Внукът на Златю Бояджиев: Ако някога чуете почукване на бастун, това е той

Елена Димова и Златин Бояджиев
Снимки: Велислав Николов

Яра Бубнова, Иван Яхнаджиев, Златин Бояджиев и дъщерята на Цена Бояджиева Елена Димова бяха сред гостите на събитието

Дълга опашка от любители на изкуството на един от големите български художници - Златю Бояджиев, се наредиха да видят най-ценните му картини, снимки и документи, подредени в 12 зали във филиала на Националната художествена галерия (НХА) "Двореца" днес.

Директорката на НХА Яра Бубнова, Иван Яхнаджиев, както и наследниците на Златю Бояджиев - внукът му Златин Бояджиев и правнучката на художника Елена Димова, дъщеря на Цена Бояджиева, присъстваха на официалното откриване на изложбата, посветена на 120 години от рождението на твореца. 

Художникът иван Яхнаджиев пред една от картините на Златю Бояджиев.
Художникът иван Яхнаджиев пред една от картините на Златю Бояджиев.

"Това, което ще видите вероятно ви изглежда добре познато, което не го прави по-малко интересно. Но съм абсолютно убедена, че има неща, които не познавате и не сте виждали. И надали сте си представяли в този вид и по този начин съзвездието от темите, живописните елементи, сюжетите и подробностите на Златю Бояджиев", каза Бубнова. 

Директорката на НХА Яра Бубнова
Директорката на НХА Яра Бубнова

Сред гостите бяха още и съветникът на президента Пламен Славов, който прочете поздравителния адрес от името на Румен Радев, под чийто патронаж трябваше да се проведе събитието. Той обаче, както и министърът на културата Кръстю Кръстев, не успяха да присъстват на откриването на експозицията "Послания - 120 години от рождението на Златю Бояджиев".  

"Златю Бояджиев е един от най-емблематичните творци в българското изобразително изкуство през ХХ в. Творец с епохална, незаличима диря в родната култура и в обществения живот на българския народ. Житейските изпитания и предизвикателства, през които той преминава свидетелстват за духовната и човешка сила на семейните корени, сраснати с нашата земя", се казва в поздравителния адрес от президента Румен Радев. 

Пламен Славов, Яра Бубнова, Боряна Вълчанова, Златин Бояджиев и Весела Радоева-Хрустова (от ляво на дясно)
Пламен Славов, Яра Бубнова, Боряна Вълчанова, Златин Бояджиев и Весела Радоева-Хрустова (от ляво на дясно)
"Сватба в Брезово", Златю Бояджиев
"Сватба в Брезово", Златю Бояджиев

Силно развълнуван няколко думи каза и внукът на художника Златин Бояджиев. 

"Ние, които го познавахме и живеехме с него, за нас винаги ще остане жив човек. Защото думата "заедно", която сега е много модерна, той я познаваше още когато аз бях малък. Ще го видите в произведенията с неговото семейство. За да можем заедно да нарисуваме една нова страница на българското изкуство и неговото познаване. И ако някога чуете почукване на бастун, това е той", каза през сълзи Златин Бояджиев. 

Най-често споменаваната от Златю Бояджиев дума на срички, е "ра-бо-та". "Дядо ми ставаше пръв, най-рано от семейството, за да закуси и да отиде в ателието да работи", казва приживе Цена Бояджиева, внучка на големия художник, на една от кураторките на експозицията Весела Радоева-Христова. За първи път двете се срещат преди 25 години.  

Още една от емблематичните картини на художника
Още една от емблематичните картини на художника

"Един човек, който знае какво е да се работи не само на полето, но и в ателието. Един човек, който след изключително тежко заболяване, благодарение на неистовото си желание да живее и да работи, всъщност още толкова много години успя да сътвори безкрайно ценни и интересни и до ден днешен платна", допълни Радоева. 

Сред показаните в изложбата картини са емблематичните платна “Сватба в Брезово” (1939), “Брезовски овчари” (1941) и “На нивата/След оран” (1942). Част от експозицията са и техни ескизи. 

"Брезовски овчари", 1941 г.
"Брезовски овчари", 1941 г.

А до 7 януари 2024 г. в "Двореца" могат да се видят още  документи и фотографии, предоставени от наследниците на Златю Бояджиев и от Съюза на българските художници (СБХ), както и други негови произведения от фондовете на Националната художествена галерия (НХА), Софийската градска художествена галерия (СГХГ), галериите в Благоевград, Варна, Видин, Габрово и други. 

Редица любители на изкуството на твореца посетиха изложбата "Послания - 120 г. от рождението на Златю Бояджиев".
Редица любители на изкуството на твореца посетиха изложбата "Послания - 120 г. от рождението на Златю Бояджиев".
"Семеен потрет", 1967 г.,  (синът Георги, Златю Бояджиев, съпругата Цветана, дъщерята Рада)
"Семеен потрет", 1967 г., (синът Георги, Златю Бояджиев, съпругата Цветана, дъщерята Рада)
 

Златю Бояджиев
Златю Бояджиев
  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене