Футболният историк Румен Пайташев за Суперлигата: УЕФА няма да прави компромиси

Румен Пайташев

Кой е той

Румен Пайташев е сред най-уважаваните футболни историци в света. Отразявал е осем световни, осем европейски първенства и осем турнира Копа Америка. Автор е на прекрасните книги, издадени от ИК "Труд" - "Световна футболна енциклопедия", "Вечното дерби "Левски" - ЦСКА", "Футбол: Историята на световните първенства". Правил е интервюта с най-великите футболисти като Пеле, Марадона, Платини, Кройф, Бекенбауер, Еузебио.
Специално за читателите на "България Днес" 65-годишният журналист сподели своето мнение за най-актуалната тема - Суперлигата.

- Г-н Пайташев, как ще се отрази на европейския футбол създаването на Суперлигата?
- Идеята за подобна Суперлига не е от вчера. Първоначално най-големите клубове под името Г-14 искаха да създадат лига, която да е нещо по-различно от формата на Шампионската лига. Интересът на тези отбори е парите за тях да станат повече. 12-те клуба преследват лични облаги. Богатите да бъдат още по-богати, а бедните още по-бедни. Не всички отбори застанаха зад този проект, наречен от УЕФА "циничен". Идеята удря сериозно по интересите на европейската футболна асоциация. Любопитното е, че "Пари Сен Жермен" и "Байерн" (М) се въздържат от участие. Войната, която започва УЕФА, е подкрепена от английската футболна асоциация, испанската и италианската федерация.
- Каква е причината за формирането на Суперлигата?
- Идеята е най-вече на президента на "Реал" (М) Флорентино Перес. Той е подкрепен от боса на "Ювентус" Андреа Аниели. Перес може да бъде причислен към по-старата генерация ръководители. Неговият колега е част от по-младата вълна. Аниели е вицепрезидент на Суперлигата, но беше и член на Изпълкома на УЕФА, преди да си подаде оставката. Тук имаше конфликт на интереси. Ед Уудуърд от "Манчестър Юнайтед" също е напуснал Изпълкома. Позицията на Чеферин и на УЕФА е категорична. Те искат да запазят авторитета на Шампионската лига дори и при новия формат от 36 отбора. Новата структура ще бъде сериозен удар върху УЕФА като организация, контролираща футбола на континента. Много треньори и личности, които са играли в тези 12 тима, се изказват категорично срещу идеята.
- Имало ли е до момента подобно противопоставяне в историята на футбола?
- Някои автори правят паралел, хвърляйки мост към края на 40-те години. Тогава е прословутата стачка на аржентинските клубове поради финансови проблеми. Колумбийците се намесват. Те привличат скъпоплатените аржентински звезди начело с великия Алфредо ди Стефано. Говори се за колумбийско елдорадо.
- Дали новият проект не е лост за изнудване на УЕФА да увеличи парите за клубовете от турнирите?
- Нищо чудно. Проектът е колкото очакван, толкова и изненадващ. Идва в доста тежък период за цялата общественост. Тези дни е конгресът на УЕФА. Трябва да се вземат важни решения, касаещи европейското първенство. На преден план са неотложни проблеми. Хората започват да се съмняват, че точно сега е търсен този момент. Сякаш има скрит замисъл. Големите клубове са ударени сериозно от пандемията. Никога не са попадали в подобна ситуация и се опитват да излязат от кризата. Но ако те са в криза, какво да кажем за малките клубове? Оформя се затворен кръг. Големите игнорират всички останали клубове, които вероятно ще се възпротивят срещу решението. Вече е почти немислимо български отбор да направи пробив в европейските турнири. Дори последните участия на "Лудогорец" в Шампионската лига изглеждат далечно минало и едва ли може да се повторят. Нашите отбори вече няма да бъдат част от Лига Европа, а от третия турнир Лигата на конференциите. На този фон проектът за Суперлигата е убийствен удар към малките клубове. Освен това водещите отбори всяко лято организират турнири в САЩ. Мачове като "Милан" - "Барселона" и "Манчестър Юнайтед" - "Реал" (Мадрид) редовно се провеждат. Суперлигата ще е нещо подобно на тези комерсиални турнири. Подкрепям позицията на УЕФА, която е срещу създаването на подобна структура. Европейската асоциация иска изключване на тези 12 отбора, но това е крайна мярка, защото клубните турнири едва ли ще имат същата стойност без елитните тимове на континента.
- В момента има конфликт между мачовете от Евролигата и квалификациите за големи първенства в баскетбола. Какво ще се случи със стиковането на срещите за национални отбори по футбол и програмата на Суперлигата?
- Това е другият момент. През последните две десетилетия все по-малка става ролята на националните отбори. Европейските и световните първенства продължават да бъдат най-големите футболни събития, но клубовете оказват невероятен натиск върху националните федерации. Плащат огромни суми на най-изявените си играчи. Левандовски беше пуснат на контрола Полша - Андора и се контузи. Той нямаше как да бъде използван в най-важните мачове на "Байерн" срещу "Пари Сен Жермен". От една страна, клубовете са прави за себе си. Те плащат огромните суми на футболистите и искат да са на тяхно разположение. Федерациите са уязвими. Очаква се дублиране на дати. Ще има избор къде искаш да играеш - в Суперлигата или в Шампионската лига, която ще стане средноразряден турнир, а точно това УЕФА иска да избегне. Навлизането на големите корпорации във футбола води до изкривяване на играта. Самият спорт отива на заден план. Приоритетите са съвсем различни.
- Има ли вариант на компромис, при който и вълкът да е сит, и агнето да е цяло?
- Много трудно може да се стигне до компромис. Позициите са поляризирани и крайни. Интересно е мнението на "Байерн" (М), защото Румениге беше едно от главните действащи лица от бившата Г-14, когато настояваха да има елитарна лига. Явно нещата са се променили, защото немците са против Суперлигата.

Флорентино Перес е идеологът на Суперлигата
Флорентино Перес е идеологът на Суперлигата
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене