Какво трябва да знаете за автомобилните гуми

Снимка: Pixabay

Автомобилните гуми са сред най-важните части на всяко превозно средство. Те влияят на маневреността на автомобила и разхода на гориво. Автомобилните гуми имат различни размери и типове, подходящи за различните превозни средства, условия на пътя и сезони. Това включва широчина, височина, диаметър, скоростен и товарен индекс.

От създаването си до днес автомобилните гуми преминават през много подобрения и иновации, за да достигнат предлаганото днес качество. Устройството на съвременните гуми цели повишаването както на безопасността, така и на комфорта при шофиране. Правилното съхранение пък запазва характеристиките и може да удължи живота на гумите.

Кратка история на автомобилните гуми

Историята на първите автомобилни гуми започва през далечната 1846 г., когато шотландецът Робърт Уилям Томсън патентова изобретението си. Той го дефинира като еластична опорна повърхност около колелата, която цели облекчаване на движението и намаляване на шума. Малко над 40 години по-късно пък друг шотландец – Джон Бойд Дънлоп, създава пневматичната гума през 1888 г., а година по-късно я патентова. Започналата тогава с производство на гуми за велосипеди компания днес е едно най-разпознаваемите имена сред производителите на автомобилни гуми.

В следващите години започват значителни подобрения в конструкцията на гумите и материалите, от които се изработват. Иноваторът инженер Чарлс Кингстън Уелч предлага камерата да се отдели от външната гума. Това пък води до изобретяването на начините за монтаж и демонтаж на гумите, а оттам и до използването на пневматични гуми за автомобилите. Първите, които го правят, са французите Андре и Едуар Мишлен – друго известно и до днес име в света на автомобилните гуми.

Конструкцията и процеса по производство на автомобилни гуми минават през редица усъвършенствания, за да достигнат днешното си ниво. С времето се използват все по-надеждни материали с по-високо качество и се търсят подобрения с цел по-лесната употреба на автомобилните гуми. Иновациите и модификациите дават предпоставките за широкото производство на автомобилни гуми по цял свят днес.

Устройство на съвременните автомобилни гуми

Конструкцията на автомобилните гуми е многокомпонентна и се състои от следните елементи:

  • Протектор (шарка) – външната част на гумата, която може да е с различен грайфер спрямо предназначението и условията, в които ще се използва гумата
  • Раменен блок и ламели – части от протектора, чрез които се осигурява сцеплението с повърхността за повече стабилност при движение
  • Каракас – основната структура на гумата, изработена от различни видове фини влакна (корда)
  • Страничен борд – външна част на гумата, която се свързва с джантата и осигурява стабилност при движение
  • Корда – фини влакна от метал, текстил или фибростъкло, които осигуряват на гумата здравина и стабилност
  • Усилен пояс – намира се между каракаса и протектора и защитава каракаса от удари, осигурявайки здравина на гумата при съприкосновение с пътя
  • Обръч на борда – метална част, свързана с джантата на колелото
  • Борд – външната част на гумата, която поддържа въздушното ѝ налягане, предпазвайки камерата

Как да съхраняваме правилно автомобилните гуми

Правилното съхранение на автомобилните гуми е ключово за запазване на характеристиките и удължаване на живота им. Ето няколко стъпки, които да следвате:

1. Прибирайте гумите добре измити

2. Опаковайте ги внимателно

3. Изберете подходящо място за съхранение – на закрито, тъмно и сухо

4. Подреждайте ги правилно – изцяло изправени или изцяло легнали, за да се избегне деформация

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене