Крал Чарлз III бил в гората за гъби, когато майка му умира

Крал Чарлз III и съпругата му Камила на събитие. СНИМКА: РОЙТЕРС

Съпругата на британския монарх често го побутва с чантата си, ако говори прекалено дълго

Чарлз III научава, че е новият крал на Обединеното кралство, при доста странни обстоятелства, разкрива биографична книга, излязла тази седмица в Англия. След като му съобщават през септември 2022 г., че майка му Елизабет II е на смъртно легло, той пристига в шотландския замък Балморал, където тя все още се намира след лятната си ваканция. Заедно със съпругата си Камила прекарват час до леглото ѝ, но след това излизат, за да я оставят да си почине. Никой в този момент не предполага, че краят на най-дълго управлявалата кралица ще е толкова скоро. Само преди часове лекарите са казали на Чарлз, че вероятно ѝ остават няколко дни живот.

Затова престолонаследникът решава да отиде да бере гъби, за да “проясни главата си”. Докато е още в гората, получава обаждане от замъка, което започва с обръщението “Ваше Величество”. Така разбира, че майка му е издъхнала и че вече той е монархът. Решава веднага да съобщи на двамата си синове, но когато звъни на дворцовата телефонна централа да го свържат с тях, се колебае как да се представи и просто казва: “Аз съм”.

“Чарлз III: Нов крал, нов двор” е написана от писателя Робърт Хардман, който е автор и на други книги за британското кралско семейство. Макар да съдържа много автентични свидетелски разкази на хора, свързани с краля, тя не е оторизирана негова биография. По тази причина и дворецът отказа да коментира направените в книгата разкрития.

Сред тях е например паметна бележка от личния секретар на Елизабет II за нейната смърт, която се пази в кралския архив и никога не е била оповестявана. “Много спокойно, насън, старост”, е написал Едуард Йънг за последните минути от живота на 96-годишната кралица.

Също така се разкрива, че тя е

била вбесена от твърденията на внука си

- принц Хари, и съпругата му Меган, че имат нейната благословия да кръстят дъщеря си Лилибет – прякор, с който покойната кралица е била известна като много малка в семейството си. Когато научава за изказванията на двамата, тя била “толкова ядосана, колкото никога не е виждана”, въпреки че Меган и Хари достатъчно вгорчиха последните години от живота ѝ с решението си да напуснат кралското семейство и да емигрират в САЩ, сипейки оттам тежки обвинения към него.

Книгата хвърля светлина и върху ключовата роля на кралица Камила в кралския двор, след като години наред тя бе държана далеч от светлината на прожекторите заради клеймото, че е виновна за провала на първия брак на Чарлз с лейди Даяна. Днешната съпруга на краля е описана като човек, който има успокояващо въздействие върху всички, много земна, със страхотно чувство за хумор, която не се притеснява да намигне и на епископ, за да разсее внезапно появило се напрежение по време на срещите на съпруга си. Също така тя стриктно следи той да спазва натоварения си график и когато прекалено дълго разговаря на публични места и се бави, го побутва с ъгъла на дамската си чанта по гърба да приключва.

“Те са като ин и ян – наистина пълна противоположност, която мисля, че работи брилянтно”, разказва в книгата сестрата на кралицата. Анабел Елиът често се явява като нейна придружителка по време на официални събития и се смята за един от най-доверените ѝ хора. По думите ѝ

Камила е човекът, който кара Чарлз да се смее,

а той е нейният прозорец към света с богатите си познания по различни теми и разнородни интереси, независимо дали става дума за религия, други страни, или климатични изменения.

Служители на двореца също потвърждават, че макар силно свързани един с друг, кралят и кралицата са много различни. Чарлз изпитва неприязън към задушните стаи и непрекъснато отваря прозорците, докато Камила обожава да стои на топло, заради което в кабинета ѝ винаги е като в сауна. “Той никога не включва отоплението през зимните месеци в жилището им в Кларънс Хаус, за да не допринася за изменението на климата, въпреки че става доста хладно”, разкрива британският финансов министър Джеръми Хънт. Служители на Бъкингамския дворец се шегуват, че вече могат лесно да разберат местонахождението на монарха, като просто погледнат прозорците. Ако има отворен, през който се веят пердета, значи кралят е наблизо. Даже има виц как спадът на температурите в двореца бил първият непосредствен ефект от смяната на трона в Лондон.

“Наистина има постоянна битка за това. Той ще отвори прозорец. Камила ще се промъкне отзад и ще го затвори. Ще последва: “О, скъпа, ти затвори прозореца” и “Да,

направих го, защото всички замръзваме”

Покрай това ще има много закачки и всичко пак ще се повтори”, признава и Анабел Елиът.

Чарлз и Камила имат различия и относно обяда. Докато кралят се стреми да го пропуска, което понякога създава доста трудности по време на официални обяди, тъй като всички участващи очакват монархът пръв да започне, кралицата винаги си хапва в средата на деня, защото смята, че така тялото по-равномерно се зарежда с необходимите му хранителни вещества и енергия.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Остави ме на мира, искам да мастурбирам
Плантейнът лекува гастрит и язва
До какво води синдромът на майка Тереза?
Ето кой шие костюмите за Dancing Stars
Как внукът на Алла Пугачова избяга от войната

Напишете дума/думи за търсене