"Червена херинга без горчица"

"Червена херинга без горчица" (AMG) от Алън Брадли ще открадне сърцето на всеки един любител на мистериите.

Тя е точно толкова забавна, интригуваща и мрачна, колкото са и останалите книги от тази поредица. А известната героиня на Брадли - Флавия, отдавна влязла в ролята на находчив детектив, посещава гостуващ панаир в Бишъпс Лейси. Тя влиза в шатрата на една циганка, за да надникне в бъдещето си... или може би в миналото, което й поставя толкова въпроси, свързани с изчезването и смъртта на майка й.


Откъс

Плашиш ме - каза циганката. - Досега не съм виждала кристалната топка изпълнена с толкова мрак.

Тя обви кълбото с ръце, сякаш да защити очите ми от страхотиите, плуващи в тъмните му дълбини. Пръстите u стиснаха стъклото и аз изпитах чувството, че в гърлото ми се стича леденостудена вода.

В края на масата потрепваше тънка свещ, чиято бледа светлина се отразяваше от големите месингови халки на ушите на циганката и отлиташе да угасне някъде в тъмните ъгли на шатрата.

Черна коса, черни очи, черна рокля, намазани с червен руж бузи, червени устни и глас, с който несъмнено можеше да се сдобиеш само след като изпушиш половин милион цигари.
Сякаш за да потвърди подозренията ми, старицата така се разкашля, че крехкото u тяло се разтресе в отчаян опит да си поеме въздух. Звучеше като че в белия u дроб се е заплела голяма птица, която пляска с криле, за да се освободи.

- Добре ли сте? - попитах аз. - Ще отида да потърся помощ.
Десет минути по-рано сякаш зърнах доктор Дарби в църковния двор да спира и да разменя по някоя дума на всяка сергия на панаира. Но преди да успея да помръдна, циганката хвана с мургавата си ръка дланта ми върху покривката от черно кадифе.

- Не, недей. Непрекъснато ми се случва - рече тя и пак се разкашля.
Изчаках я търпеливо, почти уплашена да помръдна.
- На колко години си? - попита ме най-накрая. - На десет? На дванайсет?
- На единайсет - отвърнах аз, а тя кимна уморено, сякаш го е знаела през цялото време.
- Виждам планина - продължи задавено - и лицето... на жената, в която ще се превърнеш.

Въпреки задуха и топлината в сумрачната шатра, кръвта ми изстина. Видяла е Хариет!
Майка ми Хариет загинала при злополука в планината, докато съм била още бебе.
Циганката обърна ръката ми и болезнено заби палеца си в центъра на дланта ми. Пръстите ми се разтвориха и после се свиха от само себе си като пръстите на отрязания крак на кокошка.
Циганката хвана лявата ми ръка и я вдигна.

- Тази ръка ти е по рождение - рече тя почти без да погледне дланта, пусна я и ме хвана за другата ръка. - А тази е ръката, която ти е пораснала.
Тя се взря отвратено в нея, а свещта примигна.
- Тази скършена звезда на лунния ти хълм показва брилянтен ум, обърнал се срещу себе си, ум, който скита по пътищата на мрака.
Не това исках да чуя.
- Разкажете ми за жената на планината - подканих я аз. - Онази, в която ще се превърна.

Циганката се изкашля отново и се загърна плътно с пъстрия си шал, сякаш за да се предпази от някакъв древен и невидим зимен вятър.
- Положи в ръката ми сребро - заяви настойчиво тя и протегна мърлявата си длан.
- Но вече ви дадох един шилинг. Толкова пише на табелата отвън.
- Посланията от Третия кръг се заплащат допълнително - изхриптя циганката. - Те изцеждат заряда на душата ми.

За малко да се изсмея на глас. За каква се мислеше тази стара вещица? Въпреки това, изглежда, бе зърнала Хариет отвъд булото и не биваше да позволя скептицизмът ми да провали дори минималния шанс да разменя няколко думи с мъртвата си майка.
Бръкнах в джоба за последния си шилинг и когато притиснах монетата в дланта u, тъмните очи на циганката блеснаха изведнъж като на гарга и се взряха в моите.

- Тя се опитва да се прибере. Тази... жена... се опитва да се прибере у дома от студа. Иска да u помогнеш..
Скочих на крака и закачих масичката с голото си коляно. Тя се разклати, преобърна се на една страна, а свещта се плъзна по плота и падна сред куп прашни драперии.
В първия миг се вдигна тънка струйка черен дим, после пламъкът стана син, премина в червено и накрая бързо лумна оранжев. Гледах ужасено как плъзва по пердето.
За нула време цялата шатра бе обгърната от пламъци.

Ще ми се да имах присъствието на духа, за да хвърля мокър парцал върху очите на циганката и да я изведа навън, но вместо това хукнах - право през огнения кръг, обгърнал входа, - и не спрях, докато не стигнах до стрелбището с кокосови орехи, където се спрях задъхана зад едно платнище и се опитах да си поема въздух.

Някой бе донесъл в църковния двор грамофон, от който се носеше гласът на Дани Кей, изопачен в отвратително метално кънтене от цветната тръба:
Кокосови орехи,
в редица наредени...
Погледнах назад към шатрата на циганката тъкмо навреме, за да видя как господин Хаскинс, клисарят на „Свети Танкред", и още някакъв непознат мъж, изсипват каца с вода и ябълки върху пламъците.

Половината село Бишъпс Лейси, или поне така изглеждаше, се бе събрало и зяпаше стъписано издигащата се колона черен дим с ръце пред устите или длани, прилепени към бузите.

Доктор Дарби вече бавно водеше разтърсваната от кашлица циганка към палатката за спешна медицинска помощ на „Свети Йоан". Колко дребна изглеждаше врачката под слънчевите лъчи, колко бледа.
- Ето къде си, малка гад. Къде ли не те търсих.
Каза го Офелия - по-голямата от двете ми сестри. Фели беше на седемнайсет години и се мислеше за възвишена като самата Дева Мария, макар, готова съм да се обзаложа, че Светата Дева не е прекарвала по двайсет и три часа в денонощието взряна в огледалото с пинцета в ръка.

Най-добрата тактика в подобни случаи беше бързият отговор:
- Как смееш да ми викаш гад, тъпачке? Татко все ти повтаря, че е невъзпитано.
Фели посегна да ме хване за ухото, но аз u се изплъзнах с лекота. По необходимост светкавичните реакции се бяха превърнали в мой специалитет.
- Къде е Дафи? - попитах с надежда, че ще отвлека отровното u внимание от себе си.
Дафи беше другата ми сестра, с две години по-голяма от мен, и на тринайсет вече вещ съучастник на Фели в мъченията.

- Точи лиги по книгите, къде другаде? - Офелия посочи с брадичка към сергиите, подредени в полукръг върху тревата, където с обединени сили женското църковно дружество на „Свети Танкред" и Женският институт бяха организирали разпродажба на стари книги и разнообразни домакински вехтории.

Фели, изглежда, не беше забелязала димящите останки от шатрата на циганката. Както винаги тя бе оставила очилата си у дома от суета, но това недоглеждане можеше да се дължи и просто на липсата u на интерес. Когато u изнасяше, Фели виждаше не по-далеч от носа си.
- Виж само - рече тя и вдигна чифт черни обеци до ушите си. Нямаше начин да не се изфука. - Френски черен кехлибар. От наследството на лейди Тротър. Гленда каза, че са извадили късмет да получат и петак за тях.

- Гленда е права. Френският черен кехлибар е просто стъкло.
Истина беше, че неотдавна в химичната си лаборатория разтопих една грозна викторианска брошка и установих, че е просто кремък. На Фели едва ли щеше да u домъчнее за тази грозотия.
- Английският черен кехлибар е много по-интересен - продължих аз. - Образува се от вкаменели останки на дървото чилийска араукария и...

Но сестра ми вече се отдалечаваше, примамена от гледката на Нед Кропър, рижавия помощник в „Тринайсетте патока", който с известна грубовата елегантност енергично хвърляше дървени пръчки по чучело. Третата му пръчка счупи на две глинената лула на дървената фигура, а Фели стигна при него тъкмо навреме, за да получи плюшеното мече награда от силно изчервения Нед.

- Намери ли нещо, което си струва да спасиш от кладата? - попитах Дафи, която бе забила нос в някаква книга. Съдейки по изпъстрените с петна окислени страници, беше първо издание на „Гордост и предразсъдъци".

Но беше малко вероятно да се е натъкнала на нещо ценно. По време на войната цели библиотеки бяха разграбени и сега не бе останало много за разпродажбите. Щяха да изкарат непродадените до края на лятото книги с количка от мазето на енорийската зала в Нощта на кладите, да ги струпат на поляната край селото и да ги запалят.

Килнах глава настрани и изгледах с присвити очи купчината, която Дафи вече бе заделила: „С шейна и на кон до прокажените в Сибир", „Естествена история" на Плиний, „Мъченичеството на човека" и първите два тома от „Мемоарите на Джакомо Казанова" - купчи
на пълни глупости. С изключение може би на Плиний, който е написал някои удивителни неща за отровите.

Тръгнах бавно покрай масата и прокарвах пръсти по книгите, подредени с гръбчетата нагоре: Етел М. Дел. Е. М. Делафийлд, Уоруик Дийпинг...
Забелязала съм, по друг повод, че повечето от великите отровители в историята носят имена, започващи с буквата К, а пък сега срещах автори все с буквата Д. Надушвах ли нещо? Някаква тайна закономерност във Вселената?

Стиснах очи и се концентрирах: Дикенс... Дойл... Дюма... Достоевски - виждала съм книги на всички тези писатели в ръцете на Дафи.
Самата тя възнамеряваше да стане писателка, когато порасне. С име като Дафни де Лус нямаше как да не успее!

- Дафи! Няма да повярваш...
- Тихо! - сопна се тя. - Нали ти казах да не ми говориш, докато чета.
Сестра ми можеше да бъде и най-противната свиня на света, когато поискаше.
А невинаги беше така. Когато бях по-малка например и татко u наредеше да следи дали си казвам молитвите вечер, тя ме научи да ги изричам на свински латински и двете се въргаляхме по пухените възглавници и се смеехме до пръсване.
„Же-бо, ви-сло-го-бла ко-тат, Ли-фе и жа-спо-го Лит-ма. И Гър-до!"
Но с годините нещо в отношението със сестрите ми се промени.

Малко засегната, протегнах ръка към томче, което лежеше върху останалите книги: „Огледало на Лондон и Англия". Реших, че тази книга ще се хареса на Фели, която бе луда по огледалата. Може пък да я купя и да я прибера за деня, в който щях да изпитам малко вероятния порив да u направя подарък, или пък да я използвам като дар за примирие. И по-странни неща са се случвали.

Разлистих страниците и веднага видях, че не е роман, а пиеса - навсякъде имаше имена и реплики. Някой на име Адам казваше на някакъв шут:

Чаша ейл без хубава девица,
уви, е като яйце без сол и червена херинга
без горчица.

„Колко подходящо мото за един познат", помислих си аз и погледнах към Нед, който докосваше леко шията на сестра ми, а тя се правеше, че не забелязва. Неколкократно съм виждала Нед да си дава вид, че работи в двора на „Тринайсетте патока" с халба ейл - и понякога с Мери Стоукър, дъщерята на гостилничаря, - хванала го под ръка. Осъзнах с неочакван шок, че без чашата ейл и момиче под ръка Нед изглеждаше някак си незавършен.

Защо не съм го забелязала досега? Може би, също като доктор Уотсън от радиопиесата „Скандал в Бохемия", понякога и аз гледах, но не виждах. Трябваше да се замисля по въпроса.

- Предполагам, че е твое дело - каза внезапно Дафи, докато оставяше една и вземаше друга книга. Тя посочи към групичката хора, зяпнали димящите останки от шатрата на циганката. - Типично в стила на Флавия де Лус.

- Гледай си работата. Щях да ти помогна да занесеш тъпите си книги до вкъщи, но сега ще си ги мъкнеш сама.
- О, престани! - хвана ме тя за ръкава. - Моля те, прости ми. Струните на душата ми свирят „Реквием"-а на Моцарт, а една непослушна сълза се изтърколи от дясното ми око.
Отдалечих се с безгрижно подсвиркване. По-късно щях да се занимая с безочливото u поведение.

- Пусни ме, Бруки! Боли!
Хленчещият глас долетя някъде иззад павилиона за игри на табло и когато осъзнах, че принадлежи на Колин Праут, спрях и се ослушах.
Прилепих се о каменната стена на църквата, прикрита зад платнището на лотарийния павилион, откъдето можех да подслушвам необезпокоявана. Със задоволство установих, че и през пролуките между грубите греди на павилиона ми се предоставя чудесна гледка към Колин.

Той се гърчеше, стиснат от ръката на Бруки Хеъруд, като огромна риба с килнати накриво очила и мръсна, чорлава сламеноруса коса, а голямата му влажна уста бе зинала в опит да си поеме въздух.

- Пусни ме. Нищо не съм направил.
С другата си ръка Бруки хвана дъното на торбестите панталони на Колин и го обърна рязко с лице към димящите останки от шатрата на циганката.
- А кой тогава го направи? - попита той и разтърси момчето, за да подчертае думите си. - Където има дим, има и огън. Където има огън, има и кибрит. А където има кибрит, там е и Колин Праут.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!
След развода с Брад Пит Анджелина Джоли е придобила 100 млн. долара
Йордан Лечков стана за първи път дядо

Напишете дума/думи за търсене