След 13 години Евелина Бибова се отказва от художествената гимнастика, сега играе в главна роля в “Чума”

Евелина Бибова като Елица в сцена от филма “Чума”

Тази година ще бъде абитуриентка и ще кандидатства в НАТФИЗ

Нежна, чувствителна, любвеобилна и макар на 17 години, тя е готова да се омъжи. Такава е героинята Елица, в която трябва да се превъплъти младата актриса Евелина Бибова във филма “Чума”. Избират я за ролята, когато е на 16 години.

Сюжетът на филма се развива в началото на XIX век. Чорбаджи Юрдан, в чийто образ влиза Свежен Младенов, и синът му Йоно, изигран от младия актьор Матей Мичев, се завръщат от хаджилък и заварват чумата да върлува по българските села. Йоно бърза за сватба, докато в неговото село има само страх, разбойници и глад. Героинята на Евелина Бибова е годеницата му, която го чака с нетърпение. Тя обаче предчувства опасността, но въпреки това не се страхува, докато нейните съселяни са изгладнели, уплашени и изгубили човечността си.

Сценарият на филма е дело на проф. Боян Биолчев и е вдъхновен от разказа на Йордан Йовков “През чумавото”. Режисьор е Иван Владимиров, а в останалите роли са Добрин Досев, Велислав Павлов, Станислав Пеев, Людмила Сланева и Любомир Бъчваров. 

Сцена от филма “Чума”
Сцена от филма “Чума”

“Основните теми във филма са за страха и опита да запазиш човечността си, и любовта, която те кара да живееш и да намираш смисъл. В днешно време много хора нямат тази тръпка за живота и предпочитат да се страхуват”, разказва Евелина Бибова.

Тя самата се оприличава на героинята си. “От малка на първо място мечтая да имам семейство, което да ме обича и аз да го обичам. Това е най-важната ми ценност, след това идва личностното развитие и успехите. Това е естеството на жената. Елица е много първична, като мен, влюбчива, емоционална, отдадена на хората, които са ѝ близки. Чудих се как така мен са избрали за нейния образ, но после си дадох сметка, че аз съм като нея”, разказва момичето. 

В момента е в 12-и клас, ще бъде абитуриентка и лека-полека се подготвя за бала. А в НАТФИЗ ще кандидатства през есента.

От пет години посещава актьорската школа на Башар Рахал и Зафир Раджаб

Там я насочват да кандидатства за кастинга на “Чума”. Тя снима сама видео, в което се представя. “Такива видеа са ми по-трудни, отколкото когато имам текст, защото говоря за себе си. Притеснявам се. Страхувам се повече от отзивите на близките ми, отколкото на хората в сферата на изкуството. Вероятността да не ме харесат е по-голяма. Всички, които се занимават с изкуство, знаят колко е трудно и ще ме разберат, а близките ми може би не са наясно колко труд се изисква”, разказва Евелина. След като изпраща видеото, почти забравя за кастинга, но след 3 месеца екипът се свързва с нея. Тогава за следващия кръг трябва да представи монолог, който отново да изпрати под формата на видео. “Пратих го, но с лошо качество. Светлината не беше добра, затова не очаквах да го харесат, но слава богу, нещо са видели в мен. След месец ме извикаха на живо, трябваше да си партнирам с Матей Мичев”, разказва Евелина. Съвсем не е очаквала да я изберат за ролята на Елица, но

винаги си е мечтала да снима в различна епоха или в исторически филм

Едно от нещата, които са я затруднявали, е да се съобрази с маниерите на жената, които сега са различни. “Въпреки че са цепили дърва, доили крави, те са били дами. Дори много по-изискани в отношенията си с мъжа в сравнение например с нас в днешно време”, казва младата актриса. 

Евелина Бибова с три медала след състезание по художествена гимнастика. На снимката е с треньорката си Благовеста Илиева
Евелина Бибова с три медала след състезание по художествена гимнастика. На снимката е с треньорката си Благовеста Илиева

И нейната героиня, като повечето в “Чума”, има много сцени, на които язди кон. Затова Евелина ходи на езда, за да може да свикне с животните и те да ѝ се доверят.

Мечтата ѝ да бъде актриса е от дете, въпреки че не е израснала в актьорско семейство. Когато е в 4-и клас, моли родителите си да я запишат в актьорска школа, ако успешно си вземе матурите. Въпреки че се справя отлично, тя е още малка и изчаква няколко години. От 8-и клас започва да посещава школата на Башар Рахал и Зафир Раджаб. Учи в 32 СУИЧЕ “Св. Климент Охридски” с изучаване на испански и английски и профил “История и български език”.

Преди 2 години съвсем случайно разбира, че майка ѝ също е искала да се занимава с актьорство. Намира неин дневник, в който си е записвала какви материали са ѝ необходими да кандидатства в НАТФИЗ. Но се е отказала и се е насочила към ресторантьорството. “Сега изпълвам нейната мечта. Радва се повече и от мен”, казва Евелина. 

Младата актриса ходи на конна езда за снимките на “Чума”.
Младата актриса ходи на конна езда за снимките на “Чума”.

Преди актьорството обаче тя има друга мечта - художествената гимнастика. Още когато е на 3 години и половина, прави кълбета и най-различни стойки на дивана в хола. Тогава майка ѝ ѝ пуска да изгледа Олимпийските игри в Пекин през 2008 г. Оттогава всяка вечер Евелина питала родителите си кога ще я запишат на гимнастика. Накрая го правят, когато вече е на 5. Така 13 години се отдава на този спорт. Но преди по-малко от година са отказва. “Сега помагам на треньорката ми в подготвителната група. Занимавам се с децата и е хубаво да предаваш опит. Най-вече им вдъхвам доверие, което аз не съм имала в себе си. Надявам се да успеят”, казва младата актриса.

Иска ѝ се скоро да се научи да свири на китара. А новата ѝ мечта е да прави и музика.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Христос воскресе, скъпи читатели!
Подкаст: Криели от Деси Бакърджиева, че прапрабаба й била актриса, разбрала от учебник във ВИТИЗ
Натурални продукти за справяне със стомашните проблеми
10 невероятни първи дами, които засенчват съпрузите си (галерия)
Ангелите си имат професии

Напишете дума/думи за търсене