Ретроактивна ревност, или когато имаме проблем с миналото

Работете върху своето самочувствие и не давайте на ревността да саботира връзката ви

Случвало ли ви се е да слушате за бившия партньор на любимия човек до вас и да изпитвате алогични чувства на ревност и страх? Понякога жената/мъжът до нас остава в приятелски взаимоотношения с бившия/ата си и при всяко споменаване за тяхна среща или телефонно обаждане стомахът ни се свива на топка. Повечето хора, които изпитват подобни чувства, се срамуват да ги признаят, защото в тях няма никаква логика и прагматизъм. Всеки е имал своето минало, обичал е някой друг или поради някакви обстоятелства е живял с друг, бил е семеен дори с него. Изглежда изключително глупаво и безсмислено да ревнуваме от миналото, но се случва, при това на много хора. В психологията този тип ревност дори е дефинирана като “ретроактивна”.

Ето как може да бъде разпозната:

Постоянна мисъл за миналото на партньора ви

Може да откриете, че многократно мислите за миналото на партньора си, и да изпитвате завист към предишните му връзки.

Съмнение и недоверие

Ревността може да ви накара да станете мнителни и да започнете да ровите в телефона на любимия си, търсейки доказателства, че има някакви отношения с бившия/ата.

Правите дисекция на всяка дума, която чуете, че двамата си разменят, на всеки коментар или емотикон от единия за другия в социалните мрежи и т.н

Сравнявате се

Оглеждате от глава до пети бившия/бившата, когато се случи да се срещнете, слушате и запомняте всяка негова/нейна дума, анализирате и ги виждате и чувате през очите и ушите на своята половинка. Убедени сте, че той/тя ви превъзхожда – изглежда по-добре, по-забавен/а е, по-умен/а. И това ви измъчва непрестанно и жестоко.

Представяте си липсващи подробности

Ако не сте запознати с подробностите от романтичната история на вашия партньор, вероятно си ги представяте, като, разбира се, идеализирате отношенията им.

Несигурността е една от възможните причини

за ретроактивната ревност. Независимо дали те са реални, или въображаеми, хората са склонни да изпитват ретроактивна ревност, когато се чувстват застрашени във връзката. Това може да дойде вътрешно от собствената несигурност или външно, ако партньорът им се отдръпва от тях или не заслужава доверие.

Чувствате, че нещо липсва

Ретроактивната ревност има тенденция да се задейства, когато фантазията за връзката, която вашият партньор е имал с бившия/ата, изглежда по някакъв начин по-добра от настоящата ви връзка. Например, ако не се чувствате емоционално свързани с него/нея, не прекарвате качествено време заедно или усещате, че нещо липсва във връзката ви, може да се фиксирате върху това как партньорът ви е правил нещата, които в момента търсите, в миналото с някой друг.

Страхувате се от отхвърляне

Проучване от 2018 г. с 247 участници установява, че хората, които са чувствителни към отхвърляне, са по-склонни да изпитват ревност. Тази чувствителност може да ви накара винаги да сте нащрек за признаци на отхвърляне и да реагирате остро на безобидни думи или поведение от страна на вашия партньор. 

Тя/той все още поддържа връзка с бившия/ата си

Ако вашият партньор все още поддържа връзка с бившия си, може да откриете, че се чудите за състоянието на текущите им отношения и да се замисляте върху всички възможни сценарии “ами ако”.

Били сте разочаровани в миналото

Може да откриете, че изпитвате ревност, ако вашият настоящ или предишен партньор е бил неверен или не заслужава доверие. Въпреки че може да е трудно да предотвратите проблемите с доверието от предишни връзки да повлияят на настоящата ви връзка, важно е да видите сегашната си половинка такава, каквато е.

 Въздействие върху психичното ви здраве

Ревността е отрицателна емоция, която може да ви отведе надолу по изтощителна спирала от непродуктивни мисли. Фиксирането върху миналото на партньора ви може да повлияе на способността ви да се наслаждавате на настоящето с него. Може да откриете, че се чувствате стресирани и тревожни, което е трудно и дискомфортно състояние.

Когато идеализирате другите, вие по същество ги издигате в култ и обезценявате себе си. Това може да бъде удар по вашата увереност и самочувствие, засягайки начина, по който виждате себе си и в други области от живота си.

Не на последно място, ревността може да ви накара да започнете караници с партньора си, които да са напълно ненужни. Той/тя може в крайна сметка да се разочарова от вашата ревност и също да започне да се чувства засегнат от липсата ви на увереност и самооценка. Това би повлияло на динамиката на връзката ви и би ви поставило в неравностойно положение.

Имайте предвид, че ревността може да действа като самоизпълняващо се пророчество, което саботира връзката ви. Ако ѝ се поддадете, може да преминете към поведение, което отблъсква партньора ви, правейки най-лошите ви страхове реалност.

4 начина за справяне с ретроактивната ревност

Избягвайте да ѝ се поддавате

Ако изпитвате ревност, може да се изкушите да подслушвате партньора си. Важно е да се противопоставяте на тези поведения и да разберете, че те са непродуктивни. Занимавайте се с нещо друго, докато желанието да надникнете в телефона му премине.

Работете върху самочувствието си

Ревността често се корени в собствените ви притеснения и несигурност. Опитайте се да се съсредоточите върху себе си и да работите върху укрепването на чувството си за увереност и изграждането на самочувствието си. Не забравяйте, че има причина вашият партньор вече да не е с бившия си и да избере да бъде с вас. Използвайте рационално мислене, за да се справите с несигурността си, която вероятно ще се окаже ирационална при по-внимателно разглеждане.

Съсредоточете се върху връзката си

Вместо да се фиксирате върху предишните връзки на партньора си, съсредоточете се върху любовта си с него. Прекарайте качествено време двамата, създайте нови спомени и положителни преживявания и работете върху изграждането на доверие и задълбочаване на връзката и интимността между вас.

Общувайте

Ако партньорът ви дава причини да се чувствате несигурни във връзката, споделете това с него и помислете дали да не поискате да промени нещо, за да ви помогне да се почувствате по-уверени.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене