Стара катерушка и снимки на изоставени училища в павилиона ни на Биеналето във Венеция

Детската катерушка, реставрирана и боядисана в зелено,   е поставена в двора на зала “Тициано”.

Министър Найден Тодоров го открива днес

Безлюдни класни стаи с излющени стени, рушащи се прозорци и врати, без детски смях, ученически игри и без учители. Заради обезлюдяването на малките населени места у нас такива сгради са често срещани. А точно тази гледка ще бъде показана и на една от най-значимите платформи за архитектура и градско планиране в света - Венецианското биенале.

Българският проект, с който ще се представим, е “Образованието е придвижване от тъмнина към светлина”. С кадри на запустели училища в селата той показва проблема с обезлюдяването у нас.

Проектът включва и предмети, намерени

в празните класни стаи,

както и стара детска катерушка за игра. 50-годишното съоръжение е демонтирано от столичния квартал “Дианабад”, реставрирано и изпратено във Венеция. След приключване на изложението, металната конструкция ще бъде върната на мястото си.

Автори на проекта са петима архитекти - Александър Думарей, Божидара Вълкова, Мария Гяурова, Майк Фритш и Костадин Кокаланов, като куратор е арх. Борис Тикварски. Според тях на пустеещите сгради може да бъде вдъхнат нов живот, затова чрез нашия павилион те целят публична дискусия и активен обмен на информация.

Проектът бе избран сред общо 34, които са се включили в конкурса на Министерството на културата. Той започна на 20 декември, а кандидатурите бяха разгледани от 8-членно жури с председател проф. д-р apx. Тодор Булев. С този проект България за втори път след 15-годишно прекъсване се върна на престижния форум.

Участието ни е под патронажа на вицепрезидента Илияна Йотова. 18-ото издание на биеналето ще се състои от 20 май до 26 ноември тази година.

Представящ “упадъка на страната ни”, “темата няма общо с проекта”, “недостойно” и “посмешище”. Въпреки че архитекти описаха така остро проекта на официалното му представяне в Министерството на културата през януари, той вече е готов за показване във Венеция. 

Една от снимките,  част от проекта  “Образованието е придвижване от тъмнина към светлина”.
Една от снимките, част от проекта “Образованието е придвижване от тъмнина към светлина”.

Българският павилион е монтиран отпреди една седмица, но днес ще бъде официално открит от министъра на културата Найден Тодоров. Монтирани са цялата сценография и видео оборудването, поставен е и банер на павилиона на входа на залата във Венеция.

Не без значение е и мястото, където ще бъде показан българският проект. За щастие, Министерството на културата успя да наеме за три години напред изложбената зала “Тициано” на културния център Centro Culturale Don Orione Artgianelli. Самият културен център разполага с много зали, като

тази е най-подходящата -

има огромен вътрешен двор и аркада,

която предоставя допълнителни възможности за експониране. 

18-ото архитектурно изложение във Венеция тази година е под надслова “Лаборатория на бъдещето”. Идеята е зададена от кураторката на международната изложба Лесли Локо - архитект, писател, университетски преподавател и основател на African Futures Institute. Темата е вдъхновена от Африка, която води класациите за глобална урбанизация и растеж, но също така е изправена пред заплахи от изменението на климата и неравенствата.

Венецианското биенале показва новите тенденции в съвременното изкуство и представят един променящ се свят. Изкуството вече не се свежда само до произведения, пред които стоят безмълвни зрители. То е замислено като

творби, в които публиката участва активно

Затова и противоположно на зададената тема, арх. Борис Тикварски и екипът, който стои зад проекта, избират да представят кадри на изоставени училища в населените места в България, преди сградите да станат напълно неузнаваеми. 

Монтирани са цялата сценография и видео оборудването, поставен е и банер на павилиона на входа на залата във Венеция.
Монтирани са цялата сценография и видео оборудването, поставен е и банер на павилиона на входа на залата във Венеция.

Българската инсталация е вдъхновена от снимките на белгийския фотограф Александър Думарей, който също става част от екипа на проекта. Думарей обикаля страната ни в продължение на 6 години, като снима изоставените архитектурни обекти - театри, училища, басейни...

“Погледнахме към България и видяхме, че процесите са с обратен знак – обезлюдяване на малките населени места. Обръщаме внимание на нещо, за което трябва да се говори у нас. Тези прекрасни сгради стоят празни без никакъв план за бъдещето. Нашата цел е да отворим дебат по тази тема.

Павилионите в биеналето нямат за цел да представят своята страна, а да подходят критично към зададената от куратора тема”, казва арх. Божидара Вълкова, която е част от българския екип. Тя е израснала в София, като е завършила Университета по архитектура, строителство и геодезия като магистър по архитектура. Образователната си степен получава в България и Италия. Работила е в архитектурни бюра в София, Брюксел и Милано. Нейният опит е в разработването на проекти от концепцията до конструктивните чертежи, както и надзор на строителни обекти.

Международното изложение на архитектурата се прави през две години във Венеция. То привлича архитекти, дизайнери и любители на изкуството от цял свят. Biennale Architettura за първи път е проведено през 1980 година и оттогава се е наложило като задължително събитие за всеки, който се интересува от последните тенденции в архитектурата и дизайна.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Абитуриенти на 18 и на 81, покажете ни колко сте красиви!
Аврил Лавин проговори за конспирациите, че има двойничка (Видео)
Ергенът Алек: Нямам шаблон за перфектната жена до мен
Клип показва как рапърът Пи Диди бие и влачи бившата си приятелка
Най-големите мислители в зодиака

Напишете дума/думи за търсене