18 наши плажа, които да видите, преди да умрете

Устието на река Велека е забележително, защото при вливането си тя преминава през пясъчен плаж и образува дълга пясъчна коса. А в морето по неповторим начин се смесват бистрата сладка вода от странджанската река и солените морски вълни. Едно от най-неповторимите места вероятно не само у нас, но и в целия свят. Ако не сте го видели, е задължително.

...вие лично или преди да изчезнат те самите, или да направят достъпа до тях напълно невъзможен

Достъпът на туристи до легендарния тайландски плаж на остов Фи Фи Ле отново е забранен. Това е нова забрана, временна, с аргумент предпазване от рискове за туристите през сезона на бурите, но той от няколко години е напълно недостъпен по най-разни причини - главната е да се спре антропоморфната намеса в това световно чудо, която повреди рифовете и екосистемата като цяло.

Това е плажът, прочул се от филма “Плажът” с Леонардо ди Каприо от 2000 г. Филмът на Дани Бойл по великата книга на Алекс Гарланд стана нещо като химн на поколението Екс (родените между 1965 и 1980 г.).

И оттогава се ползва с нестихващ туристически интерес. Защото всяка кифла по земното кълбо иска да има селфи на него, сякаш това се равнява на 5-минутна орална любов с Лео.

Тайланд е далече и островът е забранен, затова, уважаеми сънародници, побързайте да видите тези красиви диви български плажове, които може би не са точно като Фи Фи Ле, но има какво да се забележи. Защото заради климатичните промени и непремерения туристически натиск скоро няма да може да им се любуваме. Вероятно ще се наложат някакви ограничения, подобно на тези в Тайланд.

Вече има един сериозно пострадал български плаж - Карвуна, на север от село Крапец. На който нахални румънци са настъпили като термити и бивакуват директно на плажа, като трупат наоколо екскременти от мамалига.

Те дори си носят преносими фотоволтаици и си правят някакви походни бани, което превръща един от най-прекрасните български плажове - дълъг 15 километра и почти толкова широк, в недостъпен за нормалните български граждани, които искат да се любуват на гледката на суровото северно море или да се потопят в него. Всъщност той вече е забранен за всички, но забраната не се прилага ефективно. Можем да предположим, че предвид предстоящите кметски избори местната власт ще се активира да прилага закона и да не допуска никого до дюните. В момента печенегите оттатък Дунава влизат необезпокоявани от никого с все по-големи превозни средства и все повече оборудване. Правилното решение е общините по морето да направят едни отдалечени, но напълно безплатни паркинги с тоалетни и контейнери за смет. И да обозначат пътеки към тези райски кътчета. Който иска, да може да отиде да види плаж и да се изкъпе, ако иска, но само пеша. Защото е идиотско да вярваш, че като сложиш табели на румънски език това ще спре някого. А и свръхзабраната - изобщо да не се допускат хора до плажа, при положение, че нямаш сили да прилагаш закона, е злоупотреба с правото на общинско равнище. Общините имат сили да оградят и направят тези защитени територии недостъпни с автомобили, а не да се дивят, че на дюните се е появил път, който не е описан от кадастъра. Това не изисква кой знае какъв ресурс и може да стане. А на граничните КПП да се допускат каравани само срещу документ за предварително резервирано място на къмпинг - у нас или в Гърция. Между другото, може да се поучат от гръцките къмпинги, където има каравани на плажа, но те са собственост на наемателя на къмпинга и той отдава там местата за спане - имат вътрешни тоалетни и бани, от които се изнасят фекалните води с цистерни. Щом ти е кеф да спиш на пясъка или край язовир “Батак” - моля, заповядай, но това е туризъм, а той струва пари и не може да се случва без никакъв контрол. Опазването на околната среда е най-важното задължение, което имаме към бъдните поколения. И наистина трябва да пазим средата, не само климата по принцип.

Оттук нататък инвестиции в туризъм да се правят само в места за паркиране извън публичната държавна собственост и в селски къщи за гости. Това последното бе подложено на оплювателска кампания няколко години, а всъщност е най-чистата и устойчива форма на туризъм и трябва да се насърчава всячески.

Но очевидно се намираме в повратна точка и ако не нашето поколение, то вероятно това след нас силно ще ограничи достъпа до красиви гледки.

Така че побързайте да ги видите, преди да бъдат унищожени или направени недостъпни.

Предлагаме ви подробен списък на красивите и диви български плажове, които си струва на снимате. Снимките, които илюстрират този списък, са от наши читатели, които се включиха в конкурса “Гледки за споделяне”.

Света Парашкева - пиратски фиорд

Това е фиорд край Маслен нос, близо до устието на Ропотамо. Тъй като по нашия бряг почти няма фиорди, този плаж е с много различно усещане от всичко друго. Заливчето е бивше пиратско пристанище, разположено е изцяло в защитена територия - на устието на Ропотамо. Наблизо се намира т. нар. Бегликташ - праисторически долмени. За да стигнете до Света Парашкева, трябва да се установите в Приморско, където има разнообразие от места за настаняване от съвсем евтини до 5-звездни хотели. Оттам с кола може да паркирате на Северния плаж и после около 2 километра пеш, преди да навлезете на територията на резервата, където има пътеки, от които не може да се отклонявате. Последната част от маршрута е с денивелация от 85 метра. Тоест трябва да си прецените силите дали ще можете да се върнете от това красиво място и да не тръгвате без подходящи обувки (затворени туристически).

Света Парашкева СНИМКА: ЛИЛИЯ ПЕТКОВА ЗА КОНКУРСА “ГЛЕДКИ ЗА СПОДЕЛЯНЕ”
Света Парашкева СНИМКА: ЛИЛИЯ ПЕТКОВА ЗА КОНКУРСА “ГЛЕДКИ ЗА СПОДЕЛЯНЕ”

Романтика и чиста вода на края на Ропотамо

Странджанските реки са нещо само по себе си забележително. А там, където най-голямата от тях - Ропотамо, влиза в морето, има няколко неща за гледане. Освен прекрасния плаж наблизо е защитената зона край Маслен нос.
Плажът на устието на река Ропотамо все още е достъпен за малцина и това го прави особено очарователен. Фактът, че се намира на територията на резерват “Ропотамо”, го е опазил от туристическата инвазия. До това невероятно място може да се стигне след доста сериозен преход пеша. Бариера слага точка на маршрута с автомобил, а от нея до плажа се стига за около половин час, ако темпото е като за разходка. Горският път е широк и удобен, а природата в резервата е изключително живописна. Този маршрут отвежда до устието на Ропотамо, ако отправната точка е Приморско, в посока към резиденция “Перла”. До закътания плаж може да се стигне и през гориста местност откъм Аркутино, но на места тя е труднопроходима. Третият вариант за достъп e директно по море. Лодка може да се наеме от Созопол или Приморско.

Ропотамо
Ропотамо

Дълбоката странджанска тайна - Листи

Плажът Листи е по средата между други два много красиви - Силистар и Липите. Това е красиво малко заливче, заобиколено от живописни скали, пясъчно дъно и гора, която достига почти до морето.

Плажът Листи СНИМКА: ЛИЛИЯ ПЕТКОВА ЗА КОНКУРСА “ГЛЕДКИ ЗА СПОДЕЛЯНЕ”
Плажът Листи СНИМКА: ЛИЛИЯ ПЕТКОВА ЗА КОНКУРСА “ГЛЕДКИ ЗА СПОДЕЛЯНЕ”

Бутамята: много красив залив край Синеморец - с мек пясък, обграден от скалисти брегове с драматично изрязани форми. Винаги подухва и се смята за едно от най-инстаграмабилните места по нашето море. По принцип не е много препоръчван за къпане. Самото му име - бута-мята, казва всичко.

Бутамята СНИМКА: ЛИЛИЯ ПЕТКОВА ЗА КОНКУРСА “ГЛЕДКИ ЗА СПОДЕЛЯНЕ”
Бутамята СНИМКА: ЛИЛИЯ ПЕТКОВА ЗА КОНКУРСА “ГЛЕДКИ ЗА СПОДЕЛЯНЕ”

Корал

Красивият плаж Корал между Царево и Лозенец все още минава за един от последните диви плажове в България. Изкушава с изумрудено море и спокойствие, далеч от суетнята на застроените курорти. Ивицата се води екоплаж, а от миналата година заливът стана първата защитена морска територия в България, която включва 1320 дка. Любимо място на сърфистите. Труднодостъпен е, защитен и вътре в морето.

Корал
Корал

Пясъчните лилии на Аркутино

Плаж Аркутино е сред най-красивите и чисти по родното Черноморие. Особено е красиво през август, когато цъфтят пясъчните лилии. Белите им цветове правят красива пелена по дюните, тук е и най-високата дюна на Балканския полуостров. От брега се вижда Змийският остров, засаден навремето с кактуси от цар Борис Трети.

