Защо мечето Тишо, което е на здравословна диета, грабна смартфон и изяде калъфа

Мечето Тишо с отмъкнатия от него телефон стана хит в социалните мрежи.

  • Размина му се операция след случката с посетител, който искал да снима него, Мишо и Тошо
  • По 10-12 кг плодове и зеленчуци на ден получават в зоопарка в Стара Загора

Мечките в Старозагорския зоопарк спазват диета, както и хората - не им разрешават да прекаляват с храната, за да не надебелеят прекомерно. Поглъщането на телефони пък спецовете обясняват повече с любопитството на малките мечета Тишо, Мишо и Тошо, отколкото с нараснал апетит.

“Беше събота, 2 декември. Към 16,15 ч получих сигнал от наш служител за инцидент в зоопарка и веднага отидох на място. Оказа се, че посетител се опитал да снима мече, като

прескочил предпазната ограда и проврял телефона си в мрежата, по която тече ток

от няколко електропастира, които пазят животните. После мъжът разказваше, че колкото повече се приближавало мечето към него, и той доближавал телефона си. Докато в един момент животното неочаквано посегнало и с устата си грабнало телефона от ръката на изненадания фотограф. Добре, че не е захапало и пръстите му.”

Това разказа пред “24 часа” директорката на зоопарка в Стара Загора Ивелина Илиева.

Мечето Тишо, което 40-годишният посетител от Бургас се опитвал да снима, е едно от трите най-малки мъжки мечета в Старозагорския зоопарк - на 7 януари Тишо, Мишо и Тошо ще навършат 2 г. Гледат ги отделно от другите. По една случайност “плячката” се разпаднала точно на три парчета: телефон, капак и калъф за всяко от мечетата по едно. Те започнали да си играят с тях, но пазачите нямало как да влязат в клетката, защото е опасно. Колкото и да са малки мечетата, всяко тежи по 130-140 килограма.

“Нашите хора все пак успели да отклонят вниманието им и с пръчка измъкнали телефона и капака му. В това време

Тишо погълнал калъфа

Наблюдавахме го внимателно и след два дни открихме части от калъфа в изпражненията му. Така мечето се размина с операция”, продължава разказа си директорката.

Бургазлията бил дошъл специално от морето, за да разгледа Старозагорския зоопарк. Ще си плати забавлението с глоба от 50 лв.

“В зоопарка има табели да не се хранят и дразнят животните, но мнозина ги пренебрегват. А това са диви животни, които приемат всяко приближаване на човек към тях като заплаха”, казва директорката, която ще предложи на общината глобите да се увеличат.

Случаят стана повод от зоопарка да припомнят, че при тях живеят най-много кафяви мечки сред зоопарковете в страната - 7 мъжки и 2 женски. Най-стара сред тях е Бела - на 26 г. Тя е майка на много от мечетата в българските зоологически градини. Теглото на възрастните достига до 280-300 кг.

За всяко животно е утвърден диетичен режим, за да не затлъстява. Средният дневен порцион на мечките е 10-12 кг, достига до 15, особено преди зимната летаргия. Те обичат плодове и зеленчуци - най-вече ябълки, мандарини и грозде,

хапват гранули от храната за кучета, дори и риба,

но всичко това в умерени количества. За Никулден например нагостили мечките със скумрия. Не отказват и хляб, но според дажбите им го дават само като попара - надробен в кофа и разбъркан с кисело мляко. Мед им предлагат по-рядко, той повече е за малките.

Сега животните са изпаднали в летаргия, апетитът им е намалял, но с изключение на Дияна не са заспали зимен сън. “Има много причини - например измененията в климата или това, че нашите мечки се радват на голямо внимание от посетителите, атрактивни са и с удоволствие се показват”, обяснява Ивелина Илиева.

През миналата година зоопаркът в Стара Загора бе изцяло обновен по проект за 4,2 млн. лв. Той е най-посещаваният туристически обект в града. По данни на общината приходите му от началото на годината надхвърлят 700 хил. лв.

Открит е на 26 април 1957 г. в сърцето на парк “Аязмото” и е вторият в България след софийския. Тук се отглеждат над 460 животни от 60 вида, представители на всички континенти. Като традиция се налага развъждането на кафявата мечка. По проект

теренът на клетките на мечките ще се увеличи с още 60 дка,

за да заживеят в условия, още по-близки до естествените за тях. За първи път МОСВ отпуска пари за тази цел по оста “Биологично разнообразие” за защитени и ценни видове животни. Към мечките в този проект ще се включат и хищни птици. В Стара Загора имат необходимите специалисти, те се обучават във ветеринарномедицинския факултет към Тракийския университет, има много добра ветеринарна гимназия, както и спасителен център за диви животни “Зелени Балкани”. Самият зоопарк е

със статут на спасителен център за животни

и се надява скоро да стане член на Европейската асоциация на зоопарковете, което обаче изисква да се извърви трудна процедура. Засега в тази асоциация от българските зоологически градини членува единствено софийската.

В Стара Загора се гордеят с всички животни от зоопарка, най-екзотични сред които са лъвовете, тигрите, леопардите. Един от най-любопитните обитатели беше шимпанзето Били - единственото у нас. През септември 2011 г. по настояване на природозащитници то бе преместено от Стара Загора в Уелс в специален парк сред себеподобни. И тези, които сега искат да видят шимпанзе на живо, трябва да отскочат поне до Белград, чийто зоопарк има подобно животно.

Стари служители си спомнят, че и в миналото са имали проблеми с мечките. Трагична е съдбата на две от тях през 70-те години на миналия век. Тогава все още не действали толкова хуманно с животните бегълци, както сега.

Вместо с упойващи стрелички ги убивали

направо с истински куршуми.

Пъргав мечок прескочил оградата на клетката си, но не стигнал далече - той бил застрелян, докато си играел с клоните на един бадем, качен на дървото наблизо. Друга мечка все пак отишла по-нататък - тя се запиляла из Средна гора, но предупредени за нея ловци успели да я убият няколко дни по-късно.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Христос воскресе, скъпи читатели!
Подкаст: Криели от Деси Бакърджиева, че прапрабаба й била актриса, разбрала от учебник във ВИТИЗ
Натурални продукти за справяне със стомашните проблеми
10 невероятни първи дами, които засенчват съпрузите си (галерия)
Ангелите си имат професии

Напишете дума/думи за търсене