Човекът е незначителна прашинка в един демоничен свят, неразбираем за човешкия разум

След изключителния успех на „Некрономикон" от Х.Ф.Лъвкрафт, издателство „Ентусиаст" отново радва любителите на хорър-фантастика и членовете на клуба „Лъвкрафт" с книгата „Планините на безумието".

Учителят на Стивън Кинг е всепризнат за властелин на ужаса, а сборникът „Планините на безумието" излиза за първи път на български език. Световната критика оценява „Планините на безумието" като най-добрата творба на Лъвкраф, която представлява съчетание от научни факти и художествена измислица, от сайънс фикшън и космически ужас, и ни кара да погледнем по друг начин на загадката, наречена „смърт".

Авторът ни среща с мощната си концепция за външното зло, което не се побира в човешките представи и променя идеите ни за съществуването на Вселената, за познанията, които имаме за нея, и най-вече, за човешкото същество като център на цивилизацията. Лъвкрафт съгражда цялостен художествен модел, съставен от едни и същи теми, образи и герои, подчинен на основополагащата идея за надвисналите над човешките селения злонамерени сили, дошли в древни времена от дълбините на Вселената.

Сред другите произведения от Лъвкрафт в сборника, които също излизат за първи път на български език, са: „Сянка отвъд времето"- зареден с потресаващ космически хлад и оставил отпечатъка си върху почти всички значими произведения за извънземни пришълци от втората половина на 20. век; „Музиката на Ерих Цан" - един от най-високо оценяваните разкази на автора от литературната критика, „Кошмарът в Ред Ху" - скандално и полемично произведение, заради нюансите на „расистки настроения" в него; разказите „От отвъдното", „Леден полъх" и „Амулетът". Повечето от разказите в сборника са адаптирани за телевизията и са послужили като вдъхновение на пълнометражни филми и радио-пиеси.

Историите на Лъвкрафт разклащат въображението и прогарят в него неизличими следи от перспективата за унищожаване на цялото човечество и съществуването на зловещи сили, над които нямаме никакъв контрол. Не случайно, другият крал на ужаса, Стивън Кинг, казва за прозата на Лъвкрафт: „В световната литература се броят на пръсти произведенията, които въздействат толкова силно и шоково на психиката с всеки следващ прочит."

Х.Ф. Лъвкрафт ни кани да поемем стръмно катерене по планините на страха и да се запасим със здрави нерви, адреналин и откривателска страст за най-зловещите галактически кътчета.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Чао на бръчките около очите
10 знака от Вселената, че най-накрая сте влюбени в сродната си душа
Селфи дисморфия – модерната болест на социалните мрежи
Защо е полезно да плачем?
ТЕСТ: Познавате ли етикета на телефонните разговори?

Напишете дума/думи за търсене