150 карикатури разказват за живота в България по време на тоталитаризма

Карикатура на Теню Пиндарев 
Снимки: Национална галерия

150 български карикатури на авторите Илия Бешков, Александър Жендов, Борис Ангелушев, Стоян Венев, Борис Димовски, Доньо Донев, Асен Грозев, Георги Анастасов, Цветан Цеков-Карандаш, Георги Чаушов, Стефан Десподов и други са част от изложбата "От вестника до музея -  български карикатури от периода 1944 – 1989" в Музея на социалистическото изкуство. 

Карикатура на Асен Грозев
Карикатура на Асен Грозев
Карикатура на Борис Ангелушев
Карикатура на Борис Ангелушев

Експозицията се осъществява в колаборация с Националната галерия, от чийто фонд са произведенията. Събитието е опит за реконструкция на карикатурния жанр в условията на тоталитарната система на управление на политическия, обществен и културен живот в България между 1944 и 1989-а.

Мястото на карикатурата е вестникът. Голяма част от представените образци се появяват на страниците на седмичника „Щурмовак“ и фронтовашкия лист „Часовой“ – специално издание за българската армия, сражаваща се с нацистите по фронтовете на Югославия, Унгария и Австрия. През 1946 излиза първият брой на седмичния хумористичен вестник „Стършел“. Това име става нарицателно и главна трибуна на българската карикатура.

Карикатура на Борис Димовски
Карикатура на Борис Димовски
Карикатура на Димитър Томов
Карикатура на Димитър Томов

Комичното като естетическа и етична категория отдавна се е превърнало в мощен инструмент за въздействие, за пропаганда и налагане на идеи и идеологии. Тоталитарните общества използват умело и превръщат в оръжие тази уникална способност на човешкото същество – да се смее. Именно това пресъздава и всяка една от карикатурите в експозицията.

Вернисажът на изложбата е на 2 ноември от 18,00 ч в Музея на социалистическото изкуство. Експозицията може да бъде видяна до 31 март 2024 г. 

Карикатура на Илия Бешков
Карикатура на Илия Бешков
Карикатура на Велин Андреев
Карикатура на Велин Андреев
Карикатура на Доню Донов
Карикатура на Доню Донов

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене