Нети пее в първия си моноспектакъл

Нети по  време на първата репетиция за моноспектакъла “Глас”.

СНИМКА: БОРИС УРУМОВ

Съвсем скоро Антоанета Добрева-Нети ще излезе на сцената на Театър “Българска армия” в първия си моноспектакъл. Постановката се казва “Глас”, сравнително нова българска пиеса, написана през 2019 г. от Елена Алексиева. Моноспектакълът вече е поставян на сцените на НДК и Народен театър “Иван Вазов” и е игран от Яна Титова и Яна Маринова. Новият вариант с участието на Нети е режисиран от Ивайло Христов, а музиката е на Дони. И още нещо различно - този път главната героиня ще има и музикални изпълнения. Нети е и оперна певица, така че съвсем логично е и да пее.

През лятото получила предложението за моноспектакъла “Глас” от директора на Театър “Българска армия” Мирослав Пашов. “Още като го прочетох, си казах, че е страхотен, толкова близо до мен, защото става въпрос за оперна певица, нещо, с което се занимавам вече 10 години. Фактът, че съм в тази сфера, много ще ми помогне героинята да звучи достоверно”, разказва Нети.

Пиесата разказва за дубльорката на Мария Калас, жена, която притежава визия, глас, всичко, само не и късмет. Активните ѝ певчески години съвпадат с времето, когато Калас е голямата звезда, а нея принуждават да стане дубльорката и никога не излиза на сцена. Трагична съдба, но разказана с блестящо чувство за хумор и много самоирония.

“Ивайло Христов, който е един блестящ актьор и режисьор с огромен опит, ме води много точно. Самите репетиции са изключително приятни, леки, игрови, тъй като тази героиня разиграва целия си живот, представяйки и всички хора, с които е имала някакъв допир. Основното е, че е силен, борбен характер и винаги я спасява чувството ѝ за хумор”, добавя Нети.

Премиерата на “Глас” е обявена за 10 март, но е възможно да бъдат готови по-рано с подготовката на пиесата.

Това е първият моноспектакъл с участието на жена в цялата история на Военния театър

За Нети също е съвсем ново предизвикателство, за което разказва, че се налага да се справи с огромно количество самостоятелна работа. Но с него сякаш се връща в детските години, когато има един свой собствен свят, в който разиграва хиляди неща. И въпреки че за нея е дебют да играе в моноспектакъл, не се чувства сама, така се заиграва с нещата, с текста, с героинята, все едно е с много хора на сцената. И засега се чувства много комфортно.

Какво ще пее по време на спектакъла, обаче остава като изненада за зрителите. “С моя преподавател Христо Сарафов си дадохме сметка, че преди въобще да знам, че някога ще играя тази роля, повечето от ариите, които съм учила, са в репертоара на Мария Калас, защото и двете сме сопрани”, казва още Нети.

Наред с подготовката за “Глас” Нети е и на турне в различни европейски страни с Асен Блатечки и спектакъла им “Този филм”, написан от Дони, с режисьор Иван Урумов. За постановката актрисата казва, че е страхотна комедия с обрати на всяка страница, до последно си мислиш, че ще стане едно, а се случва нещо друго. Най-ценното е, че накрая истински докосва зрителите и

много от тях се разплакват

Пиесата вече е представяна в различни точки на Стария континент и за Нети е изключително интересно да играе по текст, който никой никога преди това не е играл, не е проверен и няма идея как ще реагират хората. С Дони решават да поканят Асен Блатечки да влезе в мъжката роля, категорични са, че много му отива. И имат на разположение само 10 дни за репетиции. Текстът върви като естествен диалог, прескачат от тема в тема, връщат се към предишна.

Все още е нова постановка, но “Този филм” вече се радва на голям успех. Още на премиерата в Испания хората реагират емоционално буквално от първата реплика, което, разбира се, много радва Нети, Асен Блатечки и Дони.

На 20 януари постановката ще гостува в Мюнхен, на 27-и ще бъде в Касел, а на следващия ден в Нюрнберг. На 3 февруари ще се играе в Щутгарт, на 4-и в Дюселдорф, на 10-и ще бъде в Честър и на 11-и в Манчестър.

Първоначално идеята била спектакълът да се играе само навън, но когато през лятото пуснали плаката в социалните мрежи, започнали да им звънят български организатори на театрални представления и да ги канят. Така че като свърши сезонът на това първо турне през април, ще обиколят с постановката и България, но през лятото. Премиерното представление за България ще бъде на 17 май в “София лайф клуб”, като част от фестивала SoFest.

Нети и Асен Блатечки правят европейско турне с “Този филм”.
Нети и Асен Блатечки правят европейско турне с “Този филм”.
  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Какво представляват хората, наречени синкис?
Рекорд - трейлърът на филма за Георги Аспарухов-Гунди с 2 500 000 гледания (Видео)
В Кан просълзената Бинош определи Мерил Стрийп като “международно съкровище”
Дъщерята на Том Круз се отказа от фамилията на баща си
Дзадзен практика - тайната на дзен

Напишете дума/думи за търсене