Луиза Григорова, Мария Игнатова, Марта Вачкова - три поколения хубави жени, които следват модния тренд да са без грим

Луиза Григорова-Макариев залага на възможно най-семплата и естествена визия, когато е извън сцената и зад камерата.

Много вода, без цигари и добри емоции - рецептата на известните за сияйна кожа

Как изглеждат известните жени без грим? Напоследък все повече актриси, модели и тв водещи не се стесняват да покажат истинското си лице без макиаж в социалните мрежи - там, където хейтът е най-видим и силен. Но вместо възмущение получават само одобрение и ласкави коментари.

Причината не е само да са в крак с модния тренд за по-малко грим, но и в желанието дълго да останат естествени и красиви. Както казва Луиза Григорова, по-добре с бръчки и малко грим, отколкото с бръчки и много грим.

Тя, както и моделът Ивелина Чоева, тв водещата Мария Игнатова и любимата актриса Мартина Вачкова са представители на три поколения хубави жени, които все повече залагат на ефекта “грим - без грим”.

Цял живот работата ми е свързана с гримове, прически, костюми и може би точно оттам идва желанието ми, когато съм извън сцената и зад камерата, да съм възможно най-семпла и естествена.

Така актрисата Луиза Григорова-Макариев обясни в инстаграм профила си защо повече залага на естествената визия във всекидневието си. Тя публикува кратко видео, в което показва на своите последователи как със съвсем малко грим по лицето да изглеждат естествено.

Все повече известни българки избират да се покажат без грим и филтри в социалните мрежи. Така на фона на всички останали, които си публикуват снимки с филтри или силно гримирани, доказват, че естествената красота се връща и дори се цени повече.

“Привлича ме естествената красота в другите хора. Смятам, че човек може да остарява красиво, стига да поддържа здрава и сияйна кожата си”, каза Луиза Григорова за “24 часа”. По думите ѝ кожата може да изглежда много по-добре с бръчки и малко грим, отколкото с бръчки и много грим.

Естествената ѝ визия не е просто мода за актрисата, а начин на живот. Навремето дори не се е гримирала, слагала само хидратиращ крем, когато излиза навън.

“Но годините и умората си оказват влияние и имам вече черни кръгове около очите”, обяснява Григорова. Като закон спазва правилото да не си ляга гримирана, както и всяка сутрин и вечер с масажни движения да нанася хидратиращи кремове. Но както самата тя казва - основната съставка на сияйната визия е широката усмивка.

Луиза Григорова
Луиза Григорова

Тъй като Луиза Григорова става модел още на 14 години, в работата си постоянно е била гримирана. Вероятно заради това не е имала някакво влечение към гримовете, както повечето подрастващи момичета.

За първи път ѝ става неприятно, че е без грим, когато папараци я заснели и написали, че е болна. “Аз просто съм много слаба, лицето ми е още по-слабо и като не си сложа грим, може би изглеждам твърде бледа. Тогава ми стана много неприятно и си казах, че не искам да бъда подлагана на такъв тип тормоз, затова ще започна да си слагам малко грим”, обяснява тя.

Да остаряваш красиво, е възможно, смята и актрисата Марта Вачкова. “Луд фен съм на всичко естествено и нормално и бялата коса, и ходенето без грим, и това, че се снимам без грим, е продължение на идеята ми за живеене”, обясни актрисата.

От няколко години Вачкова не се притеснява да се покаже в абсолютно естествената си красота - с белите коси и без грим. “В началото, когато започнах да си пускам бялата коса, всички жени и приятелки около мен ми казваха: “Луда ли си”, “Ще се състариш”, “Защо го правиш, толкова си младолика - разказва тя и продължава: - Сега всички те ми казват: “Блазе ти, как искам и аз”.”

И тя като баба си и майка си не се боядисва. Впрочем от момиче си е мечтала да има бяла коса и се радвала на първите си бели косми. Дъщеря ѝ Рада Миладинова също казала, че никога няма да си боядиса косата, за да прикрие възрастта.

Актрисата обаче обяснява, че пускането на бяла коса е много дълъг и тежък период. Нейният съвет е изобщо жените никога да не се боядисват заради белите коси. “Да си правиш различен цвят на косата, разбирам, но да прикриваш белите си коси, не го разбирам”, категорична е тя.

Марта Вачкова от момиче е мечтала да има бяла коса.
Марта Вачкова от момиче е мечтала да има бяла коса.

Още повече че белите ѝ коси не са от ядове и мъки, защото това е най-естественото нещо, което се случва с човек, който остарява.

“Харесвам това преминаване в следващата възраст и искам всички да го видят, не искам да залъгвам никого, че с мен става нещо друго.” На мнение е, че човек трябва да се харесва във всякаква възраст и вид.

Това се отнася и за бръчките. “Аз си обичам моите бръчки, те са от смях, от радост”, казва Марта Вачкова.

Според нея гримът върху възрастна жена само подсилва годините ѝ. Разбира се, като повечето момичета и тя е ползвала гримовете на майка си. “Нормално е, като си млад, да искаш да се правиш на по-голям”, смята тя.

Много вода, да не се пушат цигари, добри емоции - това са най-важните неща според актрисата за поддържане на кожата. “Колкото пъти минете през чешмата, плискайте лицето си с вода”, казва тя, научила този съвет от Йорданка Христова.

Годеницата на актьора и тв водещ Сашо Кадиев - моделът Ивелина Чоева, също не се притеснява да се покаже в естествената си красота в социалните мрежи. Неведнъж тя е публикувала снимки, на които или е без грим, или той е едва забележим.

“Красотата е много субективно понятие, но има стереотипи, които карат жените да не се чувстват добре в кожата си. Радвам се, че през последните години виждам как в модата тези стереотипи започват да се разчупват и дори се набляга на това колко красиви са недостатъците!”, пише Чоева в инстаграм профила си. По думите ѝ за нея винаги е било важно да има здрава коса, нокти и здравословно тегло. “Не знам колко от вас знаят, но на кастингите за модели се ходи без грим, с чиста коса и без маникюр или само с nude (от англ. ез. - телесен цвят) лак. Всички агенти обръщат много специално внимание на кожа, коса и нокти, така че ако един модел иска да спечели някой ангажимент, трябва да бъде в топ форма не само като килограми”, обяснява още Чоева.

Годеницата на Сашо Кадиев - моделът Ивелина Чоева, също не се притеснява да се показва без грим.
Годеницата на Сашо Кадиев - моделът Ивелина Чоева, също не се притеснява да се показва без грим.

И тя като Луиза Григорова дава съвети в инстаграм как да се поддържа лицето. “Наблягайки на избора на козметика, пропускаме впоследствие да обърнем внимание на правилното ѝ съхранение и употреба”, пише тя.

Същевременно Чоева показва как да се направи крем за мека и ухаеща кожа. Необходимите продукти за нея са захар, кафе, кокосово масло, душ гел и мед, които, след като се смесят, се съхраняват в кутийка.

Как да се постигне ефектът “грим - без грим”, показва в клипче и актрисата и тв водеща Мария Игнатова. В инстаграм профила си тя публикува видео на “13-минутен сутрешен “камуфлаж”.

“Не съм morning person (от англ. ез. - сутрешен човек). Лягам късно, спя малко, кисела съм преди кафето, мотая се и най-често започвам “да се оправям” 15-ина минути преди да изхвърча!”, пише Игнатова. Във видеото тя се снима как нанася първо сенки на очите си, след това фон дьо тен на лицето си, малко коректор под очите, спирала, руж и червило с по-светъл цвят. Така само за 13 минути успява да постигне ефекта “грим - без грим”.

Мария Игнатова показа в социалните мрежи, че само за 13 минути може да се постигне ефектът “грим - без грим”.
Мария Игнатова показа в социалните мрежи, че само за 13 минути може да се постигне ефектът “грим - без грим”.

Доста често на естествена визия във всекидневието си и в социалните мрежи, без да се притесняват от чуждото мнение, залагат и актрисите Силвия Петкова, Дария Симеонова, Алекс Сърчаджиева, Радина Кърджилова, Теодора Духовникова, Йоанна Темелкова, Весела Бабинова и още много други.

Весела Бабинова и Луиза Григорова
Весела Бабинова и Луиза Григорова
Често те публикуват в профилите си снимки, на които или са изобщо без грим, или имат съвсем малко. В коментарите под публикациите им много хора пишат: “Много си красива”, “Много естествена и красива” и др.
Силвия Петкова често се появява без грим или със съвсем малко.
Силвия Петкова често се появява без грим или със съвсем малко.

Само преди няколко месеца секссимволът от 90-те години на XX в. Памела Андерсън реши да даде път на естествената красота. Красивата 56-годишна блондинка предизвика голямо вълнение, след като дори на важни събития не се появява с грим.

Радина Кърджилова и Теодора Духовникова (от ляво на дясно) също залагат на естествената визя.
Радина Кърджилова и Теодора Духовникова (от ляво на дясно) също залагат на естествената визя.

Естествената ѝ визия спечели похвали от знаменитости като Джейми Лий Къртис и Скарлет Йохансон, които я определиха като “акт на смелост и бунт”. “Вкъщи съм без грим, така че защо не и за Седмицата на модата или други светски събития? Наистина не знаех, че някой ще забележи, но се радвам, че го разбраха като послание”, каза Памела Андерсън в интервю пред “Пийпъл”. 

Актрисата Дария Симеонова често публикува снимки в инстаграм профила си, на които е без грим.
Актрисата Дария Симеонова често публикува снимки в инстаграм профила си, на които е без грим.

Преди 3 години американската актриса Анди Макдауъл, позната с ролите си във филми като “Зелена карта”, “Омагьосан ден”, “Четири сватби и едно погребение”, изненада всички, след като се появи на кинофестивала в Кан с посивяла коса.

Алекс Сърчаджиева
Алекс Сърчаджиева

65-годишната актриса, която някога се отличаваше с тъмните си къдрици, беше решила да даде път на естественото. Това е ефект от “затварянето” по време на пандемията, както каза Макдауъл в “Шоуто на Дрю Баримор”.

Йоанна Темелкова
Йоанна Темелкова

Гримьорът Кирил Чалъков: Тенденцията е кожата да изглежда естествена

Кожата да изглежда максимално естествена - тази тенденция в грима и козметиката, която се налага през последните няколко сезона, продължава и сега. Напоследък обаче при създаването на грима производителите се стремят да има елемент на козметична грижа. Текстурите са фини и леки, за да може кожата да диша. Тежкият, плътен грим остава на заден план. Същевременно всички продукти трябва да бъдат така съчетани, че да дават усещането за перфектна кожа.

Основата или козметичната подготовка е изключително важна. Освен обичайните почистващи и тонизиращи съставки тя включва избора на точен серум и крем. През лятото не бива да са тежки, консистенциите трябва да са максимално леки.

През зимата кожата има нужда от повече защита, обогатени текстури и допълнително подхранване. В жегите залагайте на минималистична програма с по-малко стъпки.

Слънцезащитата е задължителна и зависи от тена. По-светлите жени трябва да използват 50-и фактор, докато при по-тъмните е достатъчен 30-и. Все повече дневни кремове имат такава защита, така че не е необходимо в града да нанасяте допълнителен продукт. На плажа или високо в планината обаче той е абсолютно необходим. Слънцезащита има и във фон дьо тена, но факторът там обикновено е 20-и.

Тенденцията при нанасянето на грима също се придържа към естествения вид на лицето. Използват се сенки, руж и червило, но близки до тона на кожата. В предишните години се лансираха силни бронзанти и хайлайтъри. Сега употребата им е доста по-внимателна. Блясъкът не трябва да е фрапиращ, за да изглежда кожата нежно сияеща. Той се слага върху изпъкналите зони на лицето, за да привлича допълнително светлината и то да изглежда озарено. Нанася се върху горната част на скулите, върха на носа, леко на брадичката и съвсем деликатно на челото.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Ангелите си имат професии
Руси Чанев е носителят на голямата награда "Аскеер" за цялостен принос
Принц Уилям и Кейт Мидълтън отпразнуваха 13 години брак
На какво вреди фелациото
Защо крал Чарлз пътува навсякъде с поръчкова тоалетна чиния и плюшено мече?

Напишете дума/думи за търсене