Откъде Джон Малкович знае за България?

Джон Малкович
СНИМКА: ВЛАДИМИР БУРЦЕВ

Легендарният режисьор Крикор Азарян чете лекции в театъра на знаменития актьор в Чикаго

Няколко години преди да напусне този свят, Коко Азарян отпътува за Чикаго по покана на своя студент Ясен Пеянков. Там той става член на кастинг жури за постановка по Чехов и изнася лекции пред актьорите на театър “Степният вълк”, в който шеф и играещ артист е Джон Малкович. Със своите 3 зали (515, 299 и 80 места) и гастроли из страната и Европа театърът се смята за един от водещите в САЩ.

В разговорите ми с Азарян, които влязоха в книгата ми за неговия театър и живот, той повтаряше, че е бил изненадан от интереса на американците към гледните му точки за Чеховите персонажи и конфликти. По тяхно желание лекциите се превръщали в сценични етюди, режисирани и обяснявани от Азарян.

Малкович не е бил по това време в Чикаго, но Азарян бързо доловил пиетета, изпитван от артистите на трупата към Ясен Пеянков. Българинът, който постъпил при тях през 1997 г., е основна фигура в екипа от 53-ма артисти и е толериран от Малкович до старта на режисьорската му кариера през 2002 г.

През тези години Пеянков защитава професорска титла в университета на Илинойс, разположен в центъра на Чикаго. Негови постановки излизат и на Бродуей, отлична атестация за качеството им – “Иванов”, “Агамемнон”, “Калигула”, “Макбет”, “Стъклената менажерия”, “Одисей”, “Вуйчо Ваньо” и др.

Както си спомняме, през 2014 г. Ясен Пеянков пристигна в София, за да режисира в Народния театър пиесата “Август в Оклахома” от драматурга Трейси Летс, също член на трупата на Малкович. Текстът печели награда “Тони” за най-добра пиеса и донася на автора “Пулицър” през 2008 г.

Така между Малкович и българския театър от години се плетат нишки, които днес ни доведоха и самия директор на “Степният вълк”, за да играе в Народния театър.

Крикор Азарян
Крикор Азарян
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене