На опера през август и на театър през септември

„Амадеус”

  • Артистите от варненската опера ще покажат
  • хитовия мюзикъл „Брилянтин” на 19 август
  • Стоян Радев получи наградата „Варна” за ролята си на Салиери в „Амадеус”.
  • Трупата от Драматичния театър играе „Инстинктът” отново след 102 години
  •  Диана Димитрова и Калин Вранчански в „Тютюн”

Варненският драматичен театър и Варненската опера винаги са били неразделна част от живота на града и варненци умеят да го оценяват.
Неслучайно родолюбивите ни предшественици подпомагат с даренията си строежа на новия Градски театър (сега Основна сцена), който през 1932 г. отваря врати с “Боряна” от Йордан Йовков. Постановката е дело на прочутия актьор Стоян Бъчваров, който още през 1921 г. е поканен от общинската управа да оглави първия професионален драматичен театър в града.

Красивата сграда на арх. Никола Лазаров приютява от 1947 г. и Варненската народна опера, чийто пръв художествен ръководител и режисьор е варненецът Петър Райчев - първият световноизвестен български тенор, режисьор и професор в Музикалната академия с изключителни заслуги за българското оперно изкуство. През същата година с “Продадена невеста” от Беджрих Сметана, постановка Петър Райчев, диригент Руслан Райчев, започва летоброенето на Варненския оперен театър.

Обединени от 2010 г. в Театрално-музикален продуцентски център, двете институции градят варненската културна история в делници и празници.
Особено празнично е на 15 август - Деня на Варна, когато Държавна опера Варна подарява на своите съграждани Празничен концерт край фонтана. 

Музиката на открито привлича на централния площад пред театъра многохилядно множество, което заедно съпреживява радостта от празника. Така ще бъде и на 15 август 2022 г., когато маестро Кръстин Настев ще даде знак на Оркестъра на Държавна опера Варна за началото на Оперния гала концерт за Деня на Варна. Популярни арии и ансамбли са подготвили солистите: Илина Михайлова – сопран, Ирина Жекова – сопран, Михаела Берова – мецосопран, Валерий Георгиев – тенор, Венцеслав Анастасов – баритон, Иво Йорданов – баритон и Гео Чобанов – бас.

След празничния концерт, който се осъществява с финансовата подкрепа на Община Варна, продължават събитията от “Опера в Летния театър”. Една от кулминациите в XIII издание на този най-мащабен форум на Държавна опера Варна, в годината на нейния 75-годишен юбилей, е шедьовърът на Джузепе Верди
„Отело“ на 17 август.

За концертното изпълнение под палката на именития маестро Павел Балев - постоянен гост диригент на Варненския оперен театър, са поканени български творци от световния елит: оперната дива Красимира Стоянова - най-добрата съвременна Дездемона, брилянтният баритон Владимир Стоянов – Яго, и тенорът Милен Божков, който ще дебютира като Отело в родния си град.

„Брилянтин”
„Брилянтин”

Не по-малко вълнуващ ще бъде хитовият мюзикъл „Брилянтин“ на 19 август, премиера за България, с режисьор Сребрина Соколова и диригент Страцимир Павлов. В ролите на Дани и Санди (Джон Траволта и Оливия Нютън Джон от едноименния филм) ще видим Велин Михайлов и Марина Георгиева, които във вихъра на шеметни танци, завладяваща музика и всякакви приключения накрая ще си признаят: “Ти си този, когото желая”.

В концерта „Вагнер и страстта“ на 22 август
харизматичният диригент Йордан Камджалов ще представи увертюри към опери от композитора, докоснал душата му още от дете – “човекът-музика, човекът-драма, човекът-опера”, както нарича той Рихард Вагнер. Ще прозвучи и Концерт за цигулка и оркестър от Ф. Менделсон-Бертолди със солистка отличената с много международни награди Лора Маркова.

Два дни по-късно следва балетната изненада на Международния музикален фестивал “Варненско лято” -
премиерата на балета „Либертанго“ по музика на Астор Пиацола, постановка на Сабрина Боско, световноизвестен хореограф и MaitreduBallet на най-престижните балетни компании по света. По нейните думи “Libertango” е пътешествие из света на тангото, страст, чувственост, елегантност и любов, с музиката на Астор Пиацола и гласа на великата Милва”.

Красив финал на “Опера в Летния театър 2022” ще постави бляскава „Оперна гала“ на 25 август под палката на бележития маестро Григор Паликаров и режисурата на Сребрина Соколова. Ще аплодираме изпълнителското майсторство на оперната прима Гергана Русекова в достойната компания на Иван Момиров, Евгений Станимиров, Иво Йорданов и Валерий Георгиев. За участие от Италия пристигат също носителите на наградата на Държавна опера Варна от конкурса в Торино Кристин Арсенова и Уилям Алионе.

След натоварените летни месеци екипът на Държавна опера Варна излиза в заслужена почивка през септември, но екипът на Драматичен театър “Стоян Бъчваров” ще предложи на публиката две премиерни заглавия.
Знаково събитие е премиерата на първата пиеса, играна на неговата сцена - “Инстинктът” (12.03.1921), с режисьор и изпълнител на една от главните роли някога Стоян Бъчваров. Никъде в българските архиви не е запазен първият превод на “Инстинктът”. Но преводачката в Европейския парламент Анна Сливкова откри оригинала на Анри Кистмекер в Кралската библиотека в Брюксел, драматургът Аглика Стефанова преведе пиесата, а режисьорът Стоян Радев Ге.К. я представи най-напред в прочит на маса с най-младите актьори на театъра: Велизар Емануилов, Миглена Везирова, Недялко Стефанов, Христина Джурова, Станислав Кондов, Александра Майдавска, Константин Соколов и Гергана Арнаудова.
Със същия състав на 7 септември 2022 г. - 102 години по-късно, варненци отново ще гледат „Инстинктът“, един великолепен комедиен трилър с актуални послания и днес.

Най-награждаваната постановка от този сезон на Варненския драматичен театър “Амадеус” от Питър Шафър (награда “Варна” за Стоян Радев – Салиери, награда “Икар” за поддържаща роля на Христина Джурова – Констанца Вебер, номинация “Аскеер” за режисура на Стайко Мурджев, номинация “Икар” за техническо майсторство на театъра, селекция на “Амадеус” в официалната програма на Международния театрален фестивал “Варненско лято” 2022) ще се играе и на Международния театрален фестивал “Сцена на кръстопът” в Пловдив на 12 септември.

Преди това, в последния августовски ден - 31 август, Варненският драматичен театър ще представи на Фестивала на изкуствата “Аполония” в Созопол “Поразените” от Теодора Димова, режисьор Стоян Радев Ге.К. - първата театрална постановка по нашумелия роман, разтърсваща не по-малко от литературния оригинал.

На 30 септември предстои премиерата на „Клетка за пеперуди“ от Жан Поаре, сценичен вариант и режисура Атанас Атанасов, с участието на Симеон Лютаков, Стоян Радев и Недялко Стефанов в главните роли. “Всеки от нас носи у себе си ангела и дявола, носи понякога взаимноизключващи се характеристики, дори ние самите се изненадваме понякога от начина, по който реагираме. В този смисъл, колкото повече се опитваме да се припознаваме като различни, толкова по-богати стават нашите персонажи. Тогава и зрителят ще има възможност да се припознае или да се разгранични от героите, които ние пресъздаваме”, споделя подхода си към постановката проф. Атанас Атанасов.

„Тютюн”
„Тютюн”

„Тютюн“ държи рекорда за най-търсено заглавие
в историята на Драматичен театър “Стоян Бъчваров”. През новия сезон в афиша ще присъства задължително тази първа сценична реализация по нецензурирания първи вариант на класическия роман на Димитър Димов с превъзходните Диана Димитрова – Ирина, Калин Врачански – Борис Морев, и Стоян Радев – Фон Гайер. И както романът е сред десетте любими книги на българите, така и проникновената му интерпретация от режисьорката Бина Харалампиева привлича неустоимо зрителите и пълни салоните, било то във Варна или на гастрол.

Виолета Тончева

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
10 признака, че си във въображаема връзка, а не в истинска
Папараци уловиха Кейти Холмс да се разхожда из улиците на Ню Йорк с посинено око
14 неща, които жената иска от секса
Вижте как Деси Стоянова се сбогува с Би Ти Ви (Снимки)
Актьорът Кевин Спейси посреща 65-годишнината си без дом

Напишете дума/думи за търсене