Светослав Колчагов не е учил мода, но негова рокля се появи на "Оскар"-ите (Обзор)

Българският дизайнер позира с манекенки, облечени с негови тоалети.

Българинът трупа опит при Алекзандър Маккуин и Вивиан Уестууд

Сред роклите на световни топмарки, с които звездите се появиха на "Оскар"-ите, се оказа, че има и българско творение. Сценаристката на “На западния фронт нищо ново” Лесли Патерсън позира пред обективите с тоалет на дизайнера Светослав Колчагов. Асиметричният модел е в жълто в горната си част, а надолу е в цикламено и червено.

Светослав Колчагов от години живее и работи в Лондон, където през 2011 г. заедно с италианеца Емилио Барба създават собствена модна къща. Без да се е дипломирал в областта на модата, българинът развива успешна кариера като дизайнер. Влечението към шева и кройката му е по наследство.

Роден е в Пловдив преди 50 години, но израства в Банско и още в детските си години започва да проявява любопитство към работата на баба си Люба Колчагова, която била шивачка. Покрай нея той научава тънкостите в занаята и въпреки че за висше образование избира инженерството, не спира да се учи да създава дрехи.

Една случайна среща през 90-те години в популярния навремето нощен клуб “Спартакус” му дава силен старт в модния живот у нас. Чрез общи приятели се запознава с една от най-популярните дизайнерки - Мариела Гемишева, и заради умението му много добре да конструира дрехи Колчагов започва работа при нея.

През 2003 г. обаче Светослав отива на гости в Лондон, където толкова му харесва, че решава да остане за постоянно. В началото, за да се издържа, започва работа като шивач на театрални костюми. След това опитва късмета си и в модния бизнес. Така се озовава при Алекзандър Маккуин, за когото работи около година. Българинът е част от голям екип, на когото покойният вече дизайнер давал скиците си, а те трябвало да ги реализират. След това Светослав Колчагов се мести при Вивиан Уестууд, където трупа опит в продължение на няколко години. Именно покрай работата си с нея получава шанса да създаде сватбената рокля на Кари Брадшоу, героинята на Сара Джесика Паркър в “Сексът и градът”. Вивиан Уестууд обичала драпериите и изисквала от екипа си да създават моделите от дълги парчета плат с минимално рязане на тъканите. Така за въпросната рокля българинът имал задача да я направи от 30 метра плат.

Популярността на сериала превръща сватбената рокля в хит и много бъдещи булки тогава избират да облекат копие на точно този тоалет.

След дългогодишната работа при британската модна икона българинът се прехвърля при Том Форд и е истински впечатлен от изключително прецизната изработка и безупречно качество на колекциите му. Там обаче остава съвсем кратко - само месец, защото през 2011 г., по време на Седмицата на модата в Париж се запознава с Емилио Барба, с когото решават да създадат собствена марка. Колчагов се занимава с модната част, а италианецът - с финансите.

Постепенно тандемът започва да си пробива път и да се радва на свои вече верни клиенти. Певицата Дани Миноуг е една от звездите, които са обличали тоалети на Светослав Колчагов. Нейни стилисти поискали българинът да им изпрати своя рокля и я добавили към други близо 100 тоалета. От всички предложения Дани Миноуг избрала за участие в концерт именно модела на българина. След това вече лично се запознала с него и на различни събития няколко пъти била с негови дрехи.

Емилио Барба, Лесли Патерсън и Светослав Колчагов (от ляво на дясно), непосредствено преди раздаването на наградите “Оскар”
СНИМКИ: ФЕЙСБУК И АРХИВ
Емилио Барба, Лесли Патерсън и Светослав Колчагов (от ляво на дясно), непосредствено преди раздаването на наградите “Оскар” СНИМКИ: ФЕЙСБУК И АРХИВ
С Вивиан Уестууд
С Вивиан Уестууд
  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!
След развода с Брад Пит Анджелина Джоли е придобила 100 млн. долара
Йордан Лечков стана за първи път дядо

Напишете дума/думи за търсене