Жулиет Бинош става президент на Европейската филмова академия

Жулиет Бинош. СНИМКА: Инстаграм/juliettebinoche

Френската актриса Жулиет Бинош ще бъде новият президент на Европейската филмова академия (ЕФА), след като полската режисьорка Агнешка Холанд се оттегли от поста на 1 май, съобщи електронното издание „Скрийн дейли".

Бордът на академията единодушно предложи актрисата от филмите „Шоколад", „Английският пациент" и „Страсти в кухнята". Членовете на ЕФА трябва да гласуват одобрението си до края на април, за да може Бинош да заеме поста.

Холанд е президент от 2021 г., а преди това беше председател на борда до 2019 г. Режисьорката на „Зелена граница" обяви, че се оттегля, за да се съсредоточи върху филмовата си дейност, предаде БТА.

„Не съм човек, който лесно се оттегля, но стигнах до извода, че преди всичко съм режисьор. И това е, върху което искам да се съсредоточа през следващите години", каза Холанд в изявление.

Майк Дауни, председател на управителния съвет, и Матаяс Вутер Кнол, главен изпълнителен директор на ЕФА, заявиха: „Искаме да уважим желанието на Агнешка Холанд и напълно разбираме, че отговорностите, свързани с киното, колкото и да са вдъхновяващи и важни, понякога могат да попречат на създаването на изкуство. Подобно решение ни кара да осъзнаем колко много дължим на Агнешка Холанд за нашата институция".

Преди Агнешка Холанд президент на академията беше Вим Вендерс, който изпълняваше длъжността от 1996 г., когато пое тази роля от президента-основател Ингмар Бергман.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
5 необичайни причини, заради които не успявате да отслабнете
Зомбинг и бенчинг – наръчник на модерната връзка
Елинистическа философия - радетелка на личното щастие, а не на универсалната истина
8 ползи от рисуването за мозъка
Ретрограден Плутон - изкореняване на стари модели на поведение

Напишете дума/думи за търсене