет често слуша в къщи музика, баща й е певецът Орлин Павлов, и заедно с него танцува и пее на воля, затова обича театъра“ - изтълкува поведението й нейната майка. А малката Клеопатра, на 1 година и седем месеца, не само че е много красива и облечена с изящна тюлена рокля, но повтаря пред всички песничката „Хей, ръчички, хей ги две, те ме слушат най-добре“ . Бети - на 2 годинки и три месеца и братчето й Борислав, който е на 4 години, казаха, че ще дойдат пак и то на всички представления. Нора на 2 годинки и майка й Елена посещават спектаклите откакто тя е навършила 11 месеца.

Родителите изтъкнаха, че „Концерти за бебоци“е от изключително голямо значение за развитието на техните деца. Те ги въвеждат постепенно в света на музиката и се докосват до реална артистична среда. Тези концерти, както се изрази един родител, са „малките бисерчета“, които ще им светят по пътя към разбирането на голямото изкуство.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене