Али Агджа разказва кой поръча атентата срещу папата пред Даниела Тренчева
Цветелина Шенева | 15 Май 2021 г. | 37 показвания | 0 коментара

Преди 40 години - на 13 май 1981 година, в сърцето на Ватикана се чуват изстрели. Папа Йоан Павел II пада в ръцете на хората, които го придружават, на косъм от смъртта. Днес човекът, отговорен за атентата, е на свобода и отговаря на най-важния въпрос - кой поръча терористичния акт, пред българската журналистка Даниела Тренчева.

Мехмед Али Агджа отказва хиляди покани за интервюта на медии от цял свят. Но това не спира Тренчева да продължи да търси начин да говори с него.

Ето какво разказва журналистката след интервюто с него:

- Как стигнахте до Мехмед Али Агджа, след като в последните 40 години той отказва хиляди покани за интервюта на медии от цял свят, г-жо Тренчева?

- Честно казано доста трудно. От няколко години се опитвах да разбера къде е след излизането му от затвора, дали е под домашен арест, дали все още се осмелява да пътува свободно, въпреки забраните да посещава редица страни след доживотната му присъда. Знаете, че преди повече от 20 години той беше предаден на турските власти и така от италиански затвор беше преместен в турски, за да доизтърпи наказанието си за убийството на журналиста Ипекчи. От публикации на турски колеги разбрах, че вече е свободен гражданин и започнах да го търся с молба да разкаже за атентата. Обясних настоятелно, че за България този въпрос е много важен, че е важно да чуем от самия него защо замеси имената на Сергей Антонов и останалите българи в атентата, без нито един от тях да е свързан с този опит за покушение. Предполагах, че е възможно да има предварителни условия от негова страна да не разговаряме по някои теми, заради негови юридически или лични съображения, но подобни условия нямаше. Отговори на всички въпроси.

- Къде и кога беше срещата ви, колко време продължи?

- Срещата беше в Истанбул. Продължи около 2 часа.

- Обясни ли ви Мехмед Али Агджа защо избира да говори с вас на италиански?

- Той изрично настояваше интервюто да бъде на италиански. Разбира се, попитах го защо. Той заяви, че познава италианския по-добре от всеки друг език, дори по-добре от турския. Бил прочел над хиляда книги на италиански език, изградил културата си на италиански докато е бил в затвора и цитирам- „двайсет години в затвора за мен бяха като един голям университет“. Всъщност от участници в процеса срещу него знаем, че само по-малко от година след задържането си Агджа вече е говорел италиански. Една от версиите е, че заради разпитите е бил мотивиран да го научи, друга, че при него са влизали представители на италианските тайни служби и той е можел да слуша и да учи както от тях, така и от монах, който му е носил дрехи и книги. Говори книжовен италиански.

- Отрича ли българската следа в атентата срещу папа Йоан Павел II?

- Да. Мехмед Али Агджа категорично отрече българска следа в атентата срещу папата. Потвърди, че е бил в България преди атентата, че е влязъл и излязъл с фалшив паспорт, че е общувал с контрабандисти у нас, че нашите служби са знаели за престоя му. Но няколко пъти подчерта, че страната ни няма нищо общо с опита за покушение на папа Йоан Павел II.

- Материалът ви в "Ничия земя" е сериозно разследване, което ще бъде излъчено в три поредни издания на предаването. Какво ново самата вие научихте, докато работихте по него и какво още ще видят и чуят зрителите?

- Освен версията на Агджа за участието на чужди служби в атентата, научих и тези на адвоката на Сергей Антонов - Джузепе Консоло, както и на наши разузнавачи, и дипломати в онези години в Рим. Оказва се, че по време на „процеса на века“ от страна на българските служби са положени огромни усилия за събирането на доказателства, които да опровергаят твърденията на Агджа. Част от тях са свързани с показанията му, че познава служителя на БГА „Балкан“ и съпругата му Росица, че е имало български тир, който да изведе него и съучастниците му извън Италия след атентата, че изобщо е имало заговор между него и българите в кафене в Рим и т.н. Дипломатите ни и психиатъра на Сергей Антонов много старателно търсят свидетели, преглеждат документи и съдействат на защитата в това разследване. Научих много за усилията на тези хора, които до момента не са споделяли нито какво точно са направили за отпадането на версията за българската следа, нито за разговорите си с папата след опита за покушение, нито за трудностите си с „информационната война“, която се води по време на делото и то в последните години на Студената война. Открихме и документи за работата на службите ни по същото време, свързани както с контактите на Агджа у нас, така и с финансирането му от други страни, т.е. данни за работата му като наемник от турската крайно националистическа групировка „Сивите вълци“.

Но безспорно най-тежката част от тази история е свързана със свидетелските показания за състоянието на невинния Сергей Антонов. Ще разкажем за това какво е споделял с хората до него в Италия, за опитите му да докаже своята невинност пред съда и тежките му години в затвора. Разговаряме с човека, който го е качил на самолета, за да го прибере в България. Питаме и дали се потвърждават съмненията, че са го измъчвали с хипноза и медикаменти в затвора.

Някои определят войната през 80- те като политическа, други като икономическа, трети като религиозна, четвърти обясняват атентата само като крайна проява на фанатизъм. Категорично обаче каквато и да твърдят, че е войната – пожертваха Сергей Антонов.

Срещата на Даниела Тренчева с Али Агджа е в основата на документална поредица от три епизода, която Нова тв ще излъчи в три поредни съботи - на 15, 22 и 29 май от 18 ч в предаването “Ничия земя”.

Хороскоп
Овен
Здраве: ★★ Любов: ★★
Късмет: ★★★★ Работа: ★★★★★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Юристи одобряват идеята на президента това да е първата задача на новия парламент Според адвоката Екимджиев трябва да променим НПК и подобни санкции да бъдат законен повод за български процесуални действия Как би изглеждал български закон “Магнитски”, каквато идея лансира Румен Радев сред елитен кръг дипломати в сряда на среща в Националния

Националната агенция за приходите събра над 4 млн. лева просрочени задължения само за 7 дни, като десетки длъжници са поели ангажимент за внасяне на още над 9 млн. лв. за данъци и осигурителни вноски през следващите 2 седмици, съобщиха от НАП. Това се дължи на ангажирането на териториалните директори на НАП и организирането на спешни срещи с

Анджелина Джоли има нова татуировка. Това е цитат на италиански от математика, физика, астронома и философа Галилео Галилей, от 1633 г. - Eppur Si Muove ("Все пак се върти"). Татусът е на дясната й ръка. Известно е, че Анджелина е голям фен на татуировките Припомняме, че тя загуби пълното попечителство над децата и се наложи да го подели с бившия

Пол Погба не е ревльо, това не могат да отрекат дори и ...
Българските отбори изтеглиха приемлив жребий за втория ...
Примата Лили Иванова почете 96-ата годишнина от рождението ...
След изключително успешното първо издание на младежкия ...
На нематериалното културно наследство често се гледа като ...
Американският астронавт Шейн Кимброу и французинът Тома ...
И фолк певиците копат градини! Преслава показа уменията си ...
Цигуларят Веско Ешкенази ще отбележи своята 50-годишнина в ...
Никога няма да съм готова за завършването на гимназия на ...
Изненадващо скоро, след като станаха родители за втори път, ...
Обичаната от всички актриса Катерина Евро публикува видео в ...
Звездата на "Лестър" Джейми Варди и съпругата му Ребека се ...
Семейство Бекъм се похвали с нов член - бебето кученце Фиг. ...
Остатъчната стойност на автомобила е важен параметър при ...
"Италия е фаворит за титлата на Евро 2020. Отличното начало ...
Повече от половината масово използвани козметични продукти ...