На мач, Формула 1 или след Григор - сам или с фирма е въпросът

Българинът Мартин В. получи подарък от половинката си - посещение на изнесения мач в Париж от НБА “Бруклин” - “Кливлънд” този четвъртък. Това става все по-честа практика в България.

Все повече българи ходят на мачове в чужбина, финалът на Шампионската лига е най-скъп

Все повече българи - десетки, а може би и стотици хиляди, използват пътуванията си в чужбина, за да посетят спортни състезания.

Разбира се, това го имаше и преди, но беше свързано главно с гостуванията на българските футболни клубове в европейските клубни турнири или участието на националния отбор (през този век, уви, само веднъж - Евро 2004 в Португалия) на голямо първенство. Но нещата се промениха и българите започнаха да ходят на все повече мачове и състезания без българско участие - главно на футбол и Формула 1. И там отчетливо се различават два варианта - да си организираш пътуването сам или да се обърнеш към специализирана фирма. Затова се обърнахме към двама експерти - журналиста Васил Колев, бивш шеф на тръст “Синя България” и фен до смърт на “Левски” и “Тотнъм”, и Тодор Иванов, собственик на фирма “Кондор спорт”, която се занимава от над 10 години с организация на пътувания за спортни събития.

“Българските фенове се интересуват най-много от футбол, след това е Формула 1”, обяснява Тодор. Фирмата му се занимава главно с тези два спорта, но се е случвало да организира пътувания за тенис, имало и дори запитвания за по-екзотични спортове като снукър например. Наскоро от фирмата са правили вътрешно проучване, според което най-голям е интересът към английската Висша лига, след това поравно са останалите големи клубни първенства.

“Огромен е интересът към Шампионската лига, но зависи от участващите отбори. Европейските и световните първенства по футбол също много се търсят, даже сега имаме кампания за първенството в Германия това лято и върви много добре”, разкрива Тодор.

Той предлага и само билети, но и цели пакети, като смята, че интересът към двата варианта се разпределя поравно. Откакто са пуснали интернет платформа за билети, му е направило впечатление, че интересът там настига пакетните оферти.

По принцип фирмата му организира и групови пътувания за спортни събития, но основните клиенти са индивидуалните. Най-често груповите клиенти са за Формула 1. Например в Унгария за четвърта година организира пътуване и сега групата се очертава да е към 200 човека.

Само билет за мач излиза различно в зависимост от първенството и съперниците. Примерно за последното Ел Класико (“Барселона” - “Реал”) са били около 250 евро. В Шампионската лига да гледаш “Барселона” - “Наполи” излезе 90-95 евро. Но за финала билетите от категория С започват от 1800 евро. За европейското първенство в Германия това лято започват от 300 евро, а за финала - от 1500. Но има достатъчно желаещи, които си позволяват по-висока категория, т.нар хоспиталити, ВИП ложи, които са на много по-високи цени.

Журналистът Васил Колев разкрива тънкости в другия вариант - да си организираш сам пътуването. Той, разбира се, има възможността и да се акредитира, но това не винаги се получава. Сред организираните му индивидуални воаяжи, с които се гордее, са 19-те поредни посетени гостувания на “Тотнъм” в евротурнирите, 20 поредни мача пак на “шпорите” и черешката на тортата - миналогодишните финали в Шампионската лига, Лига Европа и Лигата на конференциите.

Той намира билетите главно от сайтовете на самите клубове, но когато не стане - от препродавачи в интернет.

Колев не крие, че основният фактор е да имаш билет, затова не изключва възможността, ако не можеш да си намериш сам, да се обърнеш към агенция. Има вече дори сайтове, които сравняват цените на билетите на тези, които препродават.

Васко почти винаги действа индивидуално. Но предупреждава, че най-големият риск е да те прекарат с билета, защото може да ти обещаят, а след това да кажат, че вече нямат бройки и да предложат някаква компенсация - например мач на друга дата.

Според Колев в момента най-трудно се намират билети за мачовете на лондонските отбори. Както и “Барса” - “Реал”. Но най-скъпото е финалът на Шампионската лига. Там, ако намираш сравнително скапан билет за 2000 евро, си на бял кон. Иначе вървят към 5000.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Христос воскресе, скъпи читатели!
Подкаст: Криели от Деси Бакърджиева, че прапрабаба й била актриса, разбрала от учебник във ВИТИЗ
Натурални продукти за справяне със стомашните проблеми
10 невероятни първи дами, които засенчват съпрузите си (галерия)
Ангелите си имат професии

Напишете дума/думи за търсене