Ути с колекция от ликьори, ще черпи с тях в 200 чашки от цял свят

Ути Бъчваров опитва вишновката, която сам направил по чисто нова рецепта.

Има от дренки, арония, зелени орехи. Във всеки добавял различни билки

От около 5-6 години Ути Бъчваров е страстен колекционер на малки чашки за ликьор. Затова, където и да ходят по света, много негови приятели отиват до антикварен магазин и попълват колекцията му с най-различни като размер, форма и украса. Така събрал около 200 красиви малки чашки. Приятелите му знаели, че ги събира, но не знаели защо. Едва сега разбират, че през последните две години той е произвел в домашни условия бутикова серия от плодови ликьори със 100% български продукти.

Преди около 7-8 г. Ути се научил да прави вишновка от своя приятел Михаил Заимов – пътешественик и фотограф. С всяка изминала реколта ставал все по-добър и по-добър. Започнал да добавя към вишновката и друг ликьор и

сам създал

нова рецепта

Така се вдъхновил за новия проект, с който се захванал преди 2 г. и запазил в тайна досега. Решил да го реализира в скромна бутикова рамка и с едно главно обещание към самия себе си – никога да не се лакоми да излиза извън рамките на собствената си любов. “Проблемът на повечето създатели е, че те превръщат своята голяма любов в определен вид индустрия и създаденото от тях престава да бъде онова бижу, което е било в началото”, казва Ути.

Открай време той се чудел как точно да обвърже фамилията си с производството на някакъв алкохол. Защото като един истински Бъчваров не можело да няма една малка дестилерия зад гърба си. Създал малка работилница с автентичен вид – украсена с бали сено, с масивни дървени плотове, където прекарвал много време в търсене на най-добрата рецепта. Така създал чисто нова вишновка. “Тя е едно от запазените емблематични български творения. Както можем да кажем, че тараторът е български, същото е и с вишновката. Тя се настанява по нашите трапези чисто исторически веднага след Освобождението, когато дамите, които се събират да клюкарстват в следобедните часове, са имали нужда от подкрепата на сладки вкусни питиета. Ликьорът идва като идея от Франция, но претърпявайки промени според българския вкус и добавка - тогава от ракия, защото ликьор се е правел със захар и ракия, се превръща в типичен продукт, който започва все повече и повече да властва по трапезите в България”, разказва Бъчваров.

Ути подписва собственоръчно всеки етикет за бутилките с ликьор.
Ути подписва собственоръчно всеки етикет за бутилките с ликьор.

Съществуват най-различни рецепти, като своята Ути ще запази в тайна. Споделя обаче класическата бабина рецепта за вишновка, различна от неговата. За нея са ви необходими равни количества вишни, ракия и захар. Смесват се в стъклени шишета и се оставят на слънце за един месец, без да се обръщат или разбъркват. После течността се прецежда и се пие.

В експериментите си Ути стигнал и по-далече. Освен от вишни,

направил ликьори

от диворастящи

боровинки,

малки зелени орехчета, добре узрели дренки, от био арония и още някои плодове. Вместо ракия, както правят повечето хора вишновката, или спирт, който заедно с лимонена есенция се превръща в италианско лимончело, той добавил двойно преварен винен дестилат. И за да получи още по-добра хармония във вкуса, към всеки ликьор сложил и комплект от билки. Обикновено този микс се пази в голяма тайна. Ути обаче решил да направи етикети на бутилките и на тях да изпише всички български билета, които е сложил. “Например вишновката е с билки за любов – магарешки трън, бабини зъби, листа от рози и още няколко, които реално помагат. Зеленият орех е с комплекта билки за храносмилане. Има билки за тонус, за детоксикация – миксове, които направи мой приятел, който е биолог и се занимава с това – купуване и селекция на билки. Взел съм най-чистите билки и съм ги вкарал в хармония с плодчетата”, казва Ути.

Ликьорите му

отлежават с тях не

в бутилки, а в бъчви

След това всяко шише получава номер и е лично подписано от него, за да е серията наистина бутикова. “Има определен брой бутилки, след което те просто свършват. Истинска бутикова серия. Догодина реколта 2016 ще е по-различна от тази година”, казва Ути.

След производството на ликьорите му останали плодчетата, от които решил да направи серия конфитюри. Те са напълно безалкохолни, защото при варенето алкохолът се е изпарил, но ароматът на ликьор е останал. Затова сладката са много подходящи за гурме ястия – за сирена, дивеч, за сладолед и т.н. Андре Токев е един от най-големите фенове на ароматните конфитюри и дори в момента подготвя специално меню в неговия ресторант, в което ще ги интегрира. “Той е един от първите хора, които ме подкрепиха и за идеята да оползотворя плодчетата”, казва Ути.

Според него в България пиенето на ликьор тепърва ще се превърне в мода. Но само в малки количества. “Моля ви, не прекалявайте с ликьора – той е сладък и ако изпиете една бутилка, на другата сутрин ще ви цепи глава. Иначе алкохолният градус е 20, човек може да изпие едно малко ликьорче и сутринта – за тонус, за детоксикация, за блясък в окото”, казва още Ути Бъчваров. Лично той ще черпи с ликьор по Коледа и Нова година, така че с подаръците за празниците е вече готов.

Гледка от работилницата на Ути. На снимката се виждат част от билките, които е използвал, както и някои от чашките от богатата му колекция.
Гледка от работилницата на Ути. На снимката се виждат част от билките, които е използвал, както и някои от чашките от богатата му колекция.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Американският певец Бари Манилоу ще се оперира заради рак на белите дробове
Енрике Иглесиас стана татко за четвърти път (Снимка)
Жена твърди, че е биологичната майка на Майли Сайръс
5 автентични коледни рецепти с модерен прочит
Карла Бруни: Приключих хормоналната си терапия след диагнозата за рак

Напишете дума/думи за търсене