Млади театрали идват в Сливен за петото издание на "Сцена под Сините камъни"

И тази година Сливен се превръща в притегателна точка за млади театрали от цялата страна. Поводът е петото поредно издание на Националния детско – юношески театрален фестивал "Сцена под Сините камъни".Той започва утре, 24 юни, като официалното му откриване ще се състои от 16 ч. в зала "Зора", съобщават от общината.

По думите на директора на фестивала Соня Келеведжиева, общински съветник, интересът към културната проява е сериозен. В нея ще участват 15 театрални трупи от различни градове от страната. Сред тях са – Габрово, Казанлък, Пазарджик, София, Угърчин, Стара Загора, Айтос. Домакините от Сливен ще се включат с пет театрални състава.

В конкурсната част могат да участват, както театрални състави, така и индивидуални изпълнители, разпределени в две възрастови групи - до 14 години и от 14 до 19 години.

"Фестивалът се разраства. Очакваме около 350 гостуващи деца и изключително добри спектакли в тазгодишното издание", посочи още Келеведжиева. Тя информира, че за втора поредна година ще бъде връчена парична награда от кмета Стефан Радев на една от сливенските театрални формации. Миналата година отличието получи Детски театър "Зора" при Народно читалище "Зора 1860" - Сливен.

От тази година общинският съвет вече ще връчва две парични награди. С едната ще бъде отличена трупа от първата възрастова група – до 14 години. Втората ще бъде връчена на състав във следващата възрастова група – от 14 до 19 години.
 "Радвам се, че колегите от общинския съвет подкрепиха идеята за провеждането на фестивала. Ние сме първият и единствен до момента местен парламент в страната, който организира и осигурява средствата за такова културно начинание. Горд съм, че това се случва в Сливен. Атмосферата, която създават младите театрали, е невероятна“, посочи председателят на общинския съвет Димитър Митев. Той заяви още, че се обмисля възможността за разширяване на формата на театралната проява и от национална тя да се превърне в международна.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Лили Иванова подари букет от бели рози на Мариус Куркински
ТЕСТ: Споделяте ли прекалено  много за себе си?
Френски актриси обвиняват режисьори в сексуален тормоз
Журналист създаде инфлуенсърка с AI, 9 й предложиха романтична връзка
Ернестина Шинова и Андрей Слабаков станаха баба и дядо (Снимка)

Напишете дума/думи за търсене