Колонизация на Марс с роботи? Мисията: Възможна! (Видео)

Планетата Марс. СНИМКА: Pixabay

Нов проект на сп. „Космос“ и академия „Роботика“ търси малки изследователи за изграждането и програмирането на смарт машини, преодоляващи всякакви препятствия

Нов проект на сп. „Космос“ и ”Академия Роботика“ търси малки изследователи, които да се включат в робо работилници този месец. Децата ще научат за изграждането и програмирането на смарт машини, преодоляващи всякакви препятствия в Космоса. Целта е учениците сами да си ги построят и програмират. 

Как се създава робот за една от най-бързо въртящите се планетите Хаумея и за недружелюбния климат и скалисти терени на Марс?

Предизвикателствата са повече от забавни и изпъстрени с множество приключенски мисии. Една от най-интересните планети е джуджето Хаумея, която се върти с такава скорост, че полетът й често прилича летящ картоф или яйце. Каква машина ще може да преодолее чудатостите на това странно небесно тяло? През март и май малките инженери ще се запознаят с работата на зъбните колела, защото ще им поставим задача – да направят бързо въртящ се робот.

Работилниците ще се проведат в “Академия Роботика” на 25 и 26 март от 18 ч., ще има занятия и през май. 

Но това съвсем не е всичко. За пътешествието до Марс и проверката дали там има марсианци, ще са необходими специални роботизирани машини. Затова задачата пред изследователите е да създадат марсоходи с вериги, които безпрепятствено ще се движат по неравните терени на Червената планета. Тук на помощ идват 3D принтираните скали, за да знаем как те ще проверяват в бъдеще има ли живот на Марс.

В този специален проект малките инженери и програмисти ще научат какви са разликите между обикновена планета и планета-джудже, какво представляват черните дупки и какви са ефектите им, какво е поведението на звездите и планетите от Слънчевата система.

Също така, след работилницата, всеки ще получи списание „Космос“. С него те ще бъдат още по-подготвени за следващите вълнуващи мисии и приключения. Повече подробности за проекта, можете да откриете тук.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене