Леонардо ди Каприо ще търси диаманти в испанско градче

Леонардо Ди Каприо Снимка: Архив

Двата крана и разкопаното парче земя, върху което ще бъдат поставени основите на фабриката за синтетични диаманти на компания свързана с актьора Леонардо ди Каприо, разбуниха духовете в замрялото градче Трухильо, съобщи Евронюз.

Строежът се очаква да приключи едва през 2024 г., но независимо от това местните жители постоянно се спират, за да гледат как се трудят работниците.

Мнозина не могат да повярват, че въобще се случва нещо ново в провинция Естремадура, позната като "празното сърце на Испания" заради безработицата и задълбочаващото се обезлюдяване през последните десетилетия.

"Колко от нещата, които ни бяха обещани през последните години, са изпълнени?", пита кметът на Трухильо Хосе Антонино Редондо.

"Настоящият строеж развълнува хората, всички се надяват, че това ще съживи нашия град", каза градоначалникът пред медии.

Северноамериканската компания Diamond Foundry, в която актьорът Леонардо ди Каприо е инвеститор и съветник, върна надеждата в малкото градче.

Въпреки че е известен като „най-красивия град“ в района на Касерес, Трухильо все по-често вижда надписи „отдава се под наем“ на своите балкони и празни помещения.

През 50-те години на миналия век тази община има повече от 14 000 жители. Но от тогава населението там намалява и сега броят му е под 9 000, според Националния статистически институт на Испания.

„Невъзможно е да се поддържа нивото на икономиката в тези райони само чрез експлоатация на хотелиерската индустрия и селскостопанския сектор“, казва кметът Редондо.

Слънцето и качеството на местния камък бяха достатъчни за северноамериканската компания да инвестира в Трухильо.

Идеята е да се произвеждат синтетични диаманти за различни цели: някои за бижута, други за промишлена употреба като диамантени кристални чипове с полупроводникови свойства, използвани за конструкцията на мобилни телефони и автомобилни батерии.

Изработката на изкуствените кристали е 100% хидроелектрическа и природосъобразна. Докато работата в едно диамантено находище отнема години на тежък труд и замърсяване, продуктът на ди Каприо може да бъде готов само за седмица с помощта на слънчевата енергия - за това техните диаманти се наричат "слънчеви".

Когато фабриката на ди Каприо започне да работи в пълния си капацитет, се предвижда, че тя ще генерира над 1 000 работни места в Трухильо.

В момента нивото на безработицата в девет хилядното селище е "малко над средното за страната", надхвърля 10%, според кмета Редондо.

„Всички смятаме, че е страхотно, че фабриката се строи. Всяка година в Трухильо остават все по-малко и по-малко хора и възможностите за младите са или работа в ресторантьорството, или строителство, така че те са принудени да напуснат града“, казва Исидро, местен жител.

За Мария Естер, собственичка на магазин за дрехи в градчето, перспективите са добри. „Хората са много щастливи, чакат фабриката да бъде готова и да видят какво ще се случи“, казва тя.

Идеята, че Леонардо Ди Каприо стои зад проекта, също предизвиква туристически интерес. Хората в града се чудят дали актьорът ще посети фабриката в даден момент.

Ди Каприо, който е активен природозащитник, се включи в проекта след заснемането на филма „Кървав диамант“, където един от главните герои е поробен да работи в диамантените полета.

Действието се развива по време на гражданската война в Сиера Леоне през 1999 г., филмът показва страна, разкъсана от война. Бунтовническите сили използват диамантите, за да финансират военните си кампании.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Вики Терзийска отглежда салвия и розмарин в дома си
Христо Пъдев: Няма подготовка за това да си баща
НЛО над България? (Снимки)
Гала, бабата на Лора: Огромно щастие, а тежи само 2,920! (Обзор)
Димитър Бербатов по ханбок в Сеул (Снимки)

Напишете дума/думи за търсене