С 388 хиляди лева от Министерството на културата отварят за туристи "чинията" на Бузлуджа /обзор/

Кметът на Казанлък Галина Стоянова получи днес грамотата и медала на достойна българка, с които бе отличена миналата година от вестник "24 часа" като една от осиновителките на мозайка от външния кръг на "чинията" на Бузлуджа. 
Снимка: Ваньо Стоилов

Очакванията са това да стане до Нова година

Областната управа на Стара Загора, като собственик на бившия Дом-паметник на БКП на връх Бузлуджа, спечели проект за 388 хиляди лева пред Министерството на културата, с парите паметникът ще бъде обезопасен и отворен за туристи до края на годината. Това съобщи днес за "24 часа" арх. Дора Иванова, председател на фондация "Проект Бузлуджа", която заедно с община Казанлък е партньор на областната управа по този проект.

Очакванията са обектът да бъде отворен до края на годината за туристи, тъй като изразходването на средствата по проекта с МК трябва да бъдат отчетени до 15 ноември т.г. Входът ще бъде с билети, вероятно на цени между 10 и 30 лева.

Сега отпуснатите пари ще стигнат, с тях трябва да се направят основно три неща: чрез алпийски способ да се отстранят падащите предмети от покрива на сградата и така той да бъде обезопасен, да се довърши консервацията и реставрацията на куполната мозайка, като над нея бъде изградено защитно покритие, и да бъдат монтирани пътеки с парапети за посетителите, обясни арх. Иванова.

С парите от проекта с Министерството на културата ще бъде консервирана и куполната мозайка на бившия Дом-паметник на БКП на връх Бузлуджа.
Снимка: Ваньо Стоилов
С парите от проекта с Министерството на културата ще бъде консервирана и куполната мозайка на бившия Дом-паметник на БКП на връх Бузлуджа. Снимка: Ваньо Стоилов

По-рано бе съобщено, че за обезопасяването на покрива, който е с обща площ 2500 квадратни метра, са необходими по 75 лева на квадрат или общо 187 500 лева. На по-късен етап следва и ремонт на целия покрив, който ще струва 5 милиона лева. Парите за него ще се осигуряват тепърва.

Договорът за новия проект между Министерството на културата и областната управа в Стара Загора тепърва ще бъде подписан, за него първо съобщи на сайта си културното ведомство. Помощта на държавата стана възможна, след като най-после миналата есен "чинията" получи статут на недвижим паметник на културата с национално значение.

Едновременно с това продължават и акциите за набиране на доброволци и на дарения за сградата. Сред най-важните инициативи тази година е второто издание на фестивала "OPEN BUZLUDZHA 2022". Сега той ще се проведе на 19, 20 и 21 август на старопланинския връх под мотото "Ти си ключът. Отвори Бузлуджа" с участието над 40 музиканти. В рамките на кампанията желаещите граждани и фирми могат са станат собственици и на ключ за "чинията" на връх Бузлуджа. Ключовете са 4 вида - железен, бронзов, златен и мастерик /шперц/, с който могат да бъдат отключени всички врати. Цената на тези ключове е между 6 и 48 хиляди лева. Акцията е подобна на миналогодишната за осиновяването на мозайките от външния кръг на сградата, благодарение на която с помощта на щедри дарители те бяха консервирани и запазени от по-нататъшни атмосферни влияния.

Всички дарители бяха отличени от вестник "24 часа" в кампанията "Достойните българи" на 2021 година. Сред тях е и кметът на Казанлък Галина Стоянова, която не успя да получи лично отличието си по време на церемонията през януари т.г. в София. Днес арх. Дора Иванова връчи грамотата и медала на г-жа Стоянова, която призна пред медиите, че цени най-много това си отличие сред многобройните, които получава, защото то й е присъдено лично, а не в качеството й на кмет на общината. Стоянова изрази увереността си, че когато "чинията" на връх Бузлуджа бъде отворена за туристи, тук ще се качат и тези, които не я харесват, за да се насладят на един уникален обект за туризъм, който не е натоварен с идеология.

Много скоро разходките на туристи в "утробата" на "чинията" ще бъдат възможни и безопасни.
Снимка: Ваньо Стоилов
Много скоро разходките на туристи в "утробата" на "чинията" ще бъдат възможни и безопасни. Снимка: Ваньо Стоилов

Община Казанлък е включила паметника, който е на нейна територия, в концепцията си за устойчив туризъм, която е част от програмата на ЕК "Градски дневен ред", в която общината участва от 2019 година. "В европейската програма се включихме с монумента, който е част от темата за дисонантното /противоречивото/ наследство. Неотдавна той беше представен на конференция в Рим и предизвика огромен интерес. Имаме покани да представим проекта в Германия, Белгия и Португалия", допълни главният архитект на общината Георги Стоев.

Казанлък е единствената българска община, която участва в програмата с концепция за устойчив туризъм, която е част от партньорството за култура и културно наследство.

Програмата "Градски дневен ред" се наблюдава пряко от Министерството на външните работи на Германия и на културата на Италия, а включените в нея инициативи могат по-лесно да получат европейско финансиране, стана ясно на пресконференция днес в община Казанлък.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Пиенето на алкохол ни прави по-тъжни, а не по-щастливи
Фаталната любов на Иван Асен II, която ни обрича на пет века робство
Разговорна хипноза - ефективна манипулация в ежедневието
За разделите и любовта след голямото шоу - Владимир Зомбори и Весела Бабинова
Везни - знакът на балансираната душа

Напишете дума/думи за търсене