Порода чешки вълчак

През 60-те години на XX век, в Унгария и Чехия са създадени хибриди между немска овчарка и вълк. След години упорита селекция вече е регистрирана породата чешки вълчак.

Доц. Стоян Лазаров, научен сътрудник в института по зоология при БАН ни разказва подробно за породата и как трябва да се грижим за това уникално животно, като споделя собствения си опит с неговия чешки вълк Терес.

Породата е получена от експеримент при кръстосване на немска овчарка с европейски вълк. Целта била да се създаде животно, обединяващо най-добрите качества на двете породи. Чешките вълчаци много приличат на вълци. Високи са 60-65 см., но няма горна граница. Тежат около 30-40 кг. По формата на главата лесно може да се разпознае полът им. Имат силна челюст, с пълен комплект зъби (42) и голям гръден кош. Цветът им е жълто-сив или сребърносив, а козината е къса, права и много гъста.


Не всеки може да гледа такова куче

Ако искате да си вземете вълчак, трябва да се информирате добре за нрава му. Имайте предвид, че не е куче - пазач, защото в жилите му тече хилядолетният страх на вълка от хората. Малко са животните, които могат да се мерят с вълка по изобретателност и интелект. Приказката за хитрата лисица и глупавия вълк изобщо не е вярна твърди той, дори е точно обратното, лисицата често попада в капани и е обстрелвана от ловците. А вълкът е толкова хитър, че рядко може някой ловец да го види, камо ли да го обстрелва. Сред англичаните е модно да вземат такова куче и да се хвалят, че гледат вълк. Малцина обаче си дават сметка, че не всеки може да гледа тази порода, обяснява доцентът.

Историята на вълка Терес

Доц. Лазаров се сдобива с животното, когато то е на 8 месеца. Обаждат му се, че търсят нов собственик, в противен случай ще го дадат за евтаназия и той веднага отива на място, за да го види. Веднага забелязва, че кучето е пребивано и изтормозено от собственикът му. За породата е характерно да се привързва към жените, тъй като мъжът се приема като конкурент. Причината за побоя била, че изяждало кокошките в двора им. Доц. Лазаров обяснява, че да гледаш такова куче в двор с домашни животни е все едно да сложиш дива котка да пази канарче. Вълчият нрав и инстинкт е толкова силно изострен при него, че може да се притъпи единствено ако от най-ранна възраст му е показано, какво е забранено. Доцентът отвежда кучето в дома си и го кръщава Терес. Заради големия стрес от боя, на който бил подложен, Терес е в шок и поведението му било като на диво животно.

В продължение на месец, за да му помогне, Стоян Лазаров става в три часа през нощта и го извежда на разходка с каишка. С постоянство печели доверието и уважението му. "При тази порода всичко се постига с много говорене и само с добро, защото ако го ударя или накажа, ще загубя доверието му поне за месец", обяснява собственикът.

Животното веднага се привързало към жена му, което донякъде било добре, но вълчият му нрав проговорил и не давал на спасителя си да доближи жена си. Тогава Лазаров започва да прилага всички познания, които има за вълците. Когато го разхождали заставал между семейството си и кучето и само той го хранел. Така Терес разбрал кой е "главатарят" на глутницата. А когато се опитал да му ръмжи, Лазаров много бързо, за да го изпревари, го хванал за врата и го свалил на земята. Така вълците показват кой е водачът. "Дори сега, когато го връзвам, той винаги си подава врата. Това е маниер за подчинение при вълците, но е важно да му се напомня".

Характерно за вълците е, че при тях се размножава само алфа двойката (главатрят и неговата вълчица), а всички останали вълци в глутницата се грижат за нейното потомство. Това е добре за семейството на доц. Лазаров, тъй като трите му деца (едно от тях е новородено) са под закрилата на Терес. Тоест, за него Лазаров и съпругата му Александра са алфа двойката.

Важно е да го извеждате сред хора

За да го социализира, собственикът му го извежда постоянно навън, в противен случай страхът му от хората може да се превърне в агресия. Характерно за породата е, че е изключителен следотърсач, умен е и разбира всичко от първия път. Точно това е и вълчото в него. Изпълнява всичко каквото му се казва, всякакви команди от типа на "легни", "седни", "дай лапа", но не трябва да му се досажда с постоянно повтаряне, защото се отегчава. Вероятно разсъждава: "добре де, чух те веднъж, два пъти, защо трябва десет пъти да ми го казваш" и спира да изпълнява.

Кучето побеждава с тактика, а не с агресия

Дружелюбен е към други кучета, дори си играе с тях, но нападнат ли го, за секунди подчинява противника и го сваля на земята. Може да повали с невероятна лекота, два пъти по-тежко куче от него, но не се бие с груба сила, а с тактика.

Изключително издръжлив е на бягане, бърз е и с лека конструкция на тялото, с дълги крака и няма пети пръст на задните крайници, което е характерно за вълците. Съветът на доц. Лазаров е, ако сте решили да гледате такова куче, да не забравяте, че все пак е полу-вълк и да не очаквате от него да се държи като булонка, да ви гледа в очите и да изпълнява всичко, което му кажете. Имайте предвид, че е своенравно животно. Освен това, не забравяйте, че всичко зависи от стопанина. Ако той е неспокоен и напрегнат и кучето ще се държи по същия начин.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене