Боркинята Мими Христова: Ще воювам на тепиха

Мими Христова е сред седемте национали с квоти в борбата
Снимка: БФ Борба

Само преди година и половина Мими Христова се прибира у дома след поредната тежка състезателна година с националния отбор по борба. 2019-а е приключила със сребърен медал от европейските олимпийски игри. Врачанката за пореден път остава само на крачка от титла.
"Бях решила да се отказвам. Винаги малко не стигаше. Оставах втора или трета. Започнах да мисля, че това не е моето нещо - призна пред "България Днес" Христова. - Ако не беше треньорът Петър Касабов, вероятно щях да съм приключила. Той ме върна."
Броени дни преди европейското първенство през 2020 г. Мими Христова разбира, че отново ще бъде хвърлена сред най-добрите. При това в нетипична категория до 65 кг. Опитната състезателка шокира всички. Помита конкуренцията и спечели златния медал.
"Титлата ме върна в спорта - споделя Мими Христова. - Това беше психологически момент."
След успеха нещо се пречупва в Христова. Тя започва да се бори много по-освободена, а крайният резултат беше олимпийска квота при 68-килограмовите. Българката разби три съпернички и за втори път ще участва на олимпиада след Рио де Жанейро, когато се състезава в категория до 58 кг.
"Тогава бях по-млада и неопитна. Олимпиадата беше голям форум. Притеснявах се от цялото внимание на хората. Сега вече е съвсем различно - добавя 28-годишната боркиня. - Преди година изобщо не очаквах да отида на олимпиада. Но се оказа, че се чувствам добре в тази категория. По-лека съм от останалите. Тежа около 65 кг, но съм по-бърза."
Още една българка, която се състезава за Азербайджан - Елис Манолова, спечели квота в същата категория.
"Поздравихме се. Ако е рекъл Господ, може да се засечем на олимпийския финал", допълни Мими Христова.
Опитната боркиня ще замине за Токио със специална настройка.
"Вече съм по-спокойна и освободена. Узрях като спортист. Мисля по различен начин. Преди се плашех от по-силните, но вече няма никакво притеснение - категорична е Мими Христова. - Няма да позволя на никой да вземе моето място. Ще воювам на тепиха."
България ще има общо седем представители в борбата на олимпиадата. Другите представители са Айк Мнацаканян (77) и Кирил Милов (97) в класическия стил, Георги Вангелов (57) в свободния и Миглена Селишка (50), Евелина Николова (57) и Тайбе Юсеин (62) при жените.



ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Анатомия на женския оргазъм
Фабинг - новата дигитална зависимост
Хвърлиха предмет по Ники Минаж по време на концерт (Видео)
Чао на бръчките около очите

Напишете дума/думи за търсене