Вълнения в Пловдив и Фукуяма заради две котки – нашата аха да я изгонят от библиотеката, японската разнасяла отрова

Котаракът Жорко ще продължи да обитава читалните на библиотеката “Иван Вазов”.

Над 15 000 души се хвърлиха да бранят Жорко в различни петиции

Два котарака накараха жителите на Пловдив и японския град Фукуяма дни наред да се тревожат за съдбата им. Нашият Георги за малко да бъде изгонен от пловдивската библиотека “Иван Вазов”, където се е настанил от доста време, докато японският пада в казан с опасен химикал и с бягството си предизвиква хаос във Фукуяма. (Виж по-долу.)

Бунт във фейсбук принуди библиотеката в Пловдив не само да остави котарака Георги, но и той да продължи да бъде обслужван. Ще го правят отговорни за това служители, за да се гарантират ветеринарномедицинският му статус и санитарните норми. Това се казва в позиция на дирекционния съвет на институцията, изпратена до “24 часа”, в който участват 16 души начело с директора Димитър Минев.

Откакто се разбра, че Минев е издал устно разпореждане котаракът да бъде изведен от библиотеката, бяха пуснати три петиции в защита на животното. Първата се казва “Книга с котка” и до момента е подкрепена от 10 423 души. Другата е под надслов “Чао, директоре” с 3735 души. Последната е “Оставка на директора! Ние сме с Жорко!” и за два дни в нея са се подписали 1519 души.

В социалните мрежи се разгоря невиждана дискусия дали мястото на Жорко е сред книгите, или трябва да се гледа навън. Някои потребители обаче изтъкват, че би било хубаво подобна гражданска енергия да бъде насочена към подобряването на градския транспорт в Пловдив.

Улична котка бяга от казан с химикали

Улична котка падна в казан с изключително канцерогенен химикал, а след това избяга, причинявайки хаос в японския град Фукуяма. Жителите на градa са предупредени да стоят далеч от всички бездомни котки, докато животното не бъде открито.

Предупреждението идва, след като работник в местната фабрика за галванични покрития открива жълти следи от лапи, водещи от контейнера. При преглед на охранителните камери се вижда как котка с бърз темп се отдалечава от границите на предприятието и изчезва в нощта.

Смята се, че любопитната животинка е била в казан с шествалентен хром - силно киселинен и канцерогенен химикал, който има оранжев и кафяв цвят.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене