Трите най-богати жени в света имат общо $230 млрд.

Франсоаз Бетанкур Майерс притежава 96,5 млрд.
СНИМКА: РОЙТЕРС

Само 28% от дамите милиардери са изградили сами състоянието си, останалите са го наследили

Макар през последния век да бе направено много за равнопоставеността на жените, има неща, в които те не са на равна нога с мъжете. Един от най-фрапиращите примери са световните класации за богатство. Колкото и успешни дами да влизат в тях, нито една не намира място в топ 10 на най-заможните хора на планетата. Дори тези, които са наследили богатството си от съпрузи или родители, обичайно са след 15-о място, а когато става въпрос за самостоятелно изграден бизнес - даже след 40-о.

Според последната класация на списание “Форбс” най-богатата жена е Франсоаз Бетанкур Майерс. Тя притежа 96,5 млрд. долара, което я поставя на 15-а позиция в глобалната класация. 70-годишната французойка е внучка на основателя на L'Oreal Йожен Шулер и за трета поредна година оглавява списъка на най-заможните дами благодарение на 12-процентов ръст на акциите на козметичния гигант, докато други милиардери виждат спад в бизнеса си.

Дълги години Франсоаз живее в сянката на майка си Лилиан Бетанкур. Тя от своя страна наследява бизнеса от баща си – химик, който произвежда боя за коса. Още на 15 г. Лилиан започва да работи в семейната фабрика, което не се налага на дъщеря ѝ, тъй като фамилията вече е доста богата, когато тя пораства. Така че Франсоаз се отдава на писане на книги и свирене на пиано. Още от малка не поддържа много топли отношения с майка си, но нещата особено се влошават през последните години от живота на Лилиан. Майката е обсебена от светски фотограф, когото обсипва със скъпи подаръци и даже възнамерява да осинови, за

да го направи наследник на богатството си

Дъщерята успява да докаже в съда, че Лилиан страда от деменция и тя е поставена под нейно попечителство. След смъртта ѝ през 2017 г. Франсоаз и синовете ѝ поемат изцяло ръководството на печелившата компания. Те харчат част от състоянието си за благотворителност. Дават 230 млн. долара за реконструкцията на опожарената катедрала “Нотър Дам” в Париж. Подкрепят и проекти в здравеопазването. За разлика от майка си, която също оглавяваше класациите на най-богатите жени, Франсоаз не обича лъскавия начин на живот и светските събирания. Предпочита да прекарва свободното си време със своите близки в семейното имение в едно от предградията на френската столица.

Втората най-богата жена в света е американка. Състоянието на 74-годишната Алис Уолтън се оценява на 72,1 млрд. долара, което ѝ отрежда 21-о място в глобалната класация на световните милиардери. Тя наследява дял от основаната от баща ѝ компания за търговия Walmart. Сам Уолтън умира през 1992 г., като седем години по-рано е обявен за най-богатия американец. Твърди се, че тази новина го застига в кварталната бръснарница в Оклахома, където от години се подстригвал за 5 долара и не давал бакшиш.

Сам Уолтън стартира бизнес с евтини магазини тридесет години по-рано. Първия отваря в малко градче в Арканзас заедно със съпругата си. Бизнес стратегията му е да продава на ниски цени в отдалечени райони, като плаща малко на служители и доставчици и разчита на големи обороти. Така Walmart първо става най-големият търговец на дребно в САЩ, а после и в света.

Още приживе Сам Уолтън прехвърля бизнеса на четирите си деца, за да не плащат данък наследство върху него. Освен магазини в него има банки, вестници и футболни отбори. Днес общото им фамилно богатство се изчислява на 267 млрд. долара, което

ги прави най-богатото семейство в Америка

За разлика от братята си Алис не влиза в оперативното ръководство на търговската компания. Кариерата ѝ стартира като инвестиционен консултант, а след това основава и инвестиционна банка. Един от големите ѝ проекти е изграждането на летище в Арканзас, а другият е Музей за американско изкуство в родния им град Бентънвил, в който са изложени изключително ценни експонати, които тя е събирала през живота си. Алис Уолтън има два брака зад гърба си. Първият е с инвестиционен банкер, а вторият с предприемач, който построява басейна ѝ. Няма деца и харчи много за благотворителност. Предпочита да живее в луксозния си апартамент в Ню Йорк с изглед към Сентръл парк, който купува за 25 млн. долара през 2014 г.

Третата най-богата жена също е американка. 61-годишната Джулия Кох притежава 61,4 млрд. долара, което я поставя на 24-а позиция в глобалната класация, на световните милиардери. След смъртта на съпруга ѝ Дейвид Кох преди пет години, тя и трите ѝ пълнолетни деца получават 42% от Koch Industries. Базираната в Канзас компания е втората по големина фирма в САЩ и се занимава с производство и дистрибуция на нефтени горива и химически продукти. Разполага със 122 000 служители в 60 държави. Компанията е основана от бащата на Дейвид Кох през 1940 г., който разработва иновативен процес за рафиниране на суров петрол. Мажоритарният му дял в компанията е разделен между четиримата му синове след неговата смърт през 1967 г. В крайна сметка обаче само двама от тях остават в бизнеса, след като между наследниците избухва съдебен спор за разпределяне на дивидентите. Още преди смъртта на съпруга си Джулия Кох се занимава с мащабна благотворителна дейност. Чрез фондацията си двамата финансират проекти за 1,8 млрд. долара, които са насочени за справяне с бедността и развитие на културата. Последното дарение на Джулия Кох е от 75 млн. долара за строителството на модерна болница в Палм Бийч. Преди да срещне съпруга си, тя

работи като модел и помощник на моден дизайнер

През първите години от брака им се радва на светския живот в Ню Йорк, но по-късно предпочита спокойствието на семейния дом.

Общото състояние на трите най-богати жени е около 230 млрд. долара, почти колкото това на най-богатия мъж Бернар Арно, чиито активи “Форбс” изчислява на 226,5 млрд. долара. Бизнес изданието отбелязва, че броят на дамите милиардери непрекъснато се увеличава. През миналата година те са били 337 в сравнение с 327 през 2022 г. Само 28% от тях обаче самостоятелно са натрупали състоянието си, повечето са го наследили от съпрузи или родители.

Сред самоизградилите се милиардерки най-богата е Рафаела Апонте-Диамант. 78-годишната италианка притежава половината от най-голямата корабна компания в света. Тя основава MSC заедно със съпруга си Джанлуиджи през 1970 г. Тогава купуват първия си кораб със заем от 200 хил. долара, а днес са милиардери. Личното състояние на Рафаела Апонте-Диамант се оценява на 28,6 млрд. долара, което я поставя на шеста позиция сред жените милиардерки и на 57-а в глобалната класация на най-богатите хора, в която има 2640 души. Сред тях са звезди като певицата Риана и риалити звездата Ким Кардашиян. Те имат съответно по 1,4 и 1,7 млрд. долара, с които попадат в дъното на списъка.

Проучвания са показали, че изграждането на бизнес за милиарди отнема години неуморна работа. В повечето случаи става въпрос за 100-часова работна седмица и ако човек иска да има семейство, трудно може да намери баланс между двете неща, особено когато трябва да раждаш и отглеждаш деца. А и мъжете като цяло са по-самоуверени от жените, което им помага да предприемат по-рисковани и водещи до бързи успехи ходове.

Състоянието на 74-годишната Алис Уолтън се оценява на 72,1 млрд. долара
СНИМКА: РОЙТЕРС
Състоянието на 74-годишната Алис Уолтън се оценява на 72,1 млрд. долара СНИМКА: РОЙТЕРС
  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Ангелите си имат професии
Руси Чанев е носителят на голямата награда "Аскеер" за цялостен принос
Принц Уилям и Кейт Мидълтън отпразнуваха 13 години брак
На какво вреди фелациото
Защо крал Чарлз пътува навсякъде с поръчкова тоалетна чиния и плюшено мече?

Напишете дума/думи за търсене