30 години “24 часа” - написаното остава (СНИМКИ)
24 часа | 20 Април 2021 г. | 15 показвания | 0 коментара

Вестникарската “Оная награда” връчена

отново - за “ветерани” и отличници

30 години преход, 30 години свободен печат. И всичко това документирано в най-яркото лице на свободната преса у нас - “24 часа” - всекидневника за новините, каквито са.

“Самата поява на “24 часа” - на 18 април през 1991 г., е исторически момент. Нов формат, нов език, модерна журналистика, разделяне на новините от коментарите. И в същото време огромно професионално предимство е да имаш две поколения журналисти - тези, които умеят и помнят, и младите, които искат и провокират. Такъв е днес екипът на “24 часа”.” С тези думи Венелина Гочева, шеф на “Медийна група България”, която издава вестника, поздрави екипа на стилен купон в понеделник след затварянето на броя. И допълни, че си е дала сметка как 30 години след първия брой повечето хора, които написаха, редактираха, коригираха граматически материалите в него, още са заедно. Затова връчи “Оная награда” - традиционния приз на “24 часа” за добре свършена работа, на 10-има “ветерани” - “за 30 години вярна служба в името на истината и читателя”. Впрочем самата Гочева е 11-ата в тази група.

Останалите са Мариана Куманова, коректорките Анастасия Трендафилова-Попова, Искра Душкова, Людмила Мутафова, Марияна Велева, Стоянка Душева, Констанца Памукчиева, която обработва снимките, графичният дизайнер Катерина Петрова, директорът на производството Лазар Фалли и отговорният секретар на вестника Красимир Костов.

Вестникът не е просто медия, която предава новини, а е документ в буквалния смисъл на думата. Изреченото в ефира излита, написаното в онлайн средата може да бъде променено, отпечатаното обаче остава завинаги. “Във вестника има един момент, който се нарича “час на затваряне”, след който не можеш да направиш абсолютно нищо. Вестникът е отишъл в печатница, ти си си сложил името, подписа и трябва да си сигурен, че казваш истината, че тя е подкрепена от доказателства и е в интерес на читателя. Това остава”, каза шефът на спортния отдел Едуард Папазян. Той беше един от 16-те журналисти, получили наградата “Отличник 2020”. Сред тях са още Любомира Николаева и Йоана Русева от отдел “Здравни приложения”, Христо Николов, Марияна Желева и Албена Арабаджиева от “Компании и пазари”, Мила Гешакова и Генка Маркова от “Мнения”, коментаторът Пенчо Ковачев, Виктор Иванов и Цветелина Стефанова от “Политика”, Ана Михова от “Криминале”, Паола Хюсеин и Мария Райчева от отдел “Оживление”, Лина Гергова и Стоян Илков от “Международни новини”.

30 години е възраст, с която идват опитът и зрелостта. Затова в. “24 часа” и сайтът му - най-успешният онлайн завой, направен в българските медии, гледат към бъдещето, към хоризонта на следващите 30 години. Стремежът на вестника е не просто да разказва новините, а и да променя средата, качеството на живот, прозрачността на управлението. По много начини.

Хороскоп
Овен
Здраве: ★★★★★★ Любов: ★★★★★★
Късмет: ★★★★★★ Работа: ★★★★★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Тръгнаха версии за тероризъм, оказа се битов инцидент 62-годишен охранител простреля с 4 патрона жена в столичното метро до летище София вчера около 14,10 ч и след това са самоуби. До редакционното приключване на броя криминалисти не бяха изяснили дали стрелецът и жената имат общо помежду си. Двамата били открити от ватмана на мотрисата

Разкриване на истинската картина за държавата поиска още президентът от екипа Борисов му благодари за министрите Служебното правителство да вземе решение за плана за възстановяване и да включи в него предложенията, направени от президента. Това поръча Румен Радев на церемонията по представянето на състава и приоритетите на служебния кабинет на

Тръгне ли Радев да прави партия - приключва Ако последва трети вот, партиите ще платят висока цена, нямат такъв ход Мерило за успешната работа на служебния кабинет е никой да не усети, че управлява Ако Радев искаше ревизия на Борисов, щеше да я направи през изработен от него коалиционен кабинет Къде са посланията на партиите към средната

На 10 април, от 11 часа в Софийската опера и балет се ...
Поредната научна експедиция на Китай до Антарктика приключи ...
Почетният приз се присъжда на Татяна Лолова ...
Само преди година и половина Мими Христова се прибира у ...
Марко Бориело за пореден път доказа защо е смятан за един ...
Основателят и председател на Съвета на директорите на ...
Кейт Уинслет - талантливата британска актриса, която ...
Изложбата "Арт старт 2020" ще се открие в три арт зали на ...
Владимир Далаклиев е най-успешният български таекуондист в ...
Ицо Хазарта и балет "Нова" ще открият церемонията по ...
Изпълнителката се появи по бельо и корсет на корицата на ...
Скулпторката ще открие в галерия "Нюанс" изложбата си ...
Благотворителният концерт на "Глоубъл ситизън" за набиране ...
47-годишният българин К.Р. е плашилото на железниците и на ...
Премиерната лента е режисьорски дебют в игралното кино на ...
Анимационният филм "Мая и последния дракон" на "Дисни" - ...