Да нахраним Чичо Пей

снимка: Борис Белчев

Зимата и особено снежните дни затрудняват птиците да си намират храна, от което зависи тяхното оцеляване. А за нас не е проблем да им помогнем в този по-тежък за оцеляване сезон. Една хранилка на балкона или на дърво в парка може да ги спаси. Как да я направим и каква храна да сложим?

Птиците са магнит за децата

Вместо да гледате телевизионния канал "Нешънъл джиографик", може да наблюдавате птиците, които храните на собствения си балкон. Направите ли хранилка със семенца, при вас ще идват синигери, врабчета, гълъби, чинки, горска зидарка. От една страна, вие ще ги храните, а от друга - те ще ви радват и ще забавляват децата ви. "Наши колеги, които имат по-малки деца, са ни разказвали как птиците са страхотен магнит за тях. Те буквално залепвали за прозореца, за да ги наблюдават, и това се явява страхотна алтернатива на стоенето пред телевизора и компютъра. Динамиката, която се вижда на хранилката, е толкова интересна, че тя буквално имитира игрите", казва Йордан Христов от Българско дружество за защита на птиците. Според него взаимоотношенията между птиците са интересни и за възрастните. Той разказва, че и пернатите като хората имат различен нрав и поведение. Някои изчакват на опашка, докато другите се нахранят, по-нахалните директно отиват на хранилката и вършат всичко първи. Отношенията им са определени от тяхната йерархия, толерантност, страх. "Някои от птиците се обръщат с главата надолу, хващат се с крака за една от кацалките, започват да удрят с клюн по хранилката, за да може семките слънчоглед да подскочат, да се покажат съвсем леко през дупката и те да се нахранят. Много умело успяват да разгадаят как да стигнат до храната", подчертава тяхната изобретателност Йордан.

София е най-богатата на птици европейска столица

Сред най-подходящите храни за птиците са слънчогледовото семе, просото и пшеницата. Можете да храните пернатите с белен или небелен слънчоглед, но изключително важно е семената да не са осолени и печени. Слънчогледът купете от пазара за животни, а не от магазина. В София потърсете семена на пазара за диви животни в Подуене. За 20 лв. ще осигурите на пернатите ви любимци храна за през цялата зима. Нужни ли са ви повече съвети, се обърнете към Дружеството за защита на птиците. Може да станете и негов член, като по този начин ще бъдете още по-полезен за опазването на видовете в природата.

"Ако искате да привлечете сойки и дроздове, оставете на хранилката ябълки", съветва Йордан Христов и добавя: "Около хранилката, която съм сложил в двора на моята къща, съм видял 13 вида птици, включително и малък ястреб. Той не се храни със семена, а гони птиците, които се събират там. Най-честите ми гости са голям синигер, син синигер, горска зидарка. В градовете се срещат чинки, гълъби, понякога и сойки. В София могат да се видят 280 вида, което я прави най-богатата на птици европейска столица".
Най-честите посетители на хранилките са синигерите, които са санитари и изключително полезни в природата. През лятото те почистват лампите от залепналите по тях насекоми. Ако имате хранилка на балкона, бъдете сигурни, че те всяка сутрин ще почистват осветителните ви тела. Освен това хапват и комари. Така че е съвсем практично да поддържате добър жизнен стандарт на няколко синигера. Имайте предвид, че тези птици хапват сланина и затова се наричат "сланинарчета". Не оставяйте суджук на балкона, освен ако не искате да се лишите от него. Имате ли желание да ги почерпите според вкуса им, отрежете тънки парчета безсолна сланина и я нанижете на връв. Те обичат и масълце. Големият синигер, известен като Чичо Пей, не пази диети.

Технология

1. Вземете малка бутилка от минерална вода (500 мл);
2. Пробийте два отвора откъм капачката на бутилката, през които да промушите малка пръчка (20 см) или молив за кацалка.
3. Изрежете малки отвори на бутилката под поставената кацалка. През тези отвори птиците ще измъкват семената, затова отворите трябва да бъдат с подходяща големина.
4. Пробийте два срещуположни отвора в долния край на бутилката.
5. Промушете въже (40-50 см) през тези два отвора и намерете подходящо място за хранилката.
6. Хранилката се поставя с капачката надолу.
За повече информация:
www.bspb.org

Как се поставя хранилка

Най-добре е хранилката да се постави на височина около 2 м в ниските клони на високи дървета или на балкона. Люлеещите се хранилки се посещават най-често от синигери, а неподвижните - от гълъби, врабчета. Хранилките могат да бъдат изработени от дърво, картон или пластмаса. Всеки желаещ може да направи своя хранилка от обикновена пластмасова бутилка.

Още за вашите любимци в списание "Всичко за жената"

Хранилка І снимка: Йордан Христов
Хранилка І снимка: Йордан Христов
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници
3 причини, поради които умните жени предлагат да платят сметката

Напишете дума/думи за търсене