Стефани Майър – между мормоните и вампирите

Писателката, която се превърна в звезда с вампирските си истории, е родена на Бъдни вечер през 1973 година в Хартфорд, щата Кънектикът, в семейство на мормони.

Освен нея, в многодетното й семейството има още три момчета и две момичета, като Стефани е второто дете. Като малка всички й казват, че има неуморна фантазия. Завършва средно училище в Сотдейл, а след това я приемат в Бригхамския университет, специалност английски език и литература. По време на обучението си получава званието лауреат на Националната стипендия, с която плаща образованието си. След като взема бакалавърска степен обаче, започва работа като секретарка. През 1994 се омъжва за приятеля си от детинство Кричсън „Панчо" Майер, с когото се познава от четиригодишна възраст. Двамата имат трима синове - Глеб, Сет и Ели.

Стефани обожава литературата - сред най-любимите й писатели са Шарлота Бронт, Уилям Шекспир, Джейн Остин и много други, които оказват влияние върху собствените й книги. Много именити автори критикуват романите на Стефани Майър, изтъквайки, че тя има много слаби творчески и стилистични умения, а сюжетът на романите й няма никакъв смисъл. Стивън Кинг прави паралел между нея и Джоан Роулинг, като казва, че и двете пишат за тийнейджъри, но докато Джоан е великолепна писателка, Стефани не е в състояние да пише стойностни неща. Въпреки това обаче книгите на Майър се радват на интерес по целия свят, който често стига до истерия. Романите й се продават в многомилионни тиражи по цялата планета и са преведени на 37 езика. Първият от тях, „Здрач", излиза през 2005. По думите на писателката, тя видяла сюжета на книгата си на сън, 1 срещу 2 юни 2003 година. „В този сън двама души водеха напрегнат разговор на поляна в гората. Единият от събеседниците беше обикновено момиче, което всеки ден може да срещнете в тълпата. А другият беше фантастично красив, спретнато облечен млад човек, вампир. Те обсъждаха проблемите, които са им се струпвали на главата, след като установили, че са влюбени един в друг. В същото време вампирът беше привлечен на аромата на кръв на момичето и се бореше с желанието си да я убие". спомня си тя. Когато се събужда, Стефани записва съня си, а само след няколко месеца романът се появява на бял свят. Отначало никое издателство не се наема да отпечата книгата, но литературният й агент все пак успява с доста усилия да убеди „Литъл, Браун и К", които дори подписват с Майър договор за три романа. Така започва пътят към славата на Стефани - след „Здрач" идва ред на „Новолуние" (2006), „Затъмнение" (2007) и „Зазоряване" (2008).

„Изчерпах се до дъно на вампирски теми"

След последната част на вампирската сага, феновете й не спират да се надяват, че Майър, въпреки обещанието, ще помисли върху продължение на историята за Едуард и Бела. Стефани споделя, че се чувства тотално изтощена и изчерпана на вампирска тема. „Иска ми се дочакам момента, в който с удоволствие ще се върна към този материал отново, когато ще ми се прииска да се срещна с Едуард, нужно ми е нещо да ме подтикне към това. Сега за мен това е нещо като домашно. А както подхожда на домашно, го правя бавно, много бавно". Все пак в крайна сметка, тя се връща към героите си с разказа „Краткият втори живот на Бри Танър".
„Любимата ми част са вампирските истории", заявява тя без колебание, но отсича, че вече наистина няма намерение да ги продължава - за огромно разочарование на почитателите на Бела и Едуард: „Историята вече е разказана и не мисля, че ще продължа да пиша книги с тези герои".
Авторката на книгата споделя, че един от любимите й моменти е сватбата на Едуард и Бела, а булчинската рокля, с която героинята на Кристен се появява във филма, направо й е взела ума: "Сватбената рокля на Бела, беше интересна смесица от стилове. Като цяло беше винтидж, но със съвременни елементи. Когато я видях на екран, щях да умра от удоволствие, Кристен изглеждаше наистина потресаващо в нея".

Стефани издава, че когато била тийнейджърка, била луда по русалките и сега има намерение да развие тази идея. „Вече имам примерен сюжет за книга. Много е сложен. В момента не работя над него, но чувствам, че ще се получи страхотна история, примерно, на 1000 страници".

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
10 признака, че си във въображаема връзка, а не в истинска
Папараци уловиха Кейти Холмс да се разхожда из улиците на Ню Йорк с посинено око
14 неща, които жената иска от секса
Вижте как Деси Стоянова се сбогува с Би Ти Ви (Снимки)
Актьорът Кевин Спейси посреща 65-годишнината си без дом

Напишете дума/думи за търсене