11 съвета за първия ви MacBook Pro

Снимка: Pixabay

Ако досега сте работили само с Windows, но току-що сте станали горд собственик на лаптоп от Apple, следващите редове са за вас. MacBook Pro има някои нови за вас функционалности, които се управляват по по-различен начин от този, с който сте свикнали. Прочетете ги, научете ги и ги използвайте, за да се насладите още повече на новата си страхотна машина.

Клик с десен бутон

Ако използвате тракпада на MacBook Pro и искате да извършите действие, равносилно на кликване на десния бутон на мишката, просто докоснете тракпада с два пръста. Ако все пак имате Apple мишка, натиснете горния ѝ десен ъгъл.

Ако искате да промените първоначалните настройки на това действие, влезте в настройките на мишката и тракпада.

Превъртане, плъзване и кликване

Можете да разгледате по-обстойно менюто за настройки на мишката и тракпада – там ще можете да персонализирате и посоката на превъртане, жестовете за плъзгане и присвояването на бутони.

Затваряне и промяна на размера на прозорец

За разлика от Windows, бутоните за затваряне, минимизиране или максимизиране на отворените прозорци на MacBook Pro се намират в горния им ляв ъгъл.

Контрол на звука

Можете да усилвате или намалявате звука на лаптопа, като използвате лентата с менютата (menu bar) или Центъра за управление (Control Center). На клавиатурата на MacBook Pro също има клавиши за регулиране на силата на звука

Преглед на файловете

Ако сте свикнали да използвате Windows File Explorer, за да търсите файловете си, със сигурност няма да го намерите тук. Приложението на Apple се нарича Finder. Разгледайте го обстойно, защото предлага и опции за персонализиране.

Намиране на файлове

Ако искате много бързо да откриете и отворите някой файл от лаптопа ви, използвайте Spotlight. Ще ви свърши чудесна работа за документи, приложения и други файлове.

Стартиране на приложения

Ако желаете да намерите и стартирате някоя от програмите в компютъра си, потърсете и използвайте специалните приложения Launchpad и Dock.

Изтриване на файлове

Любимото ви Кошче има свой еквивалент и при Apple. Нарича се Trash и се намира в Dock.

Преименуване на файлове

За да смените името на файл на MacBook Pro, трябва да кликнете веднъж върху него, за да го маркирате, след което да натиснете Return. Въведете новото име и натиснете отново Return.

Бърз преглед на файлове

Ако искате да прегледате файловете си набързо, използвайте Quick Look. Щракнете веднъж върху файла, за да го визуализирате, след което натиснете интервал.

Архивиране на файлове

Приложението Time Machine може да запази копия на всички файлове, както и да запамети как е изглеждала системата ви в даден ден.

  • Ключови думи:
Дъщерята на Зуека срещна любовта по време на нощни снимки
Три месеца след като стана баща, ерген ли е отново Ал Пачино?
Катя Костова: Изминахме хиляди километри с Татяна Лолова, “Дуенде” стана запазена марка на сцената ни

Напишете дума/думи за търсене