Холивуд изкара на мода драматичните и дръзки ръкави

Кадър от филма “Клети създания”

Филмът "Клети създания" на гръцкия режисьор Йоргос Лантимос е дръзко съчетание от научна фантастика, сюрреалистичен романс и викторианска приказка за себеоткриването и израстването. Ема Стоун, превъплъщаваща се в главната роля, освен с актьорската си игра се отличава и с костюмите си. По-конкретно – с ефектните ръкави. Буфани, с къдри или с набори и с широчина от 40-ина см, те са по-големи дори от главата на героинята, Бела Бакстър, и заемат внушителна част от екрана.

Макар да сме съгласни, че този вид ръкави са прекалено грандиозни и може би трудно носими, това не изключва факта, че са изключително модерни. Въпреки че се доближават до кукленското, се отличават от маркетингово цунами, наречено Барби.

Без значение от тяхната разновидност – буфан, тип камбана, с набори, gigot или leg-of-mutton (разновидности на буфана, но стесняващи се в долната си част; имената им са заимствани от задните крака на добитъка) – виждаме ги както на екрана, така и по модния подиум.

Както казва Даниел Роузбъри, творческият директор на Schiaparelli, "ръкавите са достигнали своя пик". И това проличава още от края на 2022 г. "Забравете всичко, което знаете за ефектния ръкав - пише в уебсайта си влиятелният италиански бутик Luisa Via Roma. "Този сезон стилът е по-драматичен и по-смел от всякога. "Есенните ревюта преливат от впечатляващи ръкави – от такива, стигащи до пода в късносредновековен стил при Balenciaga и Rodarte, през ръкави, големи колкото боулинг топка при Thom Browne, до скулптурирани творения при Schiaparelli.

На червения килим

Манията по ръкавите изпъква и на наградите "Оскар" през март. Флорънс Пю е облечена с мантия от тафта на Valentino с огромни ръкави, а Джеси Бъкли виждаме с рокля от черна дантела, дело на Rodarte, с такива в Шекспиров стил. Актрисата Минди Калинг пък се появява с бяла рокля на Vera Wang с подвижни ръкави.

А на най-голямото модно събитие в годината – Met Gala, Кендъл Дженър носи бляскав тоалет от Marc Jacobs, за който дизайнерът сякаш е използвал целия плат само за ръкавите. Към списъка ни се присъединяват още: малайзийската актриса Мишел Йео и супермоделите Кейт Мос и Кара Делевин.

Тенденцията е одобрена и от поколението Alpha. 10-годишната Норт Уест, дъщеря на Ким Кардашиян и Кание Уест, се явява облечена с пуловер с изключително дълги ръкави в списание i-D през ноември. Тази визия е достъпна дори за тези, които нямат бюджета на Кардашиян. В момента марките Raey, COS и Other Stories предлагат много артикули с такъв тип ръкави. Разбира се, пазаруването на винтидж стоки, но в уголемени размери, също е подходящ и особено икономичен вариант.

Поглед към миналото

От историческа гледна точка ръкави съществуват, откакто има облекло. Колин Хил, куратор на костюмите и аксесоарите в Института за модни технологии в Ню Йорк, стои зад изложбата, специално посветена на ръкавите. Тя казва, че най-старата тъкана дреха в света – ленена риза с V-образно деколте от четвъртото хилядолетие пр.н.е., която сега се намира в колекцията на Египетския археологически музей Petrie в Лондон, включва ръкави с впечатляващи набори.

През Късното средновековие по-знатните особи носят дрехи с висящи до земята декоративни ръкави, символизиращи социалния им статус. През XV в. дамите понякога подаряват на своите рицари част от дрехите си – било то ръкав, воал или колан, за да си го вържат за доспехите в знак на тяхната любов и подкрепа. По време на Ренесанса ръкавите често са били най-сложната част от роклята. Типичното венецианско облекло за нежния пол от този период олицетворява разкоша и пищността именно благодарение на обемната пола и широките набрани ръкави.

Ръкавите стават още по-изразителни през елизабетинската, викторианската и едуардианската епоха. Към 30-те години на XIX в. те имат толкова много разновидности и имена, че в едно ръководство за шиене от този период пише: "Няма как да ви покажем всички стилове ръкави, защото е невъзможно". Холи Уодингтън, дизайнерът на костюмите на "Клети създания", разказва, че повечето идеи за тоалети за филма идват тъкмо от модните архиви. "Това, което прилича по-скоро на научна фантастика, всъщност е модел от XIX век", споделя тя пред Ванеса Фрийдман от The New York Times.

През 40-те години на ХХ век ръкавите отново идват на мода благодарение на дизайнери като Адриан, холивудски кутюриер, чиито гигантски ръкави с къдри са любими на младата Джоан Крофорд и са предшественици на също толкова респектиращите раменни подплънки от Втората световна война. През 80-те години на ХХ век ръкавите се завръщат отчасти благодарение на принцеса Даяна и сватбената рокля.

Вероятно не е случайност, че епизодите на популярния сериал "Короната", посветени на Даяна, съвпадат със завръщането на големите ръкави. Френският дизайнер Симон Порт Жакмюс изрично посочва Даяна като вдъхновение за своето ревю за есента на 2023 г., което включва много буфан ръкави. А Ненси Доджака, лондонски лейбъл – любим на знаменитости като Дуа Липа и Риана, превръща дългите ръкави в отличителен белег на своята марка.

"Винаги сме били много прецизни по отношение на дължината на ръкавите- казва тя. -Обикновено държим да покрият кокалчетата на пръстите, защото това добавя чувственост на тоалета, както и удължава ръцете и силуета".

Съществува още една гледна точка към нестандартните ръкави и тя е свързана с вездесъщия ТикТок. Още през 2022 г. естетиката cozy girl (букв. "уютно момиче") стана популярен тренд в социалната мрежа. С корени още от 90-те (сетете се за Кърт Кобейн от Nirvana, който е привърженик на плетивата, покриващи ръцете му) хаштагът cozy girl се сдобива с над 30 млн. гледания в ТикТок. Естетиката поставя на първо място комфорта и усещането за домашен уют в духа на датската хюга, като се усещат и препратки към романтичните филми на 90-те години като "Безсъници в Сиатъл" и "Имате поща" с Том Ханкс и Мег Райън.

Ново начало

От пандемията насам мнозина от нас живеят с вярването, че никога повече няма да се върнем към некомфортното, но пък впечатляващо облекло. Ето че това се оказва напълно погрешно – особено за горната част на тялото. Какво имаме предвид? Онлайн срещите, при които се виждаме само от гърдите нагоре, насърчават голяма част от хората да търсят ефектни дрехи, с които да изпъкнат в малкия правоъгълник на монитора. Това е също толкова валидно и за киното – гледаме актьорската игра предимно от главата до кръста.

По думите на Даниел Роузбъри, когато облечеш нещо по-обемно, заемаш повече физическо пространство. Това е начин да утвърдиш себе си и да се почувстваш по-значим. Така че въобще не се двоумете, а грабнете любимата си дреха с обемни ръкави и се пригответе за една вълнуваща година!

Тоалет за каране на колело от 1900 г.
Тоалет за каране на колело от 1900 г.
Ръкав тип gigot или leg of mutton. Разновидност на буфана, но се стеснява
в долната си част.
Ръкав тип gigot или leg of mutton. Разновидност на буфана, но се стеснява в долната си част.
Дамски тоалет за поход в планината от 1912 г.
Дамски тоалет за поход в планината от 1912 г.
Връхни дрехи с интересни ръкави
Връхни дрехи с интересни ръкави
Впечатляваща дреха със стол яка, ръчна бродерия и ръкав тип прилеп
Впечатляваща дреха със стол яка, ръчна бродерия и ръкав тип прилеп
  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене