Нели Куцкова – бунтарката в съдебната система, която не загуби добрия тон

Шеф на съдебните състави, отнели имоти на Барона и Самоковеца по стария закон, бе известният магистрат Нели Куцкова. 
СНИМКИ: КРИСТИНА ЦВЕТКОВА И ДЕСИСЛАВА КУЛЕЛИЕВА

Тя се превърна в най-известния представител на съдийската гилдия благодарение на активната си обществена позиция, която никога не е крила

Имената на съдиите рядко стават популярни. Както те обичат да казват - не е редно да се обясняват по медиите, а да говорят с актовете си. Заради нежеланието им публично и достъпно да мотивират решенията си и да изразяват на разбираем език позициите си, създават усещането за затворена, а понякога и надменна общност.

Нели Куцкова обаче е от друга порода. На 21 юни тя навърши пенсионна възраст и напусна съдебната система. Направи го като може би най-известния съдия, защото никога не се е притеснявала да изразява гражданската си позиция. Споделяла е публично мнения по важни теми в съдебната система дори тогава, когато е знаела, че ще си навлече неприятели.

Макар от години да не е председател на Съюза на съдиите, Нели Куцкова е символът на тази съсловна организация. Освен че я оглавяваше, беше и неин говорител. Вероятно защото на достъпен език обяснява тезите на магистратите, така че да ги разберат и хората, далечни на съдебната система.

През годините съдия Куцкова беше атакувана неведнъж, но в интерес на истината нито един от опонентите ѝ не извади аргумент срещу нея, свързан с работата ѝ. Не я упрекна в непрофесионализъм, зависимости, непознаване на законодателството, лицемерие, двоен стандарт, забавяне на дела. Така обществената ѝ работа никога не попречи на пряката ѝ като съдия.

През 2015 г. Нели Куцкова два пъти се кандидатира за председател на Софийския апелативен съд, където правораздава до пенсионирането си. Висшият съдебен съвет (ВСС) не я избра, въпреки че етичната комисия ѝ беше дала най-висока оценка за нравствени качества.

“Съдия Нели Куцкова е

изявен специалист в

гражданското право,

изключително

компетентен

и квалифициран

магистрат. Въздържа се от всякакви действия, които биха могли да компрометират честта на магистрата”, пише тогава в оценката.

При първото гласуване няма нито един негативен коментар срещу нея. При второто ѝ номиниране единственият аргумент, който се чу, е, че Куцкова нямало да обедини съдиите, а щяла да ги раздели. Тя благодари на тези, които я подкрепиха, а за останалите каза, че ѝ е мъчно.

Че няма да бъде избрана, стана ясно дни преди гласуването, след като тогавашният премиер Бойко Борисов обяви, че не му се виждало сериозно “определени съдии, които са били политици или са били кандидати за определени политически постове, да се правят на обективни”.

“За мен това гласуване е знак за неяснота.

Първия път имаше

само хвалби

и накрая

отрицателен вот,

докато сега поне имаше мотиви, които аз категорично не приемам. Говореше се в бъдеще време, че аз ще разединявам колегите, ще разделям съдиите и прокурорите и че не бива делата да се решават под обществен натиск, защото той бил толкова опасен, колкото и корупционният - нещо, което аз не го разбрах”, коментира тя след втория неуспешен опит. И добави: “Очевидно съм нежелана, очевидно съм неугодна, но не се казват истинските причини”. Признава, че очаквала този развой, защото за много хора била “неуправляема”.

Всъщност, макар и да е била кандидат за вицепрезидент на Петър Стоянов при второто му издигане през 2001 г., не е показвала политически пристрастия. Но и не е спестявала критиките при опитите съдебната власт да бъде подчинена на силните на деня.

Нели Куцкова като кандидат за вицепрезидент на президента Петър Стоянов при номинирането му за втори мандат през 2001 г.
Нели Куцкова като кандидат за вицепрезидент на президента Петър Стоянов при номинирането му за втори мандат през 2001 г.

Нели Куцкова е родена на 21 юни 1957 г. в гр.Априлци. През 1976-а завършва 91-ва немска езикова гимназия в София, а през 1981-а “Право” в Юридическия факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски”.

Съдебната ѝ кариера започва през 1982 г. в Софийския градски съд като стажант съдия.

Две години по-късно става младши съдия в същия съд, а между 1986 и 1991-а е районен съдия в Първи районен съд в София. На 1 февруари 1992 г. е назначена за негов председател.

От 4 януари 1992-а до 19 юли 1993 г. е заместник-министър на правосъдието в правителството на Филип Димитров. Правосъден министър е Светослав Лучников. През 1993 г. Нели Куцкова е назначена за петия председател на Софийския окръжен съд и го оглавява до 2004 г., когато става редови съдия там.

За втори път влиза в изпълнителната власт през 1997 г. като главен секретар в служебния кабинет на Стефан Софиянски, с когото не се познавали отпреди.

Поканата получила от президента Петър Стоянов. Първо се дърпала с аргумента, че нищо не разбира от тази работа, а имала и дела за довършване. Стоянов обаче я

мотивирал с думите,

че “държавата

гори, пожар трябва

да се гаси”

За онова време си спомня, че се налагало да работят по 14-16 часа на ден, защото наистина се гасели пожари. В периода 1998-2003 г. е член на ВСС. Като кадровик тя се противопоставя на избора на Никола Филчев за главен прокурор. Всъщност по-късно признава, че през 2001 г. приела поканата на Петър Стоянов да бъде негов вицепрезидент при второто му кандидатиране не защото е искала да влиза в политиката, а защото е смятала, че като вицепрезидент може поне малко да е полезна на колегите си в ерата на Филчев. От ноември 2008 г. е съдия в Софийския апелативен съд.

През цялата си професионална кариера е разглеждала основно граждански дела.

Нели Куцкова е

един от основателите

на Съюза на съдиите

в България. Организация, която не се приема еднозначно от юридическата общност, но заради принципната си позиция и смелостта гласно да изразява мнението си. Куцкова е пример за съдиите, особено за по-младите от тях.

Тя е и един от инициаторите за създаване на Правната инициатива за образование и развитие, което е една от ранните неправителствени организации, работещи в областта на съдебната реформа и върховенството на закона.

Макар неведнъж да е критикувала МВР и прокуратурата, тя никога не излиза от добрия и примерен тон. Упреците ѝ не са празни и озлобени твърдения.

Нели Куцкова не нарушава добрия тон и за миг не забравя, че е магистрат, и когато трагедия спохожда семейството ѝ. Навръх Нова година през 2014 г. в дома си зверски е убита свекърва ѝ, която живеела етаж по-долу.

Съдийката запазва мълчание, а в лаконичните коментари по случая призовава полицията да бъде оставена да си свърши работата. Убийците са разкрити месец по-късно. Тогава Нели Куцкова предпочита да остане встрани, вероятно за да не се появят обичайните глупави коментари, че се действа бързо, понеже е съдийка.

В началото на тази година името ѝ беше споменато като евентуален бъдещ шеф на КПКОНПИ. Тя категорично отрече някой изобщо да е говорил с нея, а и обясни, че ѝ остават пет месеца до пенсиониране и въобще не мисли да се занимава с антикорупционната комисия.

А при пенсионирането ѝ ВСС я награди с “Личен почетен знак - златен”.

 

 

Петър Стоянов и Нели Куцкова, които участват в президентската надпревара, влизат в шоуто на 7.11.2001 г.
Петър Стоянов и Нели Куцкова, които участват в президентската надпревара, влизат в шоуто на 7.11.2001 г.
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене