Тримата учени зад “Опенхаймер”

Килиън Мърфи в ролята на Опенхаймер, в едноименния филм, който спечели Оскар.

  • Режисьорът Кристофър Нолан ги събира, за да разкаже истината за живота на бащата на атомната бомба
  • Робърт Дайкграаф е живял в къщата на американския физик, Кип Торн се е учил от него на теория, а Дейвид Салцбърг поднася науката по разбираем начин

Mного, много преди дори да му мине през ума какви успехи ще пожъне с този проект, режисьорът Кристофър Нолан поканил на чай в офиса си в тих квартал на Лос Анджелис няколко важни човека, за да им обясни, че е решил да прави филм за Дж. Робърт Опенхаймер. За него той бил най-важният човек, който някога е живял на Земята. Израснал е с историята за създаването на атомната бомба и пускането й над Хирошима и Нагасаки през 1945 г. и смятал, че е дошло време да разкаже

истинската история на живота на физика,

който стои зад всичко това.

Още преди да седне да пише сценария, Нолан навлязъл дълбоко в тази наука, тъй като е известен с работата си в тази област - от черните дупки в "Интерстелар" до теориите за пътуване във времето за "Тенет". За да се увери, че филмът е възможно най-точен, режисьорът потърсил помощ от трима учени за информация относно Опенхаймер и неговия живот, както и за самия проект, чиято кулминация е ядреният опит "Тринити" на 16 юли 1945 г. и последвалата бомбардировка над Хирошима и Нагасаки в Япония, довела до края на Втората световна война.

Нолан се свързал с Робърт Дайкграаф, теоретичен физик и настоящ министър на образованието в Нидерландия, който е познавал лично Опенхаймер.

Бил е директор на Института за напреднали изследвания в Принстън, Ню Джърси, от 2012 до 2022 г.

Вторият научен съветник на филма е Кип Торн, също теоретичен физик от Калифорнийския технологичен институт в Пасадена, който се е учил от създателя на атомната бомба и е близък приятел на Нолан, тъй като е работил с него по предишни проекти, включително изобразяването на огромната черна дупка във филма "Интерстелар". Третият, е Дейвид Салцбърг, физик от Калифорнийския университет в Лос Анджелис, който е работил като научен консултант за други продукции, като "Теорията за Големия взрив", преди да приложи опита си върху "Опенхаймер".

Кристофър Нолан още в началото е бил похвален и от тримата учени, че преди да ги потърси, вече толкова дълбоко навлязъл във физиката, че

почти нямал нужда от консултанти

Но все пак кои са тези трима мъже, които помагат на режисьора да постигне този грандиозен успех в киното?

Роденият през 1960 г. Робърт Дайкграаф е нидерландски физик и математик, настоящ министър на образованието, науката и културата в страната на лалетата. Женен е за писателката Пиа де Йонг и има три деца. Дъщеря им Шарлот е родена с рядък вид левкемия и е обект на книга, написана от майка ѝ "Спасяването на Шарлот: Майка и силата на интуицията."

РОБЪРТ ДАЙКГРААФ
РОБЪРТ ДАЙКГРААФ

Оказва се, че Дайкграаф и Опенхаймер са имали много общи неща. И двамата били физици, директори на Института за напреднали изследвания в Принстън, работели са в един офис и

са живеели в една и съща

къща близо до университета По тази причина Кристофър Нолан е посетил министъра няколко пъти в бившия дом на Робърт Опенхаймер в Принстън.

"Режисьорът е привърженик на историческите детайли – обяснява Робърт Дайкграаф пред Nature. - Той иска всичко да е както трябва. През 2021 г. Нолан искаше да дойде и да посети къщата, за да види мястото, където Опенхаймер е живял и работил почти 20 г. Аз също живеех в този дом и в продължение на 10 г. работех в същия офис, който някога е използвал Опенхаймер. Имахме дълга дискусия за него, но също и за физиката, която обичах. Бях поразен, че Нолан наистина, ама наистина се интересуваше от това какво означава да си физик. Дойде два пъти, обиколи помещенията, за да усети мястото и да пресъздаде настроението му.

Спомням си, че вървяхме от къщата до института. Това е тази красива разходка с хубави дървета, представена във филма. Казах му, че това е идеалното пътуване до работата, защото Айнщайн и австрийският физик Курт Гьодел винаги са вървели по този път. Във филма Луис Щраус среща Опенхаймер и той посочва къщата и казва: "Това е идеалното пътуване до работното място".

Когато гледах, си помислих: "Чакай малко – това е много позната сцена!"

Нолан много оцени езерото в Института. Доста от моментите във филма са заснети близо до него - това е любимо място за много хора там. Кът за мислене и съзерцание. Мебелите от къщата също се появяват в сцените. Докато бяхме в киното и гледахме, децата ми стиснаха ръката: "Ето стола на мама!"

Министърът на образованието допълва, че науката във филма била добре поднесена, без да е прекалено специализирана и същевременно не особено тежка, така че да се разбере от обикновения зрител.

