Тестът на лунната ракета на НАСА постигна 90% от целите си

НАСА СНИМКА: РОЙТЕРС

Датата за изстрелването все още не е определена

Четвъртият опит на НАСА да изпълни решаващ тест на мегаракетата, която трябва да изпрати към Луната, е постигнал почти 90 процента от целите си, предадоха Франс прес и БТА.

Дата за изстрелването на тежката ракета-носител с дължина 98 метра, известна като "Спейс лонч систъм" (Space Launch System- SLS), обаче все още не е определена.

Този тест е последният, извършен от американската космическа агенция преди първия етап от мисията "Артемис" ("Артемида") за връщане на астронавти на Луната.

Екипите в космическия център "Кенеди" започнаха теста в събота. Целта беше да се напълнят резервоарите на ракетата SLS с течно гориво, да се задейства обратното броене до изстрелването и да се направи симулация на непредвидени събития, след което да се изпразнят резервоарите.

При трите предишни опита се появиха различни технически проблеми, които направиха невъзможно зареждането на ракетата с близо 1 милион галона гориво.

В понеделник инженерите най-накрая успяха да напълнят резервоарите. Те обаче се сблъскаха с нов проблем с изтичането на водород, който не успяха да решат.

"Бих казал, че сме на около 90 процента от нивото, на което трябва да бъдем като цяло", заяви пред репортери във вторник ръководителят на мисията "Артемис" Майк Сарафин.

Той добави, че НАСА все още решава дали е необходима още една репетиция или може да пристъпи директно към изстрелване. Космическата агенция по-рано заяви, че е възможен августовски прозорец за "Артемис-1".

От НАСА многократно са подчертавали, че забавянето при тестване на нови системи е било обичайно, например по времето на мисиите "Аполо" и че проблемите с мегаракетата "Спейс лонч систъм" не са толкова сериозни.

В мисията "Артемис-1" капсулата за екипажа на "Орион", прикрепена към върха й, ще бъде изстреляна към Луната по време на тестов полет без пътници и ще направи обиколка без кацане, преди да се върне на Земята.

След първото изстрелване към Луната НАСА ще изпрати екипаж около естествения спътник на Земята през 2024 г.

Към 2025 г. американската космическа агенция планира да направи опит за първото лунно кацане от десетилетия. За последен път астронавти стъпиха на Луната през 1972 г. в рамките на мисията "Аполо" на НАСА.

НАСА иска да установи постоянно присъствие на естествения спътник на Земята и да го използва като тестова площадка за технологиите, необходими за мисия до Марс през 30-те години на века.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!
След развода с Брад Пит Анджелина Джоли е придобила 100 млн. долара
Йордан Лечков стана за първи път дядо

Напишете дума/думи за търсене