И звездата Сара Джесика Паркър се радва на успеха на Георги Господинов: Уау! Очаквахме го!

КАДЪР: Инстаграм/sarahjessicaparker

Звездата от "Сексът и градът" Сара Джесика Паркър поздрави Георги Господинов, който снощи спечели най-престижната международна литературна награда "Букър".

"Уау!!! Чакахме го! Поздравления", така Сара Джесика коментира големия успех на Господинов под пост в официалния инстаграм профил на наградата "Букър". 

КАДЪР: Инстаграм/thebookerprizes
КАДЪР: Инстаграм/thebookerprizes

Българинът получи най-престижното литературно отличие "Букър" на тазгодишната церемония по награждаване на международната награда, която се проведе в Лондон.

Той беше първият български писател, номиниран за престижното отличие, а сега стана и първият български автор, получил го.

Георги Господинов и Анджела Родел с наградата СНИМКА: BOOKER PRIZE FOUNDATION
Георги Господинов и Анджела Родел с наградата СНИМКА: BOOKER PRIZE FOUNDATION

Победителят беше обявен на официална церемония в Лондон от председателя на журито на тазгодишното издание на отличието - носителката на "Гонкур" Лейла Слимани.

Романът "Времеубежище" е преведен на английски език от Анджела Родел, която също е част от номинацията за "Букър". Наградата, която е в размер от 50 000 британски лири, се разделя между автора и преводача на книгата-победител.

"Честит празник! Честито чудо на езика! Имах щастието да произнеса тези думи на български снощи на връчването на Букър в сърцето на Лондон!", написа днес във фейсбук профила си Господинов.

Наши родни звезди и политици също поздравиха Господинов за нагрдата.

"Още една "Златна топка" за България! Исторически момент - Георги Господинов заедно с преводачката Анджела Родел получиха най-престижната международна награда за литература! Това написа носителят на "Златната топка" за 1994 г. Христо Стоичков за гения на Георги Господинов. 

Вежди Рашидов  също поздрави  Господинов „Това е изключителен успех - не само български, а и на европейско ниво.", написа ще той.

Лидерът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов, съпредседателят на ПП Кирил Петков, президентът Румен Радев и премиерът Гълъб Донев също изказаха своите поздравления за великия Георги Господинов

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Чао на бръчките около очите
Елиф Шафак: Бог е изкусен часовникар. Толкова точен е Неговият ред, че всичко по земята се случва, когато му дойде времето
Когато обичаме и мразим партньора си едновременно
Най-странните фетиши в секса
Котките наистина ли пазят от лоша енергия?

Напишете дума/думи за търсене