Любопитни факти за добре познати храни и продукти

Още от малки ни учат, че в плодовете и зеленчуците има витамини, че не е хубаво да се прекалява със солта, че варените и печени манджи са по-полезни от пържените....Ето няколко интересни факта за храната, които не са чак толкова разпространени.

• Има около 1200 сорта(разновидности) на динята.
• Лимоните съдържат повече захар от ягодите.
• Прясната ябълка съдържа 25% въздух и затова не потъва във вода.
• Пуканките съществуват от над 5000 години.
• Медът е единствената храна, която не се разваля. Археолози открили мед в гробница на египетски фараон и след като го опитали, потвърдили, че е годен за ядене и дори вкусен.
• Морковите първоначално са били лилави. Те стават оранжеви едва през 17ти век с разработването на нови сортове и с помощта на естествен и изкуствен подбор.
• Патладжаните, всъщност, са плодове.
• Английската дума salary (заплата) идва от английската дума salt (готварска сол). В миналото готварската сол е била изключително рядка и за няколко работни дни са плащали няколко супени лъжици сол.
• Карамелът е измислен от арабите. Първоначално той бил използван от жените в харемите като средство за обезкосмяване.
• Фъстъците са сред основните съставки на динамита.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Анатомия на женския оргазъм
Фабинг - новата дигитална зависимост
Хвърлиха предмет по Ники Минаж по време на концерт (Видео)
Чао на бръчките около очите

Напишете дума/думи за търсене