Правила за приятно общуване - как да се представим в добра светлина

Казват, че първото впечатление, което прави човек е много важно. То е най-силно и запомнящо се, независимо дали ни харесват или не ни приемат. Някои дори твърдят, че то е и най-вярно. Често обаче се случва да си създадем мнение за даден човек от първата ни среща и коренно да го променим след като го опознаем по-отблизо. Затова е много важно да се научим да представяме себе си винаги в добра светлина.

Предлагаме ви няколко практични съвети и норми на поведение, които гарантират, че ще направите добро впечатление в обществото.


1. Дръжте се естествено.
2. Не изпадайте в крайности. Ако бъдете прекалено напрегнати и сковани, първото впечатление за вас няма да е особено добро. Ако бъдете прекалено разкрепостени и фамилиарни, резултатът ще е същият, дори може да оскърбите с поведението си вашия събеседник.
3. Не се правете на прекалено сериозни и не си давайте вид на много умни и заети.
4. Проявявайте интерес към другите, към работата и проблемите им.
5. Бъдете сдържани и тактични.
6. Изразявайте искреното си одобрение. Отбелязвайте всичко, което ви харесва и говорете за него пред новите си познати.
7. Правете повече комплименти.

!Ако искате да предразположите към себе си човек, който има отрицателно отношение към вас, направете му комплимент за негови качества и способности, които вие не притежавате. Изкуството да се правят комплименти изисква особен такт, за да не прозвучи той двусмислено и думите ви да могат да се тълкуват и положително, и отрицателно. И в крайна сметка вместо да изпишете вежди, да не извадите очи. Трябва да внимавате и да не направите комплимент за качества, от които събеседникът ви се стреми да се освободи. Искрените и лишени от преувеличение комплименти винаги са приятни.

8. Слушайте събеседнците си с внимание. Следете жестовете им.
9. Постарайте се да намерите нещо общо между вас и събеседниците. Не търсете различията. Хората обичат да общуват с тези, към които изпитват симпатия, с които си приличат, защото тогава при общуването може да усетят хармония.
10. Изразявайте само положителни знаци на внимание като похвала, благодарност, одобрение, признателност. Те ще доставят радост на вашия събеседник. Човек, който получава малко знаци на одобрение изразява недоволство към заобикалящите го. Той обвинява за своя живот шофьора на автобуса, началника, правителството и често изпада в депресия. Избягвайте отрицателните знаци на внимание като презрителен поглед, израз на недоверие, неблагодарност и подигравка.
11. Внимавайте с жестовете и позите. Те могат да направят както приятно, така и неприятно впечатление на събеседника ви. Много жестове и пози предават точно настроението и мислите на човека. Повдигнатите рамене на вашия събеседник са доказателство за това, че той изпитва напрежение и чувства опасност, която идва от вас. Отпуснатата глава говори, че събеседникът ви е замислен. Или че не е уверен в себе си, или неудовлетворен от разговора, или се чувства засрамен.
Отпуснатите рамене и повдигнатата глава говорят за високо самочувствие, вашият събеседник е настроен на вълна успех и контролира ситуацията.
Наклонената настрани глава означава, че събеседникът ви е заинтересован от това, което му говорите.

Жестове и пози, които издават вътрешното състояние на човека:
- Жест на искреност и откритост - когато човек протяга ръцете си към вас с дланите нагоре .
- Жест на подозрителност и скритост - потриване на челото, брадата, неволното скриване на лицето с ръце. Най-ярък показател за това, че събеседникът ви нещо скрива е отклонения поглед встрани, когато не ви гледа в очите.
- Жест на защита - скръстени на гърдите ръце. Ако събеседникът ви скръсти ръцете си пред гърдите, най-добре е да приключите разговора. Или да смените темата.
- Жест на размисъл и оценка - когато събеседникът ви подпира бузата си с ръка, т.е. когато заема позата на мислител.
- Жест на съмнение и неувереност - почесване с показалеца на дясната ръка врата под ухото.

12. Мимиките също говорят за състоянието на човека.
- плътно стиснатите устни означават замисленост,
- отпуснатите ъгълчета на устата - тъга.

13. За да ви приемат за етичен и възпитан човек, трябва да се избавите от такива качества като изключително любопитство, избухливост, обидчивост.


- Любопитството е присъщо на човека. Здравото любопитство разширява кръгозора. Но когато човек започне да се интересува от чуждите работи, подслушва чуждите разговори и наднича в чуждите домове, това любопитство вече е израз на невъзпитание.

- Избухливостта никога не предразполага събеседника. Не я оправдавайте с моментна слабост, тя е по-скоро недостатък във възпитанието ви.

- Обидчивостта дразни околните. Всеки в присъствието на обидчив човек чувства напрежение, защото непрекъснато трябва да внимава случайно да не обиди събеседника си. Обидчивия непрекъснато се оплаква и лесно заразява останалите с лошото си настроение.

 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
10 признака, че си във въображаема връзка, а не в истинска
Папараци уловиха Кейти Холмс да се разхожда из улиците на Ню Йорк с посинено око
14 неща, които жената иска от секса
Вижте как Деси Стоянова се сбогува с Би Ти Ви (Снимки)
Актьорът Кевин Спейси посреща 65-годишнината си без дом

Напишете дума/думи за търсене