В Сатирата показват как се лекува пияницата

Димитър Стайков

Не е справедливо спрямо Иван Панев ако подминем тихомълком представлението му "Наздраве на живота!" в "Комеди бар Хепи" на Сатиричния театър.

Да се изясним - вървим покрай стъклените витрини на кафето на Сатирата и завиваме надясно, след като стигнем празното място за паркирани коли до оградата на училището. Там е служебният вход на театъра, а след него е вратата и стълбището надолу към "Комеди бар Хепи".

Иван Панев прекарва близо два часа на малката сцена сред тръби и инсталации на парното. Значи е в мазе. Че това е така, разбираме и от гледката на краката на минувачите, маршируващи вън от прозорчетата на помещението (сценограф Кирил Наумов).

Иван Панев изнася двучасов монолог за пияницата, който успешно лекува алкохолната си зависимост - толкова сполучливо, че помага и на съседите наоколо. Страхотна игра на актьора. Той разиграва случки и разговори с въображаемата си жена, с компанията пияници в групата алкохолици, също въображеми, с колеги и приятели, също въображаеми. Панев хвърля тонове енергия, преправя се, самоиронизира се, обяснява смешни казуси, обвинява, признава и какво ли не още.

Я виж ти, къде се е крил досега този талант? Много го бива!

Текстът е написан от директора и актьор Калин Сърменов, Боряна Иванова и самия Иван Панев. Неглупав текст, поставящ персонажа в комични битови обстоятелства, които Панев консумира до дъно и чак до изпотяване.

Режисьор е Калин Сърменов, който очевидно не се е доверил на купищата комедии в библиотеката и е съчинил такава с колеги. Той обаче е вкарал в представлението една загадка за смущение.

Сцена от постановката
Сцена от постановката

Непрекъснато до Панев се мотае някакво момиче, облечено в същите като неговите дрехи. То вероятно символизира душата на пияницата, тъй като избягва допир до актьора, изчезва зад стените на стаята, направени от жалузи, и отново се появява безмълвно и неиграещо. Това момиче може да е стажантка, оставена да се обучава до големия актьор срещу някаква такса. Но може да е племенница на директора, дошла от провинцията и незнаеща какво да прави в столицата. Или е гаджето на Панев, глезено настояло да излезе на сцената с него. Във всеки случай не ни се позволява да го разгадаем, а и никой не се е сетил да го съблече голо, за да концентрира повече интерес откъм зрителите.

Информация в гугъл осведомява, че се казва Елеонора Иванова, студентка от ІV курс в НАТФИЗ в класа на Ивайло Христов, разделила с колега първата стипендия на името на Стефан Данаилов.

Впечатляващо! Ама защо са я накарали да се мъчи неиграеща два часа на сцената до играещия Иван Панев?

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници
3 причини, поради които умните жени предлагат да платят сметката

Напишете дума/думи за търсене