"Хареса ми, че филмът последователно гледа през очите на Опенхаймер – посочва той. - Дискусиите за физика бяха много добри — правилните уравнения бяха на черните дъски. Филмът ме накара да се замисля колко е странно всичко. Живях много близо до този човек в продължение на 10 г. Поне веднъж на ден си мислех: "Той също е живял тук, какво се случи тук?" Разглеждам стари снимки и разпознавам малки кътчета от къщата. Сега милиони хора по света гледат филма, както и историята на Опенхаймер. Спомням си го като научен ръководител и като правителствен съветник. По това време Айнщайн, който беше изключително важен за стартирането на проекта за атомна бомба, наистина се превърна в баща на движението за мир. Опенхаймер се опитваше да върви по разумния път между тези две крайности и беше наказан за това. Така че често чувствам, че неговият характер

предизвиква тези смесени чувства у мен

Това е очарователен пример за всеки, който иска да бъде учен и да играе роля в обществен дебат."

Докато Робърт Дайкграаф дава информация за дома на Опенхаймер, физикът Кип Торн разказва какво е да се учиш от бащата на атомната бомба. Професорът е роден през 1940 г. и е известен с постиженията си в гравитационната физика и астрофизиката. Заедно с Райнер Вайс и Бари С. Бариш той получи Нобелова награда за физика за 2017 г. за приноса си към детектора LIGO и наблюдението на гравитационните вълни. Като млад е посещавал лекции на американския учен в Принстън и затова споделил на Нолан какво е да имаш познания за него от първа ръка. Изяснил е и е разширил някои от взаимодействията, които са се преплитали във филма между Опенхаймер и другите герои от екипа му.

Физикът Кип Торн присъства на лекциите на Опенхаймер в университета в Пасадена.
Физикът Кип Торн присъства на лекциите на Опенхаймер в университета в Пасадена.

"Робърт беше експерт по квантова физика и беше отговорен за пренасянето на дисциплината в САЩ - обяснява Кип Торн. - Уравненията и лекциите, които той бе изнасял, обясняваха ядреното делене – захранването на атомната бомба. Режисьорът на филма ме свърза с главния актьор Килиън Мърфи по телефона. Целта беше да му обясня как Опенхаймер ръководеше лекциите и груповите дискусии и се намесваше в точния момент, за да обобщи казаното. Можеше да направи заключенията на нещо дълго и сложно, казано от колега учен, след което да насочи разговора на следващия етап. Това качество на оркестрация беше необходимо, за да успее такъв мащабен проект. Посочих, че Опенхаймер е бил

превъзходен ментор, изключително ефективен Имаше огромна широта и изключително бърз ум. Удивителна способност да схваща нещата много бързо и да вижда връзки, което беше основен фактор за успеха му като лидер на проекта за атомна бомба. След като дадох насоки на Мърфи, прегледах как е представена науката от Нолан. Тя беше поднесена по много добър начин и само някои от личностите във филма се нуждаеха от промяна."

Третият учен, който стои зад успеха на филма, е Дейвид Салцбърг. Той не е познавал бащата на атомната бомба, но е отговарял за точното представяне на уравненията и лекциите в продукцията. Експерименталният физик на елементарните частици и професор в Калифорнийския университет в Лос Анджелис е известен с научната си консултантска работа по различни телевизионни предавания и филми. Изследванията му включват физика на високоенергийни колайдери и радиооткриване на космически неутрино.

ДЕЙВИД САЛЦБЪРГ
ДЕЙВИД САЛЦБЪРГ

Затова Салцбърг е един от постоянните съветници на Кристофър Нолан на снимачната площадка.

"Повикаха ме да помогна с продукцията на сцени, заснети в Лос Анджелис – обяснява професорът. - Работех предимно с реквизита. Това включваше неща като решаване на това какво пише на дъските или какви уравнения Опенхаймер връчва на Айнщайн, за да покаже дали атмосферата ще се запали. Понякога трябваше да обяснявам физиката, за да се поднесе правилно диалогът между актьорите, така че да разберат емоционалната истина на репликата и защо я казват. Имаше един конкретен ред в сценария, който беше невероятно сложен, относно недиагоналните матрични елементи и квантовата механика. Дори когато го прочетох, ми беше трудно да разбера какво точно се казва. Килиън наистина искаше да му го обясня. Мисля, че стигнахме дотам, но беше трудно. Той се справи чудесно."

Работата на тримата учени и на режисьора Кристофър Нолан по лентата носи почти невиждан успех. Те не скриват гордостта си, когато

продукцията печели 7 награди от 13 номинации

на церемонията по връчването на "Оскарите", включително за най-добър филм. Възхваляван е за точното представяне на живота на физика Дж. Робърт Опенхаймер и изследването както на човешките, така и на научните жертви на проекта "Манхатън".

Килиън Мърфи приема всички съвети от учените, за да се превъплъти напълно в героя си.
Килиън Мърфи приема всички съвети от учените, за да се превъплъти напълно в героя си.

"Често се оплакваме, че няма съдържание в популярната култура – посочва Робърт Дайкграаф. - За мен най-голямата изненада беше, че този тежък филм на особена тема и труден човек, заснет нелеко, стана хит в целия свят. Чувствам, че това е много окуражаващо. Скритият живот на физиците се превърна в голям интерес и с право."

А Кип Торн допълва: "Чудесно е, че има такова ниво на внимание. Това е филм, който има послания, които са изключително важни за ерата, в която се намираме. Надяваме се, че повишава осведомеността за опасността от ядрените оръжия и решаващия въпрос за контрола им. Ние сме на етап, в който можем да преминем през втори период на изключителна заплаха от бомба. Така че мисля, че е много важно да видим цялата му историята."

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене