Почина поетът Филип Жакоте

Филип Жакоте

Швейцарският поет, преводач и литературен критик Филип Жакоте, лауреат на многобройни награди, включително и на "Гонкур" за поезия, почина във Франция на 95-годишна възраст, предаде Франс прес.

За кончината на твореца съобщи неговият син Антоан. Филип Жакоте е починал в дома си в град Гринян в департамента Дром в югоизточната част на Франция, предаде БТА. 

Френскоговорещият швейцарец Жакоте, който се беше установил във Франция от повече от половин век, е роден на 30 юни 1925 година в град Модон в швейцарския кантон Во. Първата му творба е озаглавена "Три стихотворения за демоните". Тя излиза през 1945 година, а първата му стихосбирка - "Уплахата", вижда бял свят през 1953 година, предава БТА. 

Неговата поезия се посреща много добре от читатели и критика и тя става част от колекцията "Галимар/Поезия" със стихосбирки като "На зимна светлина" /1977/ и "Посяването" /1984/.

Благодарение на преводите на Жакоте френскоговорещите читатели се запознават с творчеството на австрийския писател Роберт Музил, на сънародника му Райнер Мария Рилке, на руския поет Осип Манделщам, на италианския Джузепе Унгарети и на немския поет Фридрих Хьолдерлин.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!
След развода с Брад Пит Анджелина Джоли е придобила 100 млн. долара
Йордан Лечков стана за първи път дядо

Напишете дума/думи за търсене