Анджелина Джоли: "Майките на Сребреница" заслужават Нобелова награда за мир

Анджелина Джоли СНИМКА: Ройтерс

Организацията "Майки на Сребреница" заслужава Нобелова награда за мир, заяви актрисата Анджелина Джоли, пише вестник "Данас". По повод Международния ден на жените Джоли посвети в списание "Тайм" текст, посветен на жените жертви на войната в Босна и Херцеговина. Тя разговаря по темата и с режисьорката Ясмила Жбанич, с която се съгласиха, че "Майките на Сребреница" заслужават Нобеловата награда за мир.

"Ясмила ми каза как Майките на Сребреница са я вдъхновили да направи филма "Кво вадис, Аида". Над две десетилетия тази група оцелели жени организират мирни протести и използват силата на майчината любов да запазят жива паметта за мъжките членове на семействата, търсят телата им и искат справедливост и истина", написа Джоли в увода на текста в списание "Тайм", предаде БТА.

На въпрос на Джоли защо е решила да разкаже история за Сребреница, режисьорката Жбанич отговори, че това е универсална трагедия на цивилизацията.

Филмът "Кво вадис, Аида" е в късата листа номинации за тазгодишния Оскар за най-добър чуждоезичен филм.

Предвиденото за днес заседание на Кризисния щаб за борба с разпространението на коронавируса в Сърбия, което трябваше да заседава по въпроса за епидемичните мерки, няма да се състои, е било съобщено устно на членовете му, пише вестник "Курир". В щаба се стигна до известни разногласия, като лекарите в щаба настояват за пълно затваряне за поне седем дни, а останалите членове изразяват опасения за икономиката.

Епидемиологът Предраг Кон заяви преди това, че медицинските членове на щаба няма да променят направеното по-рано от тях предложение. Според него предложеният локдаун за седем дни е минимумът.

Вестник "Новости" посочва три варианта за затварянето на Сърбия - пълен локдаун за 10 дни, преминаване на онлайн работа или само уикенд под блокада. "Без седем до 10 дни затваряне не може да имаме ефект. Според епидемиологичната доктрина е необходимо да има цели три седмици прилагане на строги мерки", заяви проф. д-р Бранислав Тиодорович, цитиран от вестника. Необходимо е още едно съкращаване на работното време за седмица и още един уикенд без кафенета и ресторанти, за да спре разпространението на коронавируса, каза проф. Тиодорович и предупреди, че хората трябва да разберат, че ситуацията е много сериозна.

В последната седмица броят на новозаразените с коронавирус в Сърбия надхвърля 4000 души на ден.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници
3 причини, поради които умните жени предлагат да платят сметката
Извратената истина за това защо жените казват „да“ на секса, когато имат предвид „не“
Селин Дион проговори за болестта си след завръщането си в шоубизнеса

Напишете дума/думи за търсене