Пенка Стоичкова: Ицо се появи след 10 дни родилни мъки

Охранен домашен петел със сарми ще приготви майката на Христо Стоичков днес, когато той навършва 55 г.

Двамата ще отбележат празника на хиляди километри разстояние един от друг. Камата ще е в САЩ със семейството си, а Пенка Стоичкова - в пловдивското село Ясно поле, където живее. В къщата си тя ще събере приятелки, за да ги почерпи. Петела, който е отгледала в стопанството си, ще сготви по своя изпитана рецепта. Гостенките ще вдигнат наздравица с ракия, вино и шампанско. За десерт пък ще хапнат вкусна торта с крем и орехи, направена отдомакинята.

“Както си му е редът,

ще сложа отгоре две

свещички с формата

на 5 и ще ги духна

вместо Ицо

Ще му пожелая здраве, късмет и да обича фамилията си. Той няма да вдига тържество в Щатите, там се пазят много”, обяснява Стоичкова. И гостоприемно кани екипа на “24 часа” в спретнатия си дом, въпреки че визитата е изненадваща.

На видно място в двора е забучено българското знаме, правят впечатление преметените пътеки и грижливо поддържаните градинки с разцъфтели кокичета.

Стопанката черпи с кафе, като своето пие в чаша с 2 снимки на Христо. На едната е той със златната топка, а другата е запечатала паметния му гол във вратата на Германия на световното по футбол в САЩ през 1994-а. Сувенирната чаша подарил бургазлия на Стоичкова в навечерието на рождения ден на сина.

“Няма да забравя оная зима преди 55 г. Родилните мъки с Ицо продължиха цели 10 дни. Имах контракции, но не и разкритие. Затова ми биха инжекция и родих”, разказва Пенка.

Христо се появил на бял свят във Втора градска болница в Пловдив (сега МБАЛ “Св. Пантелеймон”) с тегло 3,3 кг.

Въпреки че има 3 деца,

леля Пенка помни кое

колко е тежало

при раждането.

“Няма първо, няма второ, няма трето. На всяко се радвах еднакво”, заявява Пенка. И трите кърмила 4 месеца, тъй като нямала достатъчно мляко.

Ицо бил захранен с кисело мляко, тъй като по онова време липсвали адаптирани, а впоследствие започнали да му заквасват.

Стоичкова твърди, че тя и покойният съпруг Стоичко никога не са пляскали децата си, когато не слушали или правели бели.

Наказвали ги,

лишавали ги от

любими неща,

но не ги биели

“Научих ги винаги да питат: “Мамо, тате, имате ли възможност?”. И досега е така. Внучките също са възпитани по този начин”, добавя майката на Камата. Според нея сегашните родители допускат груби грешки, купувайки купища играчки, които после отивали на боклука.
“Едно дете трябва да знае какво може и какво – не”, разсъждава Пенка. Тя очаква с нетърпение третото си правнуче. Две момиченца имат внучките Михаела и Силвия, които са дъщери съответно на Христо и на сестра му Петя. Сега Силвия чака още едно. Преди дни изненадали Пенка, показвайки положителния тест за бременност.

“Ето, това е едно от най-хубавите неща, които ми се случиха в пандемията. Другото е, че макар и за малко успяхме да се видим с Ицо. Пристигна по Коледа за няколко дни. Дойде при мен, ходи и до Етрополе”, казва майката на Камата.

Споделил, че

се е ваксинирал,

както и цялото му семейство. Пенка обаче засега се въздържа и не се е включила в списък за имунизация. Според нея COVID-19 е вид грип, а от индивидуалния имунитет зависи кой как ще го прекара. Самата тя, ако не се чувства добре, се лекува с народни методи. Наскоро цял ден работила по градината и вечерта усетила, че я втриса. Затова приложила изпитан лек и на сутринта нямало и помен от неразположението.

Обяснява, че ограниченията оказали влияние върху живота . Вече

не може да играе

табла в селското

кафене, тъй

като е затворено

“Пак ходя всеки ден до центъра на Ясно поле, купувам си хляб, разменям по някоя приказка на крак с жените, кажат ми коя какво ще готви и се прибирам”, посочва Пенка. И добавя, че не бездейства вкъщи, а винаги намира какво да прави. Най-често работи по двора. Изнася касетофона там и го пуска да гърми.

“Вътре не седя. Добре, че съм на село, а не затворена в градски апартамент. Обичам, като съм навън, да слушам музика. Повече ми спори. Ето, онзи ден рязах лозето на коловете. Насях и марулите в оранжерията, за да станат до Великден”, обяснява домакинята.
Твърди, че сама се справя и с мъжките работи. Докато бил жив съпругът , винаги му помагала и усвоила някои тънкости. Затова рядко се налага да търси някого да свърши нещо, което тя не може.

“Работата не ме плаши. Почти всичко умея. Не съм като някои да не могат да държат на теслата дръжката. Гледам си зеленчуци и пилета. Месо и яйца не купувам”, описва Стоичкова. Тя признава, че битието е по-различно и лишено от някои радости – освен че не играе табла, не ходи и по мачове.

Пенка продължава обаче да се интересува живо от футбол.

Смъртта на Марадона

я натъжила,

запознала се с

него през 1993 г.,

когато Ицо бил в Испания. Тогава синът я завел на гости у големия футболист. Майката на Христо го харесала веднага, защото се държал земно и естествено, а не като величие. По думите промяната у Марадона настъпила, след като отишъл в “Наполи”. Тогава залитнал по наркотиците.

“Ицо много тежко преживя загубата му. Двамата много се тачеха и уважаваха. Бяха добри приятели”, казва Пенка.

По думите историята показва, че много известни хора успяват да стигнат върха, но малцина остават там задълго. Затова човек никога не бива да забравя кой е и кои са най-ценните неща в живота, добавя майката на Стоичков.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене