Колекционерът на влечуги Николай Петков пред "България Днес": Не правете укрития за змиите в домовете

Косете тревата в двора, отстъпете внимателно при среща с влечуго 

Доли ЛУКАНОВА

"За да нямате змии у дома, не им правете укрития. Ако живеете в къща с двор - косете тревата и махнете всички камъни, където могат да се скрият и да си почиват. Второ, змиите се хранят с гризачи. Когато свърши храната в един дом, визирам мишки, къртици и подобни, и змиите няма да идват."

Това коментира пред "България Днес" Николай Петков от Видин, който от години колекционира влечуги и е добре запознат с нрава им. Съветите му са по повод зачестилите случаи на змии, които се появяват в домовете и на публични места. Миналия месец мъж от Димитровград откри студенокръвно, което успява да се вмъкне в дома му през климатичната тръба.

"Ако човек види змия в дома си, трябва да се обади на 112 и да обясни какъв е случаят или да повика човек, който разбира. Това е животинка като всички останали. Тя не може да те убие, може само да те уплаши. Ако сте в природата и попаднете на змия, трябва да се оттеглите бавно назад. Не тичайте, защото всяко живо същество реагира на резки движения. Има едни митове, че змиите преследват, чупят крака и т.н., но това са глупости. Трябва да оставите животното да се измъкне", допълва видинчанинът.

Петков обяснява, че змиите са много полезни животни, които имат принос за спасяването на човечество. По време на епидемията от чума преди векове именно влечугите изяждат плъховете, които са разпространители на заразата. И оттогава двете преплетени змии се превръщат в логото на аптеките.

Отровните змии в България са четири вида - пепелянка, усойница, каменарка и вдлъбнаточел смок. Тези влечуги не могат да ви убият, а само да ви докарат алергичен шок. Ако се стигне до ухапване, колекционерът е категоричен, че трябва да се обърнем към доктор на момента.

Броколи от супермаркет съскат

Възрастен мъж откри жива змия в опаковани броколи, закупени от супермаркет в английския град Уест Мидландс. 63-годишният Невил Линтън прибрал покупките си в хладилника, а три дни по-късно извадил зеленчука, за да го сготви. Тогава забелязал влечугото. Англичанинът се страхувал от змии, затова сестра му отишла да му съдейства. Двамата поставили съскащите броколи в пластмасова кутия и ги занесли обратно в магазина. Служителите в супермаркета също се изплашили. Невил Линтън казва, че му е предложена компенсация. Според него обаче тя не е достатъчна - не компенсира риска за сина му с увреждания и уязвимата му тъща.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Дъщерята на Зуека срещна любовта по време на нощни снимки
Три месеца след като стана баща, ерген ли е отново Ал Пачино?
Катя Костова: Изминахме хиляди километри с Татяна Лолова, “Дуенде” стана запазена марка на сцената ни

Напишете дума/думи за търсене