Аркутино СНИМКА: АНИ ИВАНОВА ЗА КОНКУРСА “ГЛЕДКИ ЗА СПОДЕЛЯНЕ”
Аркутино СНИМКА: АНИ ИВАНОВА ЗА КОНКУРСА “ГЛЕДКИ ЗА СПОДЕЛЯНЕ”

Болата: непрекъснато попада в световни класации за най-красив плаж на Земята. Той наистина е впечатляващ с почти идеално полукръглата си форма. Самият плаж е край на тясна клисура в Добруджанското плато на север от нос Калиакра.

Болата
Болата

Крапец

Северният плаж на село Крапец е с огромна площ от пясъчни дюни и сурово открито море. Той е дълъг 11 км и широк един. Това му дава изглед на пустиня с растящите по него сукуленти. В северният му край е Дуранкулашкото блато, което има подпочвена връзка с морето. Пътешественици смятат, че това е едно от най-красивите места у нас заради уникалната комбинация от полупустиня, степ, езеро и море.

Крапец
Крапец

Дуранкулак

Плажът на Дуранкулак пред бившия къмпинг “Космос” по същество е продължение на Северния плаж на Крапец, но няма това пустинно усещане и затова не е толкова популярен. Но е любимо място за събирачите на морски черупки.

Дуранкулак СНИМКА: ЛИЛИЯ ПЕТКОВА ЗА КОНКУРСА
“ГЛЕДКИ ЗА СПОДЕЛЯНЕ”
Дуранкулак СНИМКА: ЛИЛИЯ ПЕТКОВА ЗА КОНКУРСА “ГЛЕДКИ ЗА СПОДЕЛЯНЕ”

Дюни

Шофьорският плаж пред Алепу, известен и като плажът Дюни - на юг от прочутия курорт и на изток от т.нар. Лисиче блато Алепу. Вероятно мястото с най-богато биоразнообразие изобщо у нас - горски, сладководни и морски видове. Тук е сниман финалът на “Оркестър без име”.

Дюни
Дюни

Ана Мария е най-северният ни плаж - до румънската граница, където се намира най-прочутият им курорт Вама Веке. Викат му Ана Мария заради потънал наблизо гръцки кораб с портокали, който е носел това име.

Ана Мария
Ана Мария

Тюленово е скалистата местност на юг от фара на Шабла. Нарича се така, защото в живописните пещери по брега се е намирал отдавна изчезналият тюлен монах.

Тюленово СНИМКА: ОРЛИН ЦАНЕВ
Тюленово СНИМКА: ОРЛИН ЦАНЕВ

Царево

Край Царево има няколко плажа, които са чисти и на които ходят повече туристи и гости в градчето. Един от плажовете е Нестинарка - нарича се така заради тъмния пясък, който се нагорещява като жарава на нестинари.

Царево СНИМКА: ЛИЛИЯ ПЕТКОВА ЗА КОНКУРСА
“ГЛЕДКИ ЗА СПОДЕЛЯНЕ”
Царево СНИМКА: ЛИЛИЯ ПЕТКОВА ЗА КОНКУРСА “ГЛЕДКИ ЗА СПОДЕЛЯНЕ”

Шкорпиловци

Най-дългият плаж в България. Със своите 13 км дължина и 100 метра широчина по размер бие голяма част от българските села. Това е и мястото, където река Камчия се влива в морето - неустоима гледка, която се помни дълго. Ако се е запазил девствен, то е, защото е отдалечен от основните пътища.

Шкорпиловци
Шкорпиловци

Езерец е лайт версията на Крапец - намира се на 8 километра п на юг, но може би защото е в изцяло защитена зона и има бариери - варварските биваци са извън плажа.

Езерец
Езерец

Иракли

Широката плажна ивица и кристално чистото море в съчетание с гора поставят Иракли до село Емона в първата тройка на дивите и красиви български плажове. Устието на река Вая условно дели Иракли на девствена и цивилизована част. Плажът от години е любимо място на къмпингари от цял свят.

Варвара СНИМКА: ЛИЛИЯ ПЕТКОВА
ЗА КОНКУРСА “ГЛЕДКИ ЗА СПОДЕЛЯНЕ”
Варвара СНИМКА: ЛИЛИЯ ПЕТКОВА ЗА КОНКУРСА “ГЛЕДКИ ЗА СПОДЕЛЯНЕ”

